Sunday, May 07, 2006
Jättipoimulehti (Alchemilla mollis); vanhan kasvuston seasta ponnistavia uusia lehtiä.
Päättyvän viikon kasvutilanteista seuraavaksi on esillä perennojen varhaisimmin kasvuun lähteneitä uusia versoja. Osa perennoista oli vielä tässä vaiheessa melkein uinumassa eli ruohovartisillakin lajeilla on eriaikaisuutta kasvuunlähdössä. Perennojen yhteydessä näitä tuoreita versoja voisi nimittää myös tavallaan hiirenkorviksi. Yleensäkin tämä ja ylempi kuvasarja tähdentävät sitä, että myös perennoilla on esteettisessä mielessä kiinnostavia ja näyttäviä kasvuvaiheita kukinnan lisäksi aivan kuten puuvartisilla kasveilla on hiirenkorvien erilaisia kevätvärejä ja tekstuureita. Niinpä nämäkin kasvutilanteet ovat oleellisia kasvien sommittelun suhteen, kuten jo sipulikasvien yhteydessä olen maininnut.
Sommitteluelementteinä tässä tapauksessa ovat eri värien lisäksi mm. kasvutapaan, lehtien muotoihin ja tekstuuriin sekä kasvunopeuteen liittyviä olemuksia. Niiden kirjo luo valinnan mahdollisuuksia yllättävän paljon ja se on huomattava seikka näin varhaisessa kasvukauden vaiheessa ennen pääasiallista perennakukinta-aikaa. Toki myöhemminkin kukattomia kasvutilanteita voi sommitella myös kukkivien kasvutilanteiden kanssa rikkaasti pitkin kesää; osa perennoistahan kukkii vasta loppukesällä ja syksyllä.
Nämä kaksi kuvasarjaa on otettu tiistaina 2.5.2006 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Silloin puuvartisten lajien osalta kasvukauden vaihe ilmeni raidan (Salix caprea) ja haavan (Populus tremula) vasta-alkaneena kukintana, tuomen (Prunus padus) melkein hiirenkorvina ja koivut (Betula sp.) eivät vielä aivan olleet hiirenkorvilla, mutta parin - kolmen viime päivän lämmössä nekin ovat nopeasti kasvaneet siihen vaiheeseen.
Tämä ensimmäinen kuvasarja sisältää enemmän tai vähemmän vihreinä kasvunsa aloittaneita "perennahiirenkorvia". Tuon osittain jo kukkivan kevätkaihonkukan otin mukaan tähän sarjaan, koska ainavihantana ja heikosti tässä vaiheessa kukkineena se soveltuu vertailuun näiden muiden lajien kanssa samassa teemassa. Samoin tein noiden laukkojen suhteen, vaikka ne kuuluvat tavallaan eri sarjaan niiden ollessa sipulikasveja.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment