Monday, May 08, 2006Viime viikon kasvutilanteita seuraa edelleen runsaasti. Tässä kuvasarjaparissa on haavan (Populus tremula) viime viikolla huipussaan ollutta kukintaa. Tämänkin puulajin kukinta on ollut tänä vuonna hyvin runsasta, joten senkin takia haluan nyt esitellä sitä. Tämä parin osa esittelee emihaavan kukinnan astetta ko. viikolla. Haapahan on näet kaksikotinen. Alin kuva on otettu Espoon Otaniemessä keskiviikkona 3.5.2006 ja kaikki muut kuvat on otettu Espoon Tapiolassa maanantaina Vappupäivänä 1.5.2006, mutta kolmanneksi ylin kuva on otettu lauantaina 6.5.2006.

Haavan eminorkot ovat siis jäykkiä kukintavaiheessa ja ne eivät siten juurikaan liiku tuulessa kuin vain oksien mukana; se on luonnon omaa logiikkaa, jotta emikukille tuleva siitepöly ei varisisi heti pois. Alimmassa kuvassa tarkemmin tarkasteltuna nähdään, että ko. norkkojen karvojen seassa pistää esille punaisia ja pitkiä emikukkien luotteja (siksi norkoissa on punertavaa sävyä), joihin hedehaavan norkoista irtoava siitepöly tarttuu ja hedelmöittyminen voi alkaa. Tässäkin vaiheessa haavan kukintaa eminorkot ovat vielä vaatimattomampia kuin hedenorkot, kuten ylempään kuvasarjaan vertaamalla havaitaan. Tässäkin kuvasarjassa toiseksi ylimmän kuvan iso emihaapa näytti latvukseltaan tuolloin vielä melko tyhjältä, vaikka siinä on itse asiassa hyvin runsaasti eminorkkoja. Ylimmässä kuvassa vasemmalla kukkii hederaita (Salix caprea) ja oikealla on emihaavan latvus täynnä norkkoja.

Jatkossa haavan eminorkot kasvavat huomattavan pitkiksi hedelmävaiheeseen tultaessa. Kolmanneksi ylimmässä kuvassa ko. norkkojen nähdäänkin jo kasvaneen melko paljon alkuviikon tilanteesta, mutta ne ovat tuossa kuvassa vielä paljon keskenkasvuisia. Posted by Picasa

No comments: