Thursday, May 18, 2006Humala (Humulus lupulus)


Viimeisenä esiteltävä viikon 19 kasvutilanteita käsittelevä sarjan osa sisältää köynnöksiä. Tässä niitä on muutama kuvattuna Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa tiistaina 9.5.2006.

Alimmassa kuvassa nähdään humala, joka onkin noista muista lajeista poiketen ruohovartinen laji eli sen maan päällä olevat osat kuolevat talveksi ja keväällä uusi kasvu nousee maasta perennojen tapaan. Kasvuunlähtö on lajilla hyvin varhaista ja koska laji on erittäin nopeakasvuinen aina heinäkuulle asti, niin vihreää kasvustoa on muodostunut jo noin paljon kuvan ottohetkeen mennessä. Nopeimmillaan humalan kasvu voi olla jopa yli 10cm päivässä. Koko kesän kasvu voi olla jopa lähes 10m. Kuvassa oleva puutolppa on ko. köynnöstä varten rakennetun humalasalon osa, johon köynnös kasvaa.

Kevätköynnöskuusama on köynnöskuusamista varhaisimpia vihreytyjiä tuoksuköynnöskuusaman (Lonicera caprifolium) ohella. Ruotsinköynnöskuusama (Lonicera. periclymenum) lajikkeineen ja tulikuusama (Lonicera X brownii "Dropmore Scarlet") ovat selvästi myöhemmässä kasvussaan, mutta olivat nekin jo vähän hiirenkorvalla tuona ajankohtana. Hyvin aikaisin hiirenkorvalle tulevat myös köynnöshortensia ja kiinanlaikkuköynnös. Laikkuköynnöksistä ko. laji onkin ensimmäisenä hiirenkorvalla. Köynnöshortensia kasvaa nopeammin täyteen lehteen kuin muut hortensiat, vaikka silmujen kasvuunlähtö on suunnilleen samanaikaista kaikilla hortensioilla. Köynnöshortensian kuvassa nähdään myös lajin edellisvuodesta asti säilyneitä kukintoterttuja, jotka ovat siis erinomaisia talven kuivakukkakoristeita köynnöksessä ollessaan.

Näiden lajien välillä nähdään myös nuorten lehtien kevätvärien eroja. Kevätköynnöskuusamalla sävy on sinertävän harmaanvihreä, kuten tässä kasvuvaiheessa yleensäkin köynnöskuusamilla. Kiinanlaikkuköynnöksellä tuo vaaleanvihreä sävy muuttuu vielä hieman punertavanruskeaan suuntaan vähän myöhemmin, mutta se sävy haalistuu pois lehtien kasvettua täyteen kokoon. Köynnöshortensialla lehdet ovat erittäin kiiltävät hienon vaaleanvihreän sävyn lisäksi. Humalalla vahva ja puhdas vihreä sävy on heti alusta asti läsnä ja se on hyvin tumma lehtien kasvettua täyteen kokoon.

Näitä lajeja voidaan siis käyttää esim. pergoloissa varhaisen suojan luomiseen aikaisen kasvuunlähdön ansiosta. Ko ominai
suus on hyvä myös ankeiden seinien ja muurien peittämiseen tai sitten se toimii muuten vain korostuksellisena elementtinä myöhään lehtensä puhkaisevien lajien kanssa. Humalan tapauksessa kasvu lähtee tietenkin aina olemattomasta, mutta loppukesäksi laji tuottaa hyvin vahvan ja laajan kasvuston etenkin, jos käyttää useita yksilöitä istutuksessa. Posted by Picasa

No comments: