Friday, March 24, 2006



Eilen torstaina 23.3.2006 kävin taimikasvatuspaikallani tarkistamassa olosuhteet ja muut tilanteet. Kuvat on otettu ko. päivänä vähän klo. 13.00 jälkeen. Aikaisemminhan helmikuussa olin vähän huolissani havupuiden taimien voinnista auringon paahteen lisääntyessä, mutta onnekseni havaitsin noiden keskimmäisessäkin kuvassa olevien taimien vointien jopa parantuneen. Vihreyttä on ehkä tullut hieman jopa lisää verrattuna kuukauden takaiseen tilanteeseen. Taimet ovat olleet sen verran tiheässä, että se on ehkäissyt runsaan lumen muodostumista itse purkkien päälle ja nyt aurinko on sulattanut ruukkujen päällä olevat lumet jo lähes kokonaan. Se on jo auttanut ruukkujen multaakin sulamaan päivisin hieman ja ilmeisesti taimet saavat siten imettyä vettä tarpeisiinsa edes vähän. Niinpä minun ei nähtävästi tarvitsekaan suojata näitä taimia paahteelta.

Alimmassa kuvassa nähdään pienten vieraitteni eli tod. näk. hiirien kulkuaukkoja taimiruukkujen vieressä. Nuo kuvassa näkyvät taimien oksat kuuluvat metsävaahteralle (Acer platanoides). Keskimmäisessäkin kuvassa näkyy pieniä jälkiä hangessa. Kuvissa olevan hangen kuviointi kertoo muuten edellisenä iltana sataneesta lumikuurosta. Viimeisenä on satanut isoja hiutaleita, jotka laikuttavat tässä tilanteessa lumen pintaa. Lumi oli jo muuttunut kuvien ottohetkellä suojalumeksi, mutta aurinko ei ollut vielä sulattanut tuota lumihiutaletäplitystä pois.

Jännityksellä odotan, mitä hangen alta paljastuu; onko esim. hiiret tehneet pesiä alkutalvesta levittämieni sanomalehtien (kaadettujen talvenarkojen taimien talvisuojaus) alle, miten taimet ovat selvinneet ja onko syöntituhot lisääntyneet niissä entisetään. Seuraavaksi talveksi estän myös pienten jyrsijöiden pääsyn taimikkooni. Se tapahtunee aitaamalla koko taimikasvatuspaikka tiheäsilmäisellä teräsverkolla tai muulla vastaavalla viimeistään ensi syksynä.

Ylimmässä kuvassa näkyy balkaninhevoskastanjoiden (Aesculus hippocastanum) taimia. Niitten silmut vaikuttivat edelleen hyvällä tavalla tahmeilta, joten vaurioita ei liene juurikaan syntynyt. Tosin tämä aikahan on vielä aivan liian varhaista todeta lopullisia talvivaurioita.

Kevään ensimmäinen toimi taimikasvatuspaikallani on tuhkan levittäminen tuolle hangelle sen sulamisen nopeuttamiseksi. Teen sen varmaankin ensi viikolla tai viimeistään sääennusteiden näyttäessä selvää lämpenemistä. Pian levittämisen jälkeen lumi sulaa niin nopeasti paikalleen, että levitettyjen sanomalehtien siivoaminen on tehtävä pian lumen sulamisen mukaan. Muutoin ne alkavat leviämään helposti tuulen mukana kuivuttuaan. Palaan asiaan...
Posted by Picasa

No comments: