Sää on jatkunut koko viikon erittäin leutona lämpötilojen oltua jopa +10 asteen vaiheilla ja ajoittain muutamia asteita sen ylikin melkein koko ajan ympäri vuorokauden. Ainoastaan yksittäisinä heikkotuulisina ja vähäpilvisinä hetkinä illan ja aamun välillä lämpötila on laskenut vähän alle +5 asteen etenkin Etelä-Suomen sisämaassa. Kaiken tämän ovat aiheuttaneet Atlantilla kehittyneet hyvin voimakkaat matalapaineet osakeskuksineen ja leuto useita itään liikkuvia sadealueita sisältänyt lounais-länsivirtaus on ollut tuloksena. Sen takia jopa niinkin pohjoinen laskettelukeskus kuin Ruka on joutunut jopa viime vuottakin (myös silloin oli suuria lumiongelmia kauden aloituksessa) oudompaan tilanteeseen; edes tykkilumetusta ei ole juuri voitu tehdä ja tämän viikonlopun kauden avajaisiin mennään käytännössä kokonaan lumettomilla rinteillä. Se on erittäin poikkeuksellista, mutta näemmä ilmastonmuutoksen vuoksi yhä tavanomaistuvaa.
Jatkossa leutouteen on tulossa muutos, mutta eri ennustemallien keskenään ristiriitaisten ja vaihtelevien tietojen pohjalta ensi viikon kehityksen luonnetta ei vielä voi tehdä kunnolla. Tämän viikonlopun osalta on kuitenkin ollut hyvin tiedossa, että Atlantilla lauantaina rajusti syvenevän matalapaineen osakeskuksen vaikutuksesta sunnuntaina on erittäin sateinen ja myrskyinen (lounaistuuli) sää koko Suomessa. Sunnuntain jälkeen matalapaineen painopiste näyttäisi siirtyvän Suomen eteläpuolelle ja ensi viikon puolivälin jälkeen siihen liittyvä eräs osakeskus voimistuisi selvästi juuri Suomen eteläpuolella. Tämä kehityslinja aiheuttaisi asteittaista kylmenemistä alle +5 asteen lukemiin ja sään seljetessä sekä tyyntyessä yöpakkasten tulon. Riippuen tuon osakeskuksen sijainnista, muodosta ja liikkeestä, ensi viikon loppupuolella saattaisi olla mahdollisuuksia ainakin Etelä-Suomen sisämaassa jopa ensilumeen... Tilannetta pitää kuitenkin siis tarkentaa myöhemmin.
Tähän mennessä kasvillisuuden suhteen lähes kaikki luontaiset lehtipuulajit ovat jo tyhjentyneet lehdistään. Sen sijaan taajamien puistoissa ja puutarhoissa on yhä joitakin viljeltyjä lajeja jopa lähes - kokonaan kesäasussa. Näitä ovat yhä mm. jotkin lehtikuuset (Larix sp.), kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), villaheisi (Viburnum lantana) ja jotkin atsaleat (Rhododendron sp.). Hallojen ja yöpakkasten vähyyden ja mietouden takia etenkin etelärannikolla ja suojaisilla paikoilla sisämaassakin on yhä säilynyt hallanarkoja lajeja vaurioitta, kuten jotkin kesäkukat (verenpisarat ym. vastaavan arat), perennoista japanintatar (Fallopia japonica) ja puuvartisista pakkasen arkoja myöhään syksyyn pitäviä lehtiä tekevät lajit, kuten niverävaahtera (Acer campestre), peruukkipensas (Cotinus coggygria) ja samettisumakki (Rhus hirta). Ensi viikon kylmenemisen luonteesta riippuu se, että kohtaavatko ainakin arimmat lehdekkäät - kesävihreät lajit nyt viimein pakkastuhonsa... Samoin ensi viikolla saattaa olla hetki myös kasvukauden päättymiselle etenkin sisämaassa. Joka tapauksessa tavanomaista erittäin paljon myöhemmin.
Friday, October 24, 2008
Sunnuntain syysmyrskyn jälkeen vähitellen kylmenevää; kylmenemisen luonne vielä epäselvä...
Labels:
ilmastonmuutos,
kasvutilanteita,
lumi,
pakkastuhot,
ruska,
sää,
vuodenajat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment