Monday, April 20, 2009

Poutaista kevättä vähitellen tavanomaista lämpimämmäksi muodostuvassa säässä



Viime viikon sää noudatti tällä kertaa hyvin hienosti tekemääni viime ennustetta. Suursäätilassa oli sen verran selkeyttä ja rytmiä, että tilanteet oli melko helppo nähdä ja ennustaa. Jopa lauantain pohjoistuulinen takatalven poikanen oli nähtävissä monta päivää etukäteen. Ainoastaan ilmamassan kuivuus oli silloin yllättävää; iltapäivä oli lähes selkeä. Tuo kuva on otettu ko. lauantaina 18.4.2009 Espoon Tapiolassa aamulla, jolloin paikalla oli yön aikana satanut hyvin heikosti lunta. Lumi jäi tyypillisesti painautuneen polun kohdalle (ympäröivää maastoa kylmempi kohta) aamun n. yhdessä plusasteessa.

Viime viikolla lämpötilat jäivät siis päivisin pääasiassa +5 ja +10 asteen välille ja lauantaina jopa lähelle nollaa. Muutamana yönä oli pakkasta 0 ja -5 asteen välillä. Tänään maanantaina on vielä lauantain toisinto, kun vielä yksi matalapaine siirtyi Pohjois-Suomen yli itäpuolelle ja korkeapaine on lännessä; kylmä ja voimakas pohjoistuuli vain n. +5 asteen päivälämpötiloineen. Huomisesta lähtien alkaa kuitenkin muutos lämpimämpään kevätsäähän ja viikon loppuun mennessä päästään jopa tavanomaista lämpimämpiin lukemiin. Aluksi korkeapaine sijoittuu vaihtelevasti Suomen etelä - lounaispuolelle, jolloin lämpimämpi länsi-lounaisvirtaus pääsee hiljalleen vaikuttamaan. Pohjoispuolella liikkuu pieniä matalapaineita Jäämerellä - Lapin yli itään, mutta niiden rintamista ulottuu ainoastaan vain ajoittain vaihtelevaa pilvisyyttä eteläiseen Suomeen.

Päivälämpötilat kohoavat päivittäin ollen viimeistään keskiviikkona sisämaassa paikoin yli +10 astetta ja lauantaina jo selvästikin yli +15 astetta. Korkeapaineen ollessa lähellä etelärannikolla vaikuttaa tyypillinen merituuli iltapäivisin. Öisin on aluksi muutama aste pakkasta, mutta lauantaita kohden yötkin vähitellen lämpenevät ja niin heikot pakkaset alkavat poistua sisämaastakin la mennessä. Kasvukauden alkaessa kunnolla tällä viikolla on mainittava halla. Sen riski on olemassa lauantaihin asti ainakin sisämaassa. Viikonloppuna länsituuli näyttää kuitenkin voimistuvan, joka poistaa siinä tapauksessa hallanvaaran.

Lauantain jälkeen ennustettavuus on heikompaa. Näyttää kuitenkin siltä, että viimeistään sunnuntaina pohjoisessa itään liikkuneet matalapaineet ulottaisivat reittiänsä etelämmäksi, jolloin Etelä-Suomeen tulisi vähäisiä rintamasateita lännestä - luoteesta. Tämä tietäisi myös päivälämpötilojen laskua, mutta leudompaa minimilämpötilaa la-su ja su-ma välisinä öinä. Ensi viikon säästä on olemassa mm. sellaisia merkkejä, että tuon viikonlopun pienen matalapainetoiminnan jälkeen vahvistuisi muhkea korkeapaine Suomen itäpuolelle ja se voisi mahdollistaa jopa erittäin voimakkaan lämpöaallon; jopa n. +20 asteen päivälämpötiloja Vapuksikin... Se on kuitenkin vielä niin kaukaista tulevaisuutta, että tilanne täytyy tarkistaa vasta monen päivän kuluttua.

Viime viikon melko kylmäkin sää on saanut aikaan sen, että vesistöjen viimeiset jäät ja routa eivät ole sulaneet kunnolla. Niin Suomenlahdella sisälahdissa kuin sisämaajärvissä on haurasta kevätjäätä etenkin idässä, mutta lännessä on jo runsaasti - kokonaankin avointa vettä. Routaa on hieman varjoisilla paikoilla ja idässä on luntakin varjoisissa metsissä. Joet ovat sulia ja normaali virtaus vallitsee. Tällä viikolla sulaminen kiihtyy ja etenee laajasti jo kokonaan loppuun asti su mennessä Etelä-Suomen itäisimpien osien varjoisimpia alueita lukuun ottamatta. Jo sulaneiden järvien ja jokien vesi alkaa myös lämmetä muutamaan plusasteeseen. Jäiden ja roudan sulaminen kokonaan on täten n. pari viikkoa etuajassa, mitä on edesauttanut viime talven tavanomaista vähäisemmät jää- ja routatilanteet.

Kasvukauden alkaminen oli toteutunut katkonaisesti jo Pääsiäisen aikaan lännessä, mutta viime viikon mittaan kasvukauden eteneminen ja alkaminen oli jumissa. Niinpä uusia merkittäviä kasvutilanteita ei ilmennyt. Tällä viikolla kasvukauden alkaminen tapahtuu laajasti jo idässäkin ja näin kasvutapahtumien eteneminen kiihtyy käytännössä; mm. haavan (Populus tremula) ja raidan (Salix caprea) kukinnat pääsevät alkuun lännestä käsin ja varhaisimmin hiirenkorvalle tulevat puuvartiset lajit alkavat aukaisemaan silmujaan; mm. terttuselja (Sambucus racemosa), tuomi (Prunus padus) ja monet kuusamat (Lonicera sp.). Leppien (Alnus sp.) kukinta voimistuu idässä, mutta alkaa jo heiketä lännessä. Nurmikoiden kasvaminen pääsee kunnolliseen alkuun lämpimiltä paikoilta (etelärinteet ja -seinustat) alkaen. Sipulikasvien kukinta voimistuu (mm. krookukset) ja valkovuokkojakin (Anemone nemorosa) alkaa näkymään runsaammin. Ainavihantien arkojen lajien paahdesuojauksen tarve päättyy myös idässä. Kasvutapahtumat ovat vain lännessä vähän tavanomaista aikataulua edellä tällä viikolla, koska viime viikon kylmyys viivästytti sielläkin Pääsiäisenä lupaavasti kehittymään alkanutta tilannetta.

No comments: