Sunday, April 30, 2006Japaninruttojuuri (Petasites japonicus var. giganteus)

Tässä välissä palaan parin lajin verran muistuttamaan myös varsinaisten perennojen varhaisista kasvutilanteista, joita siis sopii yhdistellä esim. kukkivien sipulikasvien kanssa. Tällä kertaa poimin esimerkeiksi kaksi ruttojuurilajia ja vuokkoristeymän. Ruttojuurillahan on erittäin kauniit kukinnot ennen niiden jättiläismäisten lehtien - ovat raparperin (Rheum rhaponticum) lehtien kaltaisia - ilmaantumista. Kuvien lajit eivät kuitenkaan ole vielä tässä vaiheessa täydessä kukassa, mutta kukintojen alut ovat joka tapauksessa heti maasta ilmestymisestään lähtien näyttäviä. Aikaisemminhan näytin ruttojuurilajin (Petasites albus) munamaisia kukintosilmuja.

Vuokkoristeymä puolestaan on referenssinä siitä, että Etelä-Suomen luonnossa sinivuokot (Hepatica nobilis) ovat parhaillaan kukassa. Tässä vaiheessa on syytä muistuttaa, että sinivuokko on ollut osittain rauhoitettu Suomessa. Tänä vuonna rauhoitus on kuitenkin purettu. Ainakin kaikkia muita vuokkoja voi hyvin käyttää myös perennoina puutarhoissa ja puistoissa sopivilla paikoilla, jolloin niitä voi yhdistellä vaikkapa juuri sipulikasvien kanssa.

Ensi viikolla on tarkoitus kuvata jälleen runsaammin perennojen varhaista kasvua ja kukintaa, joten palaan niiden pariin n. viikon kuluttua. Nämä kuvat on otettu perjantaina 28.4.2006 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Posted by Picasa

No comments: