Saturday, March 11, 2006Nyt olemme päässeet joulukuun 1994 Madeiran matkallani jo saaren pääkaupunki Funchaliin ja seuraavat kuvasarjat esittelevät siellä paikan kasvitieteellisen puutarhan antia. Aluksi tarjoan näiden kolmen kuvan muodossa yleisnäkymiä, joita avautui ko. paikasta ja paikkaan.

Alin ja keskimmäinen kuva näyttävät näkymiä otettuna kasvitieteellisen puutarhan ulkoilmakahvilasta, joka sijaitsee suoraan jyrkän rotkon reunalla. Kahvilaa ympäröivästä aidasta lähtien rinne laskee sananmukaisesti heti hyvin jyrkästi eli kahvila on rinneterassilla. Tämä kohta on Madeiralla kenties parhaimmat näkymät tarjoava ulkotila. Funchal ja meri hallitsevatkin erityisellä tavalla paikan tunnelmaa. En tiedä, kuinka asianlaita on nykyään (onko kahvila mm. olemassa), mutta kasvien lisäksi paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen myös tällaisten näkymien vuoksi. Molemmissa kuvissa nähdään myös rotkon ylittävän moottoritien rakennusvaihetta. Ko. tie on Madeiran ensimmäinen oikea valtatie ja se toimii mm. Funchalin ohitustienä. Aikaisemmin talvella laittamissani levadavaellusta esittelevissä kuvasarjoissa yhdessä kuvassa olikin hyvin kaukaa näkymä juuri tälle moottoritiesillalle.

Alimman kuvan kasveista voin kertoa ainakin sen verran, että kuvan vasemmassa reunassa olevat puut ovat pinjoja (Pinus pinea). Etummaisena oleva hassun näköinen pylväsmäinen puu jäi ihmetyksen aiheeksi. Kuvassa nähdään Funchalista nimenomaan näkymä sen ydinkeskustaan kohti lounasta. Keskimmäisessä kuvassa näkyy erittäin pikantisti kaksi jättiagaaven (Agave americana) vanhahkoa kukintovartta. Ne näyttivät olevan tulossa hedelmävaiheeseen. Tästä nähdään erinomaisesti, kuinka huikeaa ko. lajin kukinta on! Kukintovarrella voi olla pituutta jopa n. 10m. Saman lajin kukintovarsia näkyy myös alimmassa kuvassa vasten moottoritien vasenta päätä.

Ylimmässä kuvassa on näkymä kasvitieteellisen puutarhan tavaramerkiksi muodostuneelle systemaattiselle osastolle, joka toimii siis myös paikan visuaalisena julkisivuna ja paraatipihana. Rakenteellisesti piha on rinteessä oleva terassi, joka suuntautuu aurinkoisimpaan ilmansuuntaan eli etelään. Paikalla onkin mm. aavikkokasvikokoelma, kuten kuvan alareunassa näkyvistä kaktuksista voidaan päätellä. En tässä vaiheessa erittele tarkemmin kuvassa näkyviä kasveja, koska seuraavaksi laittamissani matkakuvissa sukelletaan kuitenkin runsaasti kasvilajiesittelyihin myös tämän kohdan puitteissa. Mainittakoon kuitenkin, että oikealla olevan rakennuksen päällä voimakkaan punaisena kukkiva köynnös on Brasiliasta ja Boliviasta kotoisin oleva tulitrumpetti (Pyrostegia venusta). Madeiralla se on tyypillinen talviaikana kukkiva kasvi, kuten samaan aikaan kukkiva toinen näiden ilmanalojen köynnös; ihmeköynnös (Bougainvillea glabra). Lippusaloissa liehuu ainakin Portugalin ja Madeiran liput.
Posted by Picasa

No comments: