Sunday, May 07, 2006
Japanintatar (Reynoutria japonica); varret ovat punertavia.
Tämä perennakuvasarja näyttää niitä perennoja, joiden uudet versot aloittavat kasvunsa enemmän tai vähemmän punertavina. Kuten alemmassa kuvasarjassa totesin, niin nämäkin kukinnattomat kasvuvaiheet ovat erinomaisia esteettisessä mielessä. Punainen voi olla tosi häkellyttävänkin väristä, kuten pioneilla tai sitten hyvin häilyvää, kuten konnanmarjan tapauksessa. Punaiset sävyt tosin haalistuvat vihreiksi melko pian, mutta ne kestävät eri lajeilla eri pituisia aikoja. Esim. kaukasianpioni ja sipulikasvina tunnettu kuningaslilja olivat jo haalistuneet punertavilta sävyiltään varsin paljon.
Haalistumisen eriasteiset nopeudet, sävyjen kirjavuus kasvutilanteiden vaihtelevuuden takia ja eri lajien välisten sävyerojen vuoksi tämä perennojen "hiirenkorvien" tyyppi on melko halkala puutarhataiteellinen sommiteltava, koska nämä sävyt ovat myös keskimäärin melkoisen lyhytaikaisia. Ne antavat kuitenkin erinomaisesti perenna- ja sipulikasvisommitelmiin vihreästä poikkeavaa eloisuutta, jota kannattaa käyttää hyväkseen myös kukkivien sipulikasvien yhteydessä.
Ylimmissä kuvissa olen ottanut mukaan myös varhaisimmin kukkivien perennojen kukintaa, jotka ovat siis muistutuksena siitä, että esiteltyjen kasvutilanteiden lisäksi kukintaakin on jo ollut tällä viikolla. Tähän otin mukaan myös Etelä-Suomen luonnossa esiintyvät vuokot, jotka toimivat tässä myös referensseinä kasvukauden tilanteesta tarkastelualueella Uudellamaalla.
Kuten edellisessä kuvasarjassa, niin nämäkin on kuvattu tiistaina 2.5.2006, mutta sinivuokko- ja tarhakylmänkukkakuvat on otettu perjantaina 5.5.2006 ja valkovuokkokuva lauantaina 6.5.2006. Särkynytsydän ja valkovuokko on kuvattu Espoon Tapiolassa, mutta kaikki muut Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment