Sunday, May 07, 2006Virvalilja (Bulbocodium vernum)

Tässä kuvasarjassa on lähempää tarkasteltuna muutamien sipulikasvien kasvutilanteita päättyvällä viikolla vertailuksi mm. alempana esiteltyjen perennojen kasvutilanteisiin. Toiseksi (Espoon Tapiola) ja kolmanneksi (Helsingin Talvipuutarha) ylimmät kuvat on otettu eilen 6.5.2006 ja kaikki muut perjantaina 5.5.2006 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Alimmassa kuvassa nähdään virvaliljan päättäneen kukintansa. Näin ovat tähän päivään mennessä tehneet pääosin myös mm. kevätsahramit eli krookukset (Crocus vernus), persiansinililja (Scilla mischtschenkoana), kevätkurjenmiekka (Iris reticulata), kurjemiekkalajike (Iris "Danfordiae") ja lumikello (Galanthus nivalis). Kukinnan jälkeen näiden lajien lehdet ovat tuon virvaliljakuvan tapaan erilailla heinämäisen pitkiä suikaleita ja mättäitä, joiden annetaan olla kasvaa paikallaan kesän kuihtumiseensa asti; esim. nurmikkoa ei siis leikata ko. kohdilta ennen lehtien kuihtumista. Syysmyrkkylilja on kasvukauden alusta asti pelkkä lehtikasvi loppukesälle. Sitten seuraa täysin "kuollut" vaihe ennen syksyn kukintaa.

Posliinihyasintti ja idänsinililja sen sijaan ovat jopa vahvistaneet kukintaansa tällä viikolla. Niillä onkin melko pitkä kukinta-aika. Varjoisilla paikoilla kukinta-aika on toki muutenkin vähän myöhemmin kuin aurinkoisemmilla paikoilla, jolloin näillä paikoilla aikaistenkin sipulikasvien kukintaa on viipynyt parhaillaan olevasta lämpöaallosta huolimatta. Keisarinpikarililjan, narsissien ja varhaisten tulppaanien lisäksi rusokoirahammas on tullut kukkivien sipulikasvien joukkoon tällä viikolla. Sen lehdet ovat myös erityisen koristeellisia pelkälläänkin alkukesän ajan kukinnan päätyttyä. Tässä on kattava lista narsisseista ja tulppaaneista ym. sipulikasveista. Ylimmästä kuvasta nähdään, että keisarinpikarililjaa on kukiltaan erivärisiä lajikkeita.
Posted by Picasa

No comments: