Sunday, April 30, 2006Posliinihyasintti (Puschkinia scilloides var. libanotica)

Sipulikasvien esittely jatkuu perjantaina 28.4.2006 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvatuilla otoksilla. Ylin kuva on tosin otettu Espoon Otaniemessä edellisenä päivänä ja sinililja- sekä kevättähtikuvat on otettu samana päivänä Espoon Tapiolassa. Tämän kuvasarjan tarkoitus on esitellä sipulikasveja lähikuvina ja vertailla niiden esteettisiä ominaisuuksia samassa kasvukauden vaiheessa. Tässä tilanteessahan kasvukausi on juuri alkanut määritelmän mukaan ja esim. haavat (Populus tremula) ovat aloittaneet kukintansa, mutta tuomi (Prunus padus) ei ole vielä aivan hiirenkorvalla.

Osa näistä lajeista on ollut jo esillä tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa. Niihin kuviin vertaamalla havaitaan mm. se, kuinka todella nopeasti monien sipulikasvien kukinta alkaa. Näin on esim. kevätkurjenmiekan kohdalla. Tässä on linkki sipulikasvien juuristojen eroihin, josta havaitaan ns. sipulikasveina pidettävän hyvinkin erilaisia kasveja.

Vertaamalla nähdään myös se, että kukintaa riittää itse asiassa melko pitkäänkin ja
kuten näistä kuvista nähdään, niin värivalikoimaa on näissä kasveissa varsin paljon. Etenkin sahramilajikkeita riittää paljon, kuten tästä linkistä nähdään. Pitkästä kukinta-ajasta kertoo mm. se, että persiansinililja oli vastaavalla tavalla kukassa toisessa kohdassa puistoa jo ensimmäisen esittelykerran aikana ja samoin oli virvaliljan kohdalla. Virvalilja on tosin saanut nyt terälehtiinsä koristeellisia vaaleita laikkuja näin kukinnan lähestyessä loppuaan. Pelkät lehdetkin voivat olla hyvänä elementtinä kukkivien lajien kanssa, kuten syysmyrkkyliljan kohdalla havaitaan ja sama koskee siis myös myöhemmin kukkivia narsisseja (Narcissus sp.) ja tulppaaneja (Tulipa sp.).

Eteläseinustoille yms. lämpimille paikoille istutettuina näiden lajien kukinta on itse asiassa jo pääosin ohi, mutta keskimäärin niiden täysi kukinta sattuu nyt tänä vuonna sopivasti Vapuksi kaikkialla muualla Etelä-Suomen ympäristöissä. Olkoon tämä kuvasarja siis iloisena ja värikkäänä Vapputervehdyksenä minulta teille kaikille blogini lukijoille ja katselijoille!
Posted by Picasa

No comments: