Tuesday, May 09, 2006Monien vaahteroiden kukinta on myös ollut alullaan viime viikolla, mutta parhaimmillaan se on vasta tällä viikolla. Noissa kuvissa saarnivaahteran (Acer negundo) kukinta oli alkamaisillaan. Kuvat on otettu Espoon Tapiolassa samasta puuyksilöstä lauantaina 6.5.2006.

Saarnivaahtera on kaksikotinen puulaji eli hede- ja emikukinnot ovat eri puissa. Näissä kuvissa on kyse hedekukinnoista. Ne ilmestyvät omista silmuistaan nopeasti raidan (Salix caprea) kukinnan päättyessä ja metsävaahteran (Acer platanoides) kukkaterttujen ilmestyessä. Aluksi ko. lajin hedekukintotertut ovat kuvan tapaan tiiviinä tummanpunaisina ryppäinä, mutta ne pitenevät nopeasti pitkiksi, riippuviksi ja tuulessa liehuviksi tertuiksi; saarnivaahtera on tuulipölytteinen vaahteralaji. Kukinta on ollut nyt alkuviikolla parhaimmillaan ja palaan esittelemään sitä myöhemmin myös emikukintojen osalta. Tässä kuvien vaiheessa emisaarnivaahteran kukinnot olivat vaalean vihertävänkeltaisina pilkottamassa lähes samanvärisistä silmuista.

Lehtisilmut ovat juuri avautuneet hiirenkorvalle samaan aikaan täyden kukinnan aikana. Tuossa kuvien vaiheessa lehtisilmut olivat kasvaneet vasta kellertävänvihreiksi tötteröiksi. Lehtien puhkeamissävy on vaaleanvihreä, mutta eri lajikkeilla sävyt vaihtelevat. Palaan listaamaan niitä myöhemmin. Posted by Picasa

No comments: