Tuesday, May 09, 2006Viime viikolla koreanonnenpensas (Forsythia ovata) oli jo täydessä kukassa, mutta melko pitkään kukintaansa jatkavana se leimuaa tälläkin viikolla edelleen erittäin runsaasti. Sen hiirenkorvalle puhkeavat lehdet alkavat kuitenkin viikon loppua kohden ottaa vähitellen valtaa kukilta. Koreanonnenpensaan kukintaa on ylimmissä neljässä kuvassa kuvattuna perjantaina 5.5.2006 Helsingissä Rauhankadun ja Unioninkadun kulmalla. Alin kuva niistä on kuvattu samana iltana Espoon Tapiolassa. Kuvista havaitaan, kuinka erinomaisesti monenlaiset materiaalit, muodot ja valaistusolosuhteet muodostavat pensaalle hienoja taustoja. Ylimmässä kuvassa vielä lehdetön puu on puistolehmus (Tilia X vulgaris) Viime vuonna esittelin lajia viikon kasvina viikolla 18, mutta tässäkin tapauksessa en silloin digikamerattomana voinut esitellä sen kukintaa. Niinpä sitä on nyt tässä tänä vuonna.

Kahdessa alimmassa kuvassa nähdään puolestaan komeaonnenpensasta (Forsythia X intermedia), joka kukkii vähän myöhemmin kuin koreanonnenpensas ja tulee myös lehteen vähän myöhemmin. Sen kukinta on kuitenkin samanlaista ja itse asiassa vähän vielä näyttävämpää sekä pidempiaikaisempaa kuin koreanonnenpensaalla. Sen kukkia voi riittää jopa touko - kesäkuulle asti, mutta silloin seassa on jo vaaleanvihreät uudet lehdet. Molemmat lajit ovat kuitenkin erinomaisia pensaita voimakkaan ja korostuksellisen kukinnan luomiseen samaan tapaan, mutta muiden kasvien kanssa sommiteltuina tilanteet ovat eri. Nimittäin niiden eri kukinta-aikoina muilla ko. lajien pareiksi aiotuilla lajeilla vallitsevat erilaiset kasvutilanteet nuorine lehtineen ja kukkineen.

Nuo alimmat kuvat on otettu lauantaina 6.5.2006 ja niistä havaitaan, että ko. pensaan kukat olivat vasta aukeamaisillaan verrattuna koreanonnenpensaan täyteen kukintaan samana ajankohtana. Voimakasta keltaista kukintaa voidaan luoda tämän eriaikaisuuden ansiosta hyvin pitkälle ajalle istuttamalla ko. lajeja samaan ryhmään.

Koreanonnenpensaan kuvien yläpuolella yhdessä kuvassa on puolestaan Suomessa hyvin harvinainen mantsurianonnenpensas (Forsythia mandschurica), joka kukkii koreanonnenpensaan kanssa suunnilleen samaan aikaan. Kuva on otettu perjantaina 5.5.2006 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tässä tapauksessa kukinta näyttää jäävän ko. lajilla melko heikoksi verrattuna noihin tunnettuihin lajeihin, mutta kyseessä saattaa olla vain näiden yksilöiden poikkeavuus... Viime syksynä lajilla oli kuitenkin noihin paremmin tunnettuihin verrattuna ylivertainen ja melko varhainen ruska, joka on lajin selvä etu. Sitä voidaan tarkastella tästä. Posted by Picasa

No comments: