Monday, May 08, 2006Raidan (Salix caprea) suorastaan poikkeuksellisen runsas kukinta on näkynyt nimenomaan hedeyksilöiden kukinnan näyttävyytenä, kuten yllä olevissa kuvissa nähdään. Ylin kuva on otettu Vappupäivänä maanantaina 1.5.2006 ja kaikki muut kuvat lauantaina 6.5.2006. Kaikki kuvat on otettu samasta puuyksilöstä Espoon Tapiolassa.

Ylin kuva näyttää, kuinka hedekukat pistävät aluksi esiin kissavaiheisista norkoista vahvan keltaisena mattona. Parissa päivässä heteet olivatkin sitten jo kokonaan esillä ja ne haalistuvat kukinnan kuluessa vähitellen, kun keltainen siitepöly vähenee heteiden ponsista. Tuulipölytteisestä haavasta poiketen hyönteispölytteinen raita on myös hedenorkoiltaan jäykkä, koska hyönteisten on päästävä imemään mettä helposti tukevalle alustalle. Se edesauttaa myös siitepölyn tarttumista hyvin matkaan.

Kukinnan loppuvaiheet ovat tässäkin tapauksessa jo käsillä ja alkaneen viikon mittaan nämä norkot varisevat matoiksi ja kasoiksi puiden alle. Kukinnan aikana sekä emi- että hederaidan lehtisilmut ovat vasta vähän kasvaneet pidemmiksi ja harmaanvihertäviksi tötteröiksi, mutta ne avautuvat hiirenkorvalle kuitenkin heti kukinnan loputtua eli juuri näinä aikoina. Posted by Picasa

No comments: