Saturday, February 11, 2006Keskiviikkona 8.2.2006 ja jatkettuna eilen olen puuhastellut viime syksynä keräämieni siementen parissa. Puuhastelun pääaihe oli eri lajien marjojen sisällä olevien siementen erottelu hedelmälihasta. Helpoin tapa tehdä se on survoa marjat "kiisseliksi". Yllä olevat kuvat näyttävät ko. prosessin vaiheet, missä esimerkkinä on japaninpihlajan (Sorbus commixta) marjat. Ne ovat kypsinä ja vastapoimittuna punaisia, mutta minigrip-pusseissa varastoituna n. neljän kuukauden ajan ne ovat menettäneet väriään. Kuvat ovat eiliseltä iltapuhteelta. Tämä toimenpide vaatii muuten "taisteluvalmista" nenää ja varmaan muutakin sietokykyä, sillä kuukausiakin varastoidut marjat ovat eriasteisesti mädäntyneitä ja aromit usein sen mukaisia...

Alimmassa kuvassa ko. marjat olivat olleet pari päivää liotuksessa ennen survontatoimenpidettä, koska ne ehtivät kuivua sen verran varastoinnin aikana. Marjojen on oltava kosteita ja meheviä, jotta ne survoutuvat hyvin. Kiisseliksi survomisen yhteydessä marjojen mukana on oltava runsaasti vettä, jotta hedelmäliha leviää siihen sopivan ohueksi sakaksi. Siementen erottaminen sormin survotusta kiisselistä perustuu ko. kiisselin ja siementen erilaiseen tapaan kellua vedessä. Siemenet asettuvat veden pohjalle ja kiisseli lilluu siinä päällä. Tässä on laji- ja siemenkohtaisia eroja; jotkut siemenet nimittäin kelluvat veden pinnassa, mutta suurin osa on pohjalle asettuvaa tyyppiä. Niinpä keskimmäisen kuvan kiisselisakkaa voidaan valuttaa helposti pois tuosta purkista siementen jäädessä purkkiin lisäämällä vuorotellen vettä ja taas kaatamalla veden mukana hedelmälihasakkaa pois. Ylimmän kuvan tulokseen pääsin kaatamalla ja lisäämällä vettä ainoastaan kaksi kertaa. Joissakin tapauksissa tällainen huuhtelu täytyy toistaa useita kertoja enemmän.

Yllä esitelty toimenpide toimii erinomaisesti kaikilla lajeilla, joilla on marjoissa pienet siemenet. Luumarjojen isot siemenet saa toki myös helposti eroon hedelmälihastaan tuolla tavalla. Näin on esim. Prunus -suvun (kirsikat, tuomet, luumut jne.) tapauksessa. Omenan ja päärynän tyyppisten isojen hedelmien ja ruusun kiulukkojen kohdalla paras tapa on puolestaan leikata hedelmää halki veitsen kanssa ja ronkkia /raaputtaa esille tulleet siemenet hedelmä kerrallaan pois sen veitsen kanssa.

Ensi viikolla laitan sitten esille näitä siemeniä, joita olen nyt vihdoin ja viimein putsannut marjoista ja hedelmistä pois. Kerron myös pian näinä aikoina esikäsittelyohjelmaan laittamistani lajeista.
Posted by Picasa

No comments: