Friday, February 24, 2006
Eilen 23.2.2006 kävin pitkästä aikaa tarkistamassa taimikasvatuspaikkani tilannetta. Oikein hyvältä se päällisin puolin näytti. Tosin hangen allahan ovat ne alkutalvesta syntyneet jyrsijätuhot ja niitä voi olla syntynyt lisääkin. Pystyttämäni kanaverkko on kuitenkin pitänyt suuremmat eläimet erittäin hyvin poissa taimiltani. Alimmassa kuvassa nähdään aivan paikan vieressä liikkuneiden jänisten / ruskakoiden jälkiä niin, että täysin tarpeeseen aita on tullut. Ilman aitaa esim. omenoiden suvun (Malus sp.) taimet olisivat nyt tyystin syötyjä. Seuraavassa kuvassa nähdään, että aidan sisäpuolen hangella on liikkunut hyvin vähän pienempiä eläimiä, jotka ovat päässeet kanaverkon silmien läpi.
Ylemmissä kuvissa nähdään paikan havukasveja. Niistä havaitaan, että tyypilliseen tapaan neulasten vihreä sävy on haalistunut ja muuttunut ruskeaan suuntaan. Pakkasten jatkuttua pitkään neulasten solukot ovat kuivuneet varsin paljon. Niinpä nyt auringon voiman kasvaessa selkeällä säällä viikko viikolta yhä enemmän, muodostuu tuttu kevättalvinen paahde havukasveille ongelmaksi juuriston ollessa yhä jäisessä mullassa. Paahdesuojausta en ole vielä liiemmin miettinyt, mutta melko pian siihen täytynee ryhtyä.
Lunta paikalla on tällä hetkellä n. 15 - reilu 20cm. Se määrä on peittänyt kaikki kadetut talvenarat lajit oikein hyvin ja varsin hyvin myös melkein kaikki pystyyn jätetyt purkitkin, mutta toiseksi ylimmästä kuvasta nähdään isoimpien olevan yläreunoiltaan paljaina. Samoin toiseksi alimmassa kuvassa näkyy osittain paljaita styrokslaatikkokylvöksiä, mutta niiden taimet ovat olleet ainakin hyvin lumen alla. Kovien pakkasten aikaan tällainen lumen vähyys on ollut huono seikka, mutta toisaalta osittain paljaat purkit sulavat ensimmäisenä keväisten ilmojen tullessa kunnolla. Toiseksi ylimmässä kuvassa olevat hopeakuuset (Picea pungens "Glauca") saavat siten imettyä juurillaan vettä melko pian ja auringon aiheuttama paahdeongelma vähenee sitä myötä.
Ylimmässä kuvassa nähdään pitkän lähes poutaisen jakson aikana havaitun hangen metamorfoosin tulos. Lumen alla olevien purkkien vierestä hanki on tiivistynyt, mutta purkkien kohdalla se on jäänyt koholle. Seurauksena on hauska kukkulamatto.
Talvituhoista on tässä vaiheessa liian aikaista sanoa mitään, mutta noiden havupuiden vointi on vähän huolestuttava etenkin, kun paikka on avoin ja siten hyvin aurinkoinen. Maaliskuu ja osittain vielä huhtikuukin ovat havukasvien kannalta yleensä se vaikein ajanjakso. Talveakin on vielä jäljellä, vaikka maaliskuu jo ensi viikolla alkaakin. Viime vuoden maaliskuusta muistetaan, että vielä voi olla edessä jopa reilun -20 asteen pakkasiakin yöaikaan. Tulevaa maaliskuuta veikkaan kuitenkin leudommaksi kuin viime vuoden maaliskuuta. Ehkä siten piankin saamme ensimmäisen kunnolla keväisen tuulahduksen... Ensi viikko vaikuttaa kuitenkin vielä talviselta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment