Friday, April 28, 2006Kolmanneksi viimeinen Madeiran matkan kuvasarja on esittelyvuorossa. Aikaisemmin ennakoin tämän sarjan päättyvän jo Vapuksi, mutta muiden kuvasarjojen ja aiheiden vuoksi tätä on viivytettävä vielä viikolla tai parilla. Sama koskee Arboretumprojektin historiaa -sarjaa, jossa on näytettäväksi vielä jopa muutama kuvasarja.

Tässä on kuitenkin esillä Funchalin kaupunkitiloja ja puistoja. Kahdessa alimmassa kuvassa nähdään jouluaiheisia kuvaelmia rakennettuna suoraan katutilaan ja aukioille. Tällainen on hyvin tyypillistä niemenomaan katolilaisissa maissa, kuten Portugalin Madeiralla. Etenkin alimmassa kuvassa nähdään hyvin myös keskustan idyllistä arkkitehtuuria. Myös patsaita on tässä kaupungissa varsin paljon, kuten muutamissa kuvissa nähdään. Alimmassa kuvassa on myös pieni joulukuusi. Se vaikuttaa olevan kuitenkin tekokuusi, mutta näinpä tällä reissulla ihan oikeasta lajistakin eli metsäkuusesta (Picea abies) tehdyn version.

Tuossa toiseksi alimmassa kuvassa nähdään katupuuna jakarandaa (Jacaranda mimosifolia), joka näin joulukuussa oli vielä täydessä lehdessä. Vähän ennen kukintaansa puu on yleensä melkein lehdettömäksi varistunut eli jakaranda on ns. puoliainavihanta. Huhtikuussahan tämä puu on kukkiessaan se kaikkein näyttävin kasvi juuri Välimeren ilmaston alueilla. Eteläisellä pallonpuoliskolla puolestaan lokakuussa. Samaa jakarandaa nähdään myös toiseksi ylimmässä kuvassa. Muita yleisesti nähtyjä katupuita Funchalissa ovat mm. puistoplataani (Platanus hybrida) ja tipuana (Tipuana tipu).

Keskikuvissa nähdään erästä keskustan puistoa, jonka nimi on jo unohtunut mielestäni. Se on joka tapauksessa aivan Funchalin ydinkeskustassa. Alemmassa puistokuvassa vasemmalla nähtävä riippuvaoksainen pikkupuu on norjalamppuharja (Callistemon viminalis). Muita huomionarvoisia seikkoja ovat mm. tuo hyvin pienistä ja sileistä kivistä ladottu kiveys alimmassa puistokuvassa. Tällaisessa pakkasettomassa ilmastossa tuollainen hyvin pienipiirteinen kiveys on teknisesti mahdollinen, koska ei routa eikä lumen auraaminen ole rikkomassa sitä. Keskimäisessä puistokuvassa on erikoisesti saatu aikaan siilin(?) hahmo kasvattamalla murattia (Hedera helix) sopivasti veistetyn kiven päälle; yksi hyvä esimerkki kasvien käytöstä "taide" taiteena. Ylimmässä puistokuvassa puiden runkoja tarkkailemalla nähdään myös niille ripustettuja jouluvaloja, jotka olivat tavallisen hehkulampun kokoisia ja monissa eri väreissä. Alimmassa kuvassa nähdään jouluvaloja varten tehtyä teräspylvästä kuvan oikeassa reunassa. Nämä pylväät kattoivat tiheään useita katuja ja rantapromenadeja.

Ylimmässä kuvassa on dramaattinen puistokäytävä pinnanmuodoiltaan jyrkässä maastossa aivan kaupungin keskustassa. Käytävän reunoilla olevien muurien päällä nähdään Madeiran kolmesta yleisimmästä köynnöksestä tulitrumpetti (Pyrostegia venusta), joka kukkii näillä seuduilla parahiksi joulun tienoilla. Muut näistä kolmesta köynnöksestä ovat ihmeköynnös (Bougainvillea glabra ) ja em. muratti. Myös ihmeköynnös kukkii Madeiralla joulukuussa ja pitkin talveakin. Tässä kuvassa ylhäältä päin oksiaan roikotti pullokapokki (Chorisia speciosa). Esittelen puuta seuraavalla kerralla lähemmin.

Seuraavalla kerralla esittelen sitten vielä lähemmin Funchalin kasveja. Niiden joukossa on myös eräs Suomessa hyvin tunnettu joulun ajan kasvi...
Posted by Picasa

No comments: