Sunday, January 29, 2006Viikon viimeisissä merkinnöissä esittelen jälleen joitakin kuluneella viikolla olleita ajankohtaisia ilmiöitä ja asioita. Tässä kuvaparissa on kyseessä tyypillinen kovan pakkasjakson jälkeinen ilmiö, kun sää on lauhtunut n. -20 pakkasasteen lukemista vajaassa vuorokaudessa vain muutamaan pakkasasteeseen. Nimittäin kaikki sellaiset betoni-, tiili- ja kivi- ja asfalttipinnat, joihin kylmyys varastoitui kovan pakkasjakson aikana, muuttuivat lauhtumisen yhteydessä huurteisiksi. Sama ilmiöhän nähdään esim. pakasteesta huoneenlämpöön otetussa jäätelöpakkauksessa.

Ilmiö johtuu siitä, että ilmaa kylmempi objekti lämpenee "imemällä" läheltään lämpöä itseensä ja samalla ko. ilmassa oleva kosteus tiivistyy kappaleen pintaan. Lämmön siirtyminen eli advektio pakottaa siis myös ilman kosteuden liikkumaan itseään kylmempää kappaletta kohti. Useinhan talvella lauha ilma on niin kosteaa, että huurtuminen on ko. tilanteessa hyvin vahvaa jo senkin ansiosta; ns. kastepiste saavutetaan herkästi ilmaa kylmemmän objektin pinnalla, joka vahvistaa huurtumista. Puupinnat eivät huurru ollenkaan samassa tilanteessa, joka johtuu puuaineksen nopeasta sopeutumisesta ilman lämpötilan muutoksiin. Kosteus ei tiivisty ja huurru, kun ilma ei siirry itseään kylmempää objektia kohti. Sen sijaan juuri esim. kivet lämpenevät ilmaa vastaavaan lämpötilaan hitaammin, joka mahdollistaa huurtumisilmiön. Niinpä kuluneella viikolla olemme nähneet mm. kallioita ja teiden betonisiltoja jopa satumaisen vahvassa huurteessa, kun kaikki muut, kuten puut ovat olleet samalla kuurattomia.

Yllä olevat kuvat on otettu tiistaina 24.1.2006 puolen päivän maissa Vantaan Tikkurilassa, jolloin ilma oli jo lauhtunut edellisenä päivänä. Huurtuneet pinnat kuitenkin säilyivät melko pitkään, koska ilma pysyi aavistuksen pakkasella. Plusasteita saatiin vasta myöhemmin tiistain aikana ja keskiviikkona, jolloin huurre vähitellen suli ko. objektien lämmettyä edelleen. Ylemmässä kuvassa nähdään Tikkurilan kirjaston huurtuneita betonirakenteita ja alemmassa kuvassa on viereisen Veroviraston /postin huurteista tiiliseinää.
Posted by Picasa

No comments: