Friday, May 05, 2006Plumeria (Plumeria alba)

Tässä on viimeiset makupalat joulukuussa 1994 tekemästäni Madeiran matkasta. Tämän jälkeen näytän vielä kuitenkin paluulennolla ottamiani kuvia yhden osan verran.

Tämä kuvasarja näyttää etenkin tyypillisiä joulun ajan kukkijoita. Kuvat on otettu ympäri saaren pääkaupunkia Funchalia. Kahdessa alimmassa kuvassa on kuitenkin muina aikoina kukkivat puut. Aikaisemminkin tämän matkakertomuksen yhteydessä esittelemäni plumeria on erinomainen luonnostaan hyvin muodokkaaksi kasvava pienikasvuinen, mutta erittäin roteva puu. Sen kukinta on myös näyttävä, joten se sopii trooppisten ja subtrooppisten puistojen ja puutarhojen hienoksi korostuskasviksi. Pullokapokki kukkii "keväällä" myös erittäin komeasti melkein kokonaan vaaleanpunaisin kukin, mutta puu ei ole pelkästään koristekasvi, sillä tuossa kuvassakin näkyvistä riippuvista hedelmäkodista saadaan hieman samanlaista hedelmävillaa kuin puuvillasta (Gossypium sp.). Materiaali on siis nimeltään kapokki ja sitä käytetään Madeiralla jonkin verran mm. erilaisten kuitutuotteiden valmistamisessa.

Ylemmissä kuvissa onkin sitten kukintaa vailla vertaa. Kiinanruusu ja joulutähtihän ovat tuttuja meille suomalaisillekin huonekasveina, mutta Madeiralla ne ovat puistojen ja puutarhojen näyttävimpiä koristepensaita. Joulutähteä hoidetaan pensaana melkolailla samaan tapaan kuin täällä Suomessa syyshortensiaa (Hydrangea paniculata "Grandiflora") eli kukinnan jälkeen oksia typistetään, jotta seuraava uusi kasvu on rotevaa tuottaakseen mahdollisimman isoja kukintoja. Muistutuksena vielä tässä, että nuo joulutähden punaiset lehdet eivät siis itse asiassa ole kukan osia, vaan itse kukat ovat pienenä rykelmänä niiden keskellä. Jouluaikana kukkivista köynnöksistä ihmeköynnös ja tuliköynnös ovat myös erittäin yleisiä niin Madeiralla kuin melkein kaikkialla muuallakin tropiikissa ja subtropiikissa. Tosin eri osissa maapalloa niiden kukinta-ajat eivät välttämättä satu joulukuuksi.

Sikäläisissä puutarhoissa kukkakasvien lisäksi ovat erittäin suosittuja tietenkin hedelmäkasvit. Näissä kuvissa niistä ovat esimerkkeinä papaija ja kermaomena. Myös esim. mango (Mangifera indica), banaani (Musa X paradisiaca), sitruspuut (Citrus sp.), viiniköynnökset (Vitis vinifera) jne. ovat yleisiä erilaisissa Madeiran puutarhoissa. Posted by Picasa

No comments: