Thursday, January 19, 2006

Pakkasaalto

Niinhän siinä sitten kävi, että pakkanen on äitynyt odotettua kovemmaksi todella raisulla tavalla. Viime yönä ja nyt aamulla alimmillaan lämpötilat olivat Uudellamaalla sisämaassa -23... -25 astetta ja rannikollakin n. -20 astetta. Se on kuitenkin vasta alkua, sillä ennusteiden mukaan koko loppuviikko on vähintään yhtä kireää pakkasta ja todennäköisesti ajoittain on vieläkin kylmempää. Uudenmaankin sisämaassa saattaa jonakin yönä olla vaarassa jopa -30 asteen raja! Talvenaroille kasveille onkin luvassa todella ankeat ajat. Ankeutta lisää vielä etelärannikon lumen vähyys (eilen ja toissa päivänä satoi sentti pari jauhemaista lunta) ja muuallakin Uudellamaalla vanhan lumipeitteen jäisyys, jonka eristävyys ei ole kovin hyvää laatua. Parin päivän päästä laitan tähänkin liittyvää raporttia viime tiistaiselta käynniltä taimikasvatuspaikalleni.

Pakkasjakson kovuus johtuu nyt siitä, kun Venäjällä Suomea kohti pullistunut pakkaskorkeapaine on sysännyt Pohjois-Atlantin matalapainetoimintaa syrjään voimallisesti. Siperian ilmamassoilla onkin nyt käytännössä suora pääsy Suomeen. Tässä nähdään samalla tyylipuhtaasti myös se kovan pakkasen kuurattomuus, josta mainitsin alempana. Tuuli ja ilmamassan kuivuus edesauttavat kuurattomuutta. Auringon paistaessa jo kirkkaammin kuin joulukuussa, voivat näkymät vaikuttaa jopa hieman keväisiltäkin kovasta pakkasesta huolimatta, kun puut ovat paljaita lumesta ja kuurasta. Itse asiassa auringolla on jo vaikutusta lämpötilojen vuorokausivaihteluun joulukuuta enemmän. Niinpä tämän päivän kaltaisessa selkeässä säässä on jo selvä lämpötilaero yön ja päivän välillä.

Tässä samalla on tähdennettävä myös virhettä, jonka eri mediat ja toimittajat sekä useimmat muutkin ihmiset meteorologeja lukuun ottamatta säästä kertoessaan todella usein tekevät. Nytkin olen kuullut termejä tyyliin; "pakkasrintama" tai "Suomessa oleva kylmärintama pitää pintansa pakkasen jatkuessa kovana". Rintama on kaikkein väärinkäytetyin meteorologinen termi mediassa ja ihmisten puheissa. Rintama -termi kuvaa oikeasti ainoastaan kahden erilaisen ilmamassan rajapintaa, joka on kylmärintama kylmemmän ilman vallatessa alaa ja lämminrintama lämpimämmän ilmamassan vallatessa alaa. Lisäksi on olemassa okluusiorintama, jossa on osallisena kolmea erityyppistä ilmamassaa, mutta en mene siihen nyt tarkemmin. Pointtina on siis se, että mediassa käytetään harhaanjohtavasti rintama nimitystä myös itse ilmamassasta, mikä on väärin. Rintama merkitsee vain ilmamassojen rajaa, jossa on omanlaisiaan säätapahtumia tapauksesta riippuen. Oikeammin pitäisikin puhua esim. otsikkoni mukaisesti pakkasaallosta (vrt. helleaalto) tai pakkasilmamassasta eikä esim. "Venäjällä jo pitkään jatkunut pakkasrintama saapui alkuviikolla myös Suomeen". Pakkasrintamaa ei edes ole meteorologisena terminä olemassa.

No comments: