Friday, December 30, 2005Tässä on vielä kuvasarjaa Madeiran saarikierrokselta. Kuvauskohteet ovat sieltä täältä ympäri saarta. Alimmassa kuvassa on paikallista maanviljelykulttuuria jossain saaren koillisosassa ylänköalueella. Maanviljely oli tuolloin vuonna -94 lähes yksinomaan tuollaista kotikutoista ja käsityöläisleimaista. Ei juurikaan koneita, vaan monet asiat tehtiin käsin. En tiedä miten on asianlaita nykyään. Monet viljelykasvit ovat kuitenkin Madeiralla lähinnä hedelmäkasveja joka lähtöön. Niiden hoito ja sadon kerääminen on tyypillisesti käsityötä. Vuoristoisuus myös haittaa laajamittaista koneellistamista, koska suurin osa viljelyksistä sijaitsee vuorenrinteille tehdyillä terasseilla, joista käytetään nimeä poios.

Yleisesti viljelyssä ovat mm. banaanit (Musa sp.), avokado (Persea americana), papaija (Carica papaya), mango (Mangifera indica), kermaomena (Annona cherimola), puutomaatti (Cyphomandra betacea), sitrushedelmät (Citrus sp.), aitoviikuna (Ficus carica) jne. Erikoisin kasvi, jonka hedelmiä tapasin syötäväksi tarkoitettuna oli peikonlehti (Monstera deliciosa). Sen pitkiä hedelmätuppiloita oli kaupan toreilla yms. paikoilla muiden hedelmien mukana. Maku muistuttaa ananasta. Viiniköynnöksiä (Vitis vinifera) näkyi myös monin paikoin, mutta Euroopan mantereella tyypillisemmät viljakasvit, kuten vehnä (Triticum aestivum) tai maissi (Zea mays) loistivat poissaolollaan. Alimmassa kuvassa oli ehkä käynnissä uuden viinitarhan perustaminen. Madeiraviinithän ovat maailman kuuluja viinejä. Tässä on kiinnostava artikkeli aiheeseen, jossa kerrotaan mm. viininviljelyn vaikeudesta Madeiralla.

Ylemmissä kuvissa on näkymiä saaren maisemista. Alimmassa maisemakuvassa on Porto Moniz -kaupungin vieressä olevien vuorten em. porrastettuja rinteitä eli terasseja (poios), jolloin niitä voidaan hyödyntää viljelyyn, kuten juuri viiniköynnösten kohdalla tehdään. Seuraavassa kuvassa nähdään tien varren maisemaa erään saaren koillisosan lävähdyspaikan vieressä. Puustona on siinä runsaasti mm. niitä aikaisemmin mainitsemiani eucalyptuksia (Eucalyptus sp.). Kyse on siis viljellystä metsästä ja keskellä kuvaa nähdään myös viljelyperäisenä euroopanpyökkiä (Fagus sylvatica). Ne olivat varistaneet tässä vaiheessa lehtensä talveksi, kun taas ympärillä olevat eucalyptukset ovat ainavihantia. Tien varrella lähempänä olevat lajit jäivät minulle arvoitukseksi, kun oli kiire jatkaa matkaa. Ylimmässä kuvassa on näkymä saaren pohjoisrannikolla, missä on karuuden lisäksi myös rehevämpää puustoa, kuten kuvan etualalla näkyvät akaasialajit (Acacia sp.). Kuvan utuinen säätilanne oli jälleen herkullinen, koska udun läpi siinsi hyvin hennosti ja mystisesti saaren läntistä pohjoisrannikkoa kuvan taustalla. Ehkä juuri ja juuri näette sen...
Posted by Picasa

No comments: