Monday, January 23, 2006Palataanpa vielä edellisviikon pakkaskeleihin ja vaihteleviin luontohavaintoihin siihenkin liittyen. Yllä oleva kuvasarja tarjoaa kivan valikoiman luonnon omaa taidetta, jossa ihminen on ollut tavalla tai toisella osallisena. Samoja teemoja siis näissäkin kuin mitä esittelin taannoin tammikuun alun jalanjälkikuvasarjassa.

Alin kuva on otettu tiistaina 17.1.2006 Vantaan Tikkurilassa, kun kylmeneminen oli alkanut kovan tuulen ja heikon lumisateen kera. Kuvassa jääkerrokseksi sulaneen vanhan lumipeitteen päälle on kerääntynyt kuoppakohtiin pöllyävää pakkaslunta. Muhkuraisuus on ihmisten jalanjäljistä johtuvaa. Tuloksena oli jännän laikukas "taideteos", kun tuuli piti kumparekohdat paljaina. Onpa kuvassa jotain konkreettistakin ihmisjätöstä... Bongaatteko mitä?

Seuraavassa kuvassa kuvattuna Helsingissä Kiasman vieressä maanantaina 16.1.2006 on myös yksi versio siitä ajan pysähtymisestä jäätyneissä jalanjäljissä -teemasta. Nyt kyseessä on vain vetiseen mutaan suojasään aikana painuneet jäljet. Sitten jäädyttyään ja viime viikolla sataneen lumen alla ne säilyvätkin ehkä jopa kevääseen asti hyvinä. Tuon mudan tunnistaa jäätyneeksi muuten siitä, että se näyttää vaalealta eli kuivalta. Kaikissa maa-aineksissa jäätynyt vesi toistaakin värejä vaaleampina kuin sulana ollessaan. Se johtuu ilmeisesti siitä, että jäätynyt vesi pakottaa maahiukkasia enemmän erilleen ja silloin ihmissilmä tulkitsee tilanteen vaaleampana. Jään erilaiset valontaitto-ominaisuudet sulaan veteen verrattuna vaikuttavat myös asiaan.

Ylin jääkuva onkin merkillinen. Se on otettu samalla kertaa samassa paikassa kuin alin kuva. Kyseessä on sama laaja lätäkkö jäätyneenä kuin mikä on Viikon 2 sää -merkinnän alimmassa kuvassa. Lätäkkö on jäätynyt kummallisen rouheaksi pinnaltaan. Olen yrittänyt pohtia, miksi näin on käynyt. Luultavasti jäätyminen on tapahtunut kovan tuulen aikana ja pienen aallokon aiheuttamana jäätyminen on alkanut ensin veden pinnalla klöntteinä. Sitten klönttipuuro on jäätynyt kokonaan ja klönttien väleissä jäätynyt vesi on entisestään rouheuttanut pintaa pursuttamalla klönttejä. Pöllyävä pakkaslumi on sitten viimeistellyt taideteoksen rouheen väleihin tartuttuaan. Tämän jääpinnoitteen syntyyn ihminen ei juurikaan ole vaikuttanut.
Posted by Picasa

No comments: