Thursday, May 18, 2006Emiraita 1

Myös raita (Salix caprea) lopetti kukintansa viimeistään viikon 19 alkupuolella. Raidalla lehdet ovat kuitenkin tulleet vaaleanvihreälle (itse asiassa myötävaloon katsottuna lehtien vihreys on hieman sinertävänharmaata) hiirenkorvalle jo kukinnan lopussa, kuten tämän kuvasarjan lähikuvista havaitaan.

Emiraidoilla norkot ovat kasvaneet edelleen ja väri on tummahkon vihreä niissä esille tulleiden hedelmäkotien vuoksi. Eminorkot kasvavat tästä vielä paljon ennen hedelmävillavaihetta. Hedenorkkojen jäänteitä oli vielä runsaasti kuvaushetkellä tuossa puussa. Niissä olevat heteet olivat menneet tiiviisti nyykälleen, ennen koko norkkojen varisemista. Hedenorkkojen varistua hederaidat vaikuttavat jonkin aikaa emiraitoja selvästi alastomammilta uusista lehdistään huolimatta, koska emiraidoissa vasta puhjenneen lehvästön vihreyttä ja runsautta korostavat hedelmävaiheeseen kasvavat norkot.

Em. pätee moniin muihinkin Suomen luonnossa tavattaviin pajuihin, joilla kukintaa edeltää norkkojen kissavaihe lopputalven ja alkukevään aikana. Kaikki kuvat on otettu Espoon Tapiolassa keskiviikkona 10.5.2006.
Posted by Picasa

No comments: