Saturday, March 11, 2006



Viime aikoina yhä jatkuneet kovatkin pakkaset (yölämpötila Uudenmaan sisämaassa jopa n. -20 astetta) ovat edelleen vaikuttaneet ankarasti ainavihantiin kasveihin. Tammikuun lopussahan kerroin aiheeseen liittyen paljon asiaa. Nyt kuitenkin lisäongelmana on jo lämpötilojen suuri vuorokausivaihtelu ja auringon lisääntynyt paahde. Vielä suurempi ongelma kuitenkin on vielä poissa. Nimittäin se, että päivällä olisi useita asteita plussaa, mutta yöllä ainakin kohtalaista pakkasta. Se tilanne haihduttaa lehtien /neulasten solukoista kaikkein runsaimmin vettä ja olisi mm. noille kuvien alppiruusuille eniten haitaksi, kun maa on vielä roudassa. Tässä on huomattava, että tällaiset vanhat paikoillaan useita vuosia olleet kasvutot sietävät silti varsin hyvin tällaistakin stressiä eikä niitä tarvitse suojata paahteelta. Uudet etenkin edellisenä vuonna istutetut ainavihantien kasvien taimet on kuitenkin viimeistään nyt suojattava aurinkoisimmilla paikoilla. Lumen alla olevat kasvustot ovat toki suojassa jo valmiiksi.

Nuo kuvat on otettu Espoon Tapiolan keskustassa viime torstaina 9.3.2006 iltapäivällä vähän ennen kello kolmea (kappas, kuvaajakin sattuu näkymään alimmassa kuvassa). Tuolloin lämpötila oli n. -6 astetta pakkasella, mikä havaitaan tyypillisesti noiden alppiruusujen (Rhododendron sp.) lehtien käpristymisestä, kuten olen kertonut. Molemmissa kuvissa olevat puut ovat mäntyjä (Pinus sylvestris). Kuten nähdään, niin ylimmän kuvan aurinkoisessa tilanteessa nuo lehdet ovat edelleen pakkasen vaikutuksen alaisia. Auringon voima ei vielä ole riittänyt lämmittämään lehtiä suliksi asti tällaisella päiväpakkasella. Lämpimimmillä paikoilla esim. eteläseinustoilla kasvien päällä oleva lumikin on tosin jo sulanut osittain näilläkin säillä.

Itse asiassa kerron tässä samalla viime viikkojen lumi- ja kuuratilanteista kasvien päällä, kun niistä ei ole ollut mainintoja vähään aikaan. Tunnusomaistahan on viime aikoina ollut se, että satanut lumi on ollut pakkaslunta, joka on tarttunut lähinnä vain havukasvien (ja muiden ainavihantien kasvien) päälle. Viikon 5 runsaista lumisateista jäänyttä lumikuorrutettakin on edelleen jäljellä. Tuuli ja aurinko ovat kuitenkin vähentäneet etenkin viimeisen parin viikon aikana satanutta pakkaslunta näiden puiden ja muidenkin kasvien oksilta. Sublimoituminen on ollut tehokasta aurinkoisessa säässä ja sulamistakin on tapahtunut ainakin viikon 8 tilapäisissä nollakeleissä ja tämän viikon aurinkoisissa säissä. Kylminä ja heikkotuulisina öinä on kehittynyt tällä viikolla kuuraa ilmamassan suhteellisesta kuivuudesta huolimatta, mutta päivisin juuri sublimoituminen ja osittainen sulaminenkin pienen tuulen avittamana on nopeasti poistanut kuuran. Tämäkin osoittaa, että kevät on jo lähtemäisillään käyntiin, vaikka talvi pitää vielä tiukassa otteessaan.

Tällä hetkellä etenkin havukasvien päällä on eniten juuri viikolla 5 sataneen lumen jäänteitä. Sitä lunta löytyy etenkin varjoisista paikoista mm. isojen rakennusten pohjoisseinustoilla, tiheistä kasvustoista esim. metsien sisällä ja tuulensuojaisista paikoista esim. viimeaikoina vallinneilta tuulilta säästyneistä metsän reunoista. Lumi on oksilla epäsäännöllisen kokkareisena em. seikkojen lisäksi myös lumen metamorfoosin vuoksi; lumi on valunut, tiivistynyt ja ryyniytynyt (on sokerimaista). Aurinkoisimmilla ja tuulisimmilla paikoilla havupuutkin ovat jo käytännössä paljaita lumesta.

Jatkossa ennusteiden mukaan lisää lunta ei ole tulossa, vaan tiedossa on runsaasti aurinkoisia kelejä, joten lumen väheneminen puiden oksilla jatkuu. Väheneminen ei kuitenkaan ole voimakasta, koska sää lauhtuu lähipäivinä vain hitaasti. Mahdolliset aamuiset kuurat kuitenkin poistuvat edelleen hyvin nopeasti etenkin selkeällä (tai yötä seuraavalla tuulisella) säällä.
Posted by Picasa

No comments: