Saturday, April 29, 2006Näiden kahden kuvan on tarkoitus muistuttaa siitä, että nurmialueilla pelkkien heinien suosiminen ei aina ole paras vaihtoehto. Kuvat on otettu torstaina 27.4.2006 Espoon Tapiolassa Leimuniityllä.

Viime heinäkuussa tällä samalla nurmikolla kukki laajoina ja tiheinä mattoina valkoapila (Trifolium repens), josta mainitsin silloin samassa tarkoituksessa kuvien kera. Nyt monilla kohdilla sammalet ovat heränneet lumen sulettua. Nuo tällä nurmikolla olevat kirkkaan punaruskeat laikut ovat sammalkasvustoja, joihin on nyt kasvaneet runsaat itiöpesäkkeet. Ylemmässä kuvassa nämä itiöpesäkkeet nähdään lähempää. Ne sijaitsevat tuollaisten ohuiden n. sentin mittaisten varsien päissä. Vasten auringonvaloa ne hohtavat kirkkaasti ja ovat siten oivallisina nurmikentän elävöittäjinä. Niinpä niistä ei kannata päästä eroon. Tässä vaiheessa kevättä tämä on selvä esteettinen etu, kun heinien kasvu on vasta kovin alussa.

Tällaisten poikkeavien kasvustojen suosiva huomioiminen nurmikoilla on eräs tapa olla monipuolinen, kekseliäs, ennakkoluuloton ja estetiikantajuinen puutarha- ja puistokulttuurissa. Aina ei tule pitäytyä normin mukaisessa kaavassa suosimalla korsiltaan rairuohon tasaista nurmipintaa. Laajoilla nurmialueilla hoidon taso ei aina edes voikaan olla niin intensiivistä, että kaikki sammalet tulisi eliminoitua. Sen sijaan kannattaa käyttää syntynyttä tilannetta hyväkseen ja nähdä sammalet myös mahdollisuutena ja koristeena. Sammalia voi myös kasvattaa; tämän linkin lopussa on pari hyvää ohjetta siihen liittyen.
Posted by Picasa

No comments: