Saturday, December 24, 2005Tässä on minun Jouluterveiseni kaikille sivuillani viihtyneille! Alimmassa kuvassa on jouluvaloin koristellut metsämännyt (Pinus sylvestris) Espoon Tapiolan keskustassa. Kuva on otettu 22.12.2005 illalla, jolloin oli vielä kirpakka -10 asteen pakkanen ja selkeä taivas; huom. tähdet. Kaksi ylintä kuvaa on otettu eilen illalla Hämeenlinnassa siitä aikaisemminkin kuvaamastani jouluvalopuusta, joka on siis lajiltaan metsävaahtera (Acer platanoides). Kuvia vertailemalla nähdään myös, kuinka kirkkaita runsaat jouluvalot ovat, vaikka ne ovat keskipäivän valossa hyvin himmeitä. Ko. vaahterassa oli eilen vielä runsas lumikuorrutuskin, mutta tänään aattona sää onkin ollut sen verran tuulinen ja sen verran plussalla näin sisämaassakin, että yöllä ja aamulla sataneesta lumesta huolimatta lumi- ja kuurakuorrute on monin paikoin hävinnyt.

Tällä kertaa sain onnistuneita pimeäkuvia jalustamattomuudesta huolimatta, koska käytin kuvauspaikoilla hyväkseni tolppia, pysäköintimittareita, teräsaitoja yms. objekteja kameran tukemiseen. Hyvinhän siinä kävi, mutta noiden jouluvalojen värien aito toistaminen on ongelmallista. Sävyt eivät ole oikeasti aivan noin violettiin vivahtavia, vaan enemmän oranssiin suuntaan sävyttyneitä. No, pääasia on tunnelma, tilallisuus ja muodot. Värejä en edes voinut korjata, kun käytössäni ei ole esim. Photoshopia.

Valojen sijoittelusta vielä sen verran, että alimmassa kuvassa havaitaan tiettyä välinpitämättömyyttä ja hosumista, kun noita valoja on laitettu. Kyseessä on sentään hyvin keskeinen kaupunkitila, jolloin asiaan olisi mielestäni täytynyt paneutua enemmän. Nyt valot roikkuvat puissa turhan holtittomasti vailla selvää päämäärää. Toisaalta tuollainen havupuu kuin mänty, on haasteellinen valaistava. Ylimpien kuvien tilanteessa on puolestaan tuotu erinomaisesti esille ko. puun graafinen olemus. Siinä on selvästi tahdottu saada tietty lopputulos ja se on saavutettu paneutumalla puun olemukseen ja valojen käyttömahdollisuuksiin. Siinäpä siis yksi hyvä esimerkki jouluvalojen käytöstä.
Posted by Picasa

No comments: