Saturday, April 29, 2006Tässä on ajankohtaisena lisäyksenä pylväshaavan täyttä kukintaa vähän alempana läpikäytyihin haavan (Populus tremula), raidan (Salix caprea) ja tervalepän (Alnus glutinosa) kukintatilanteisiin. Kuvat on otettu tänään Hämeenlinnassa illansuussa 29.4.2006. Pylväshaapa (Populus tremula "Erecta") on haavoista aina ensimmäisenä täydessä kukassa ja niinpä se on kirinyt kuvien kukintavaiheeseen tämän viikon lämmössä aivan parin viime päivän aikana. Lajike on aina hedeyksilö, koska kaikki käytössä olevat pylväshaapayksilöt ovat alunperin klooneja samasta hedeyksilöstä.

Kukinta on tässäkin tapauksessa hyvin runsasta ja näissä kuvissa sitä nähdään eri tavalla auringonvalon suhteen eri kulmista ja eri etäisyyksiltä; nämä norkot näyttävät yhtäältä dramaattisen tummilta ja toisaalta vaaleilta tässä vaiheessa. Lähempi tarkastelu näyttää sen, että aluksi pitkin norkkoa on punaisina rykelminä heteiden ponnet, jotka avauduttuaan katoavat siitepölyn levittyä tuuleen ja jäljelle jäävät vain norkkojen muiden rakenteiden valkeanharmaat ja karvaiset osat. Punaisimmillaan norkot ovat puolipituisina ja niiden ollessa täydessä pituudessaan kaikki heteiden ponnet ovat jo kadonneet.

Koska kyse on hedenorkoista, niin kuvat näyttävät hyvin myös niiden höyhenen helpon liehumisen tuulessa. Nämä norkot ovat niin köykäistä tekoa, että ne eivät pidä tuulessa juuri mitään ääntä, jolloin ne vaikuttavat tavallaan eriskummallisilta olennoilta puun oksilla. Ensi viikolla myös kaikki normaalit haavat ovat täynnä tämän kasvuvaiheen norkkoja; hedehaavat juuri kuvan näköisiä sekä emihaavat vihertäviä ja tönkön jäykkiä, mutta silti riippuvia.
Posted by Picasa

No comments: