Saturday, May 06, 2006
Arboretumprojektini on edistynyt tänä keväänä heikosti, vaikka kasvukausi jo jyllääkin reippain askelin eteenpäin. Toistaiseksi motivaatio siihen näyttää olleen melko kehno ja sen sijaan olen näemmä alkanut keskittää voimia kuvallisen ja tiedollisen materiaalin keräämiseen mm. tätä blogia varten. Ensi viikolla on kuitenkin tarkoitus käydä itse arboretumalueellakin ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja tehdä se perinteinen kevätlannoitus, jossa yhteydessä tulee tarkistettua käytännössä kaikkien istutettujen kasvien vointi.
Tällä viikolla kävin sentään torstaina 4.5.2006 illalla suorittamassa taimikasvatuspaikalla vuoden ensimmäisen taimien kastelun. Näin lämpimällä ja aurinkoisella säällä se olikin jo tarpeen; mm. muutamat havutaimet olivat jo kuivumassa uhkaavasti. Nuo kolme ylintä kuvaa on otettu ko. aikana taimikasvatuspaikallani ja niissä nähdään esimerkit hyvästä kasvuun lahdöstä. Muita varsin hyvin kasvamaan lähteneitä (olivat jo hiirenkorvalla) lajeja olivat mm. kaikki koristeomenat (Malus sp), sirotuomipihlaja (Amelanchier laevis), tuomi (Prunus padus) ja tervaleppä (Alnus glutinosa). Talvenaroista lajeista hyvää vointia osoitti ainakin vuorivaahtera (Acer pseudoplatanus). Tuhohavainnoista kismitti ainakin rusokirsikoiden (Prunus sargentii) kohtalo, missä myyrät olivat syöneet styrokslaatikossa olleet taimet melkein kokonaan tyveen asti.
Alimmassa kuvassa nähdään vihdoin tapahtunutta itämistä kevään ensimmäisessä kylvöksessä. Kuva on otettu tiistaina 2.5.2006. Vasemmalla oleva yksinäinen taimi on jumaltenpuuta (Ailanthus altissima) ja oikealla kaikki muut taimet ovat lännenplataania (Platanus occidentalis), jotka itivät jo pari viikkoa sitten. Nyttemmin lisää jumaltenpuita on itänyt, mutta kylvöksessä olleet muut lajit eivät ole vieläkään itäneet. Palaan asiaa... Tuolloin tiistaina tein myös toisen kylvöksen, johon kylvin lajit: maakkia (Maackia amurensis), kanadannuppupuu (Cercis canadensis) ja isolehtikatsura (Cercidiphyllum magnificum).
Nämä olivat niitä lajeja, jotka voi kylvää lähes esikäsittelyittä. Maakkia ja nuppupuu hernekasvien heimoon Fabaceae kuuluvina tarvitsevat siemenilleen 1 - 2 vuorokauden liotuksen, jolloin ne turpoavat ja pehmenevät. Sen jälkeen ne voi kylvää. Turpoamista eli veden imeytymistä siemeneen voi tehostaa lohkaisemalla esim. mattoveitsellä palat pois siementen sivusta ennen liotusta. Muutoin kaikki tällaiset siemenet eivät nimittäin turpoa riittävän yhtäaikaa, jolloin ensimmäisenä turvonneet lilluisivat liotusvedessä turhaan ja kylvämistä joutuisi jaksottamaan.
Tuo isolehtikatsura ei tarvitse mitään esikäsittelyjä, vaan sen siemenet voi kylvää suoraan sellaisenaan ja itäminen on katsuroille tyypilliseen tapaan erittäin nopeaa ja runsasta. Kannattaa siis muistaa kylvää riittävän väljään, jotta kouliminen on taimettumisen jälkeen helpompaa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment