Saturday, April 29, 2006
Emiraidan kissoja.
Yllä olevat kuvat on kuvattu Espoon Tapiolassa keskiviikkona 26.4.2006 ja kolmanneksi ylin kuva 27.4.2006 illansuussa. Niissä on tarkasteltu mm. kasvukauden etenemisen astetta. Kasvukausihan on nyt alkanut Uudellamaalla määritelmän mukaan tänään, koska maanantaiyön pakkasten jälkeen vuorokausikeskilämpötilat ovat olleet viisi peräkkäistä päivää yli +5 astetta. Näin ollen kasvukausi on nyt vain muutaman päivän tavanomaista myöhemmässä.
Viikon mittaan tämä on näkynyt mm. siten, että kukinta on alkanut vasta lämpimimmillä paikoilla niillä pajuilla, joilla on ensialkuun niitä "kissoja". Kahden alimman kuvan raita (Salix caprea) on esimerkki juuri ennen kukintaa olevista kissojen tai sanotaanko jo tässä vaiheessa kollien tilanteesta. Alimman kuvan emikissat ovat olleet edelleen melko pieniä, mutta ylemmässä kuvassa hedekissat pörhöilevät jo komeina antaen puun latvukselle runsaan ja tumman olemuksen (toiseksi ylin kuva). Pari viikkoa sitten esittelin näitä kissoja paljon pienempinä.
Kahdessa ylemmässä kuvassa nähdään vastaavasti alempana emihaavan pienemmät kukintoaiheet ja ylemmässä kuvassa hedehaavan pidemmällä kasvussa olevat norkot. Ne ovatkin jo kasvaneet niin isoiksi tuossa kuvassa, että ovat alkaneet kasvaa pituutta roikkuviksi norkoiksi, kuten pitääkin. Lämpimillä paikoilla nämäkin norkot ovat jo tänään kasvaneet lähes täyteen mittaan.
Kolmanneksi ylimmässä ja ylimmässä kuvassa nähdään myös tervalepän (Alnus glutinosa) kukintatilannetta, joka on ollut päättyvällä viikolla täydessä vaiheessa. Etenkin kolmanneksi ylimmässä kuvassa on esimerkki tämänkin lajin kukinnan poikkeuksellisesta runsaudesta. Harmaaleppä (Alnus incana) sen sijaan on ollut jo lopettamassa kukintaansa. Pähkinäpensas (Corylus avellana) on ollut vielä monin paikoin täydessä kukassa niiltä osin, joiden hedekukinnot eivät paleltuneet talvella. Kotoisten leppien ja pähkinäpensaan kanssa tähän aikaan olisi kukkinut myös japaninleppä (Alnus japonica), mutta silläkin hedekukinnot paleltuivat kuiviksi talven pakkasissa. Näiden puiden kukinta on ollut jopa yli kaksi viikkoa tavanomaisesta jäljessä hyvin kylmän maaliskuun vuoksi. Kahdessa ylimmässä kuvassa nähdäänkin vertailun vuoksi raidan ja tervalepän latvusten melkein samanaikaista kukintaa (vaikka raita siis ei tuossa ole vielä aivan kukinta-asteella), joka on harvinainen ja erikoinen tilanne.
Tavanomaista olisi se, että sekä raita että haapa (Populus tremula) olisivat täydessä kukassa juuri Vappuna. Nyt kuitenkin jäädään aavistuksen verran siitä jälkeen. Alkavalla viikolla sää vaikuttaisi olevan kuitenkin niin lämmin, että kasvukausi etenisi jatkossa erittäin nopeasti. Palaan siis ensi viikolla esittelemään näiden puiden täyttä kukintaa. Tavanomaista huomattavasti runsaammassa kukinnassaan nämäkin lajit ovat hyvin esittelemisen arvoisia. Siksi osaltaan otan nyt esille myös näitä ns. tavallisia lajeja.
Näin Vappua edeltävällä viikolla (viikko 17) varhaisin kasvukauden tilanne on ollut viime vuosina esim. keväällä 2002, jolloin raita ja haapa oli jo lopettamassa kukintaansa ja koivut (Betula sp.) olivat jo isoilla hiirenkorvilla; vastaava vaihe siis kuin viime vuonna viikolla 19 viikon kasvin oltua silloin katsura (Cercidiphyllum japonicum).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment