Thursday, September 03, 2009

Kesää yhä ylläpitävää tavanomaista lämpimämpää ja ajoittain sateista säätä



Terminen kesä on edelleen käynnissä vahvasti ja siitä kiittäminen on tavanomaista selvästi lämpimämpää säätä. Ilmamassa on ollut myös kosteaa etenkin parina viime päivänä. Viikon alusta saakka lounaasta ja tänään etelästä on virrannut tuota lämmintä ilmaa, kun korkeapaine muodostui Suomen eteläpuolelle laajan ja voimakkaan matalapaineen oltua lännessä - luoteessa. Nyt tuo korkeapaine on siirtynyt Suomen itäpuolelle ja matalapaineen ollessa edelleen lännessä ilmavirtaus on kääntynyt etelään. Viime sääennusteeseeni verrattuna sateet jäívät arvioitua vähäisemmiksi ja ukkostakin esiintyi la - ma vain heikkoina paikoitellen ja eilinen kylmän rintaman ylitys jäi myös vaisuksi vain kohtalaisine sateineen.

Lämpötilat ovat olleet etenkin öisin korkeita Etelä-Suomessa. Yhtä sisämaan +10 asteen lievää alitusta lukuun ottamatta joka yö on ollut n. +15 asteisia ja etenkin etelärannikolla joinakin öinä on ollut peräti reilu +15 astetta alimmillaan. Ko. lukemat ovat syyskuun alun arvoiksi jo aika hurjan korkeita. Päivisin lämpötila on ollut runsaan pilvisyyden vuoksi vähän vajaa +20 astetta, mutta eilen osittain aurinkoisessa säässä +20 astetta ylitettiin laajasti asteella - parilla.

Tuo kuva on otettu eilen 2.9.2009 Helsingin Meilahden arboretumissa ja siinä nähdään vähäravinteisen niityn tilannetta. Niittyä ei ole leikattu kesällä kertaakaan. Vuodenajalle tyypillisesti siinä nähdään jo monen heinälajin saavuttaneen kasvun loppuvaiheensa eli korret ovat jo kuolleet ruskeiksi siemensadon valmistuttua. Sen sijaan myöhäisimmät kukkijat ovat edelleen voimissaan niityilläkin, joista tässä on esimerkkinä peltovalvatti (Sonchus arvensis). Se kukkii eri yksilöiden voimin heinäkuulta syyskuulle. Tuossa valvattiryhmässä on jo siemenvaiheisiakin mykeröitä.

Sää jatkuu edelleen tavanomaista lämpimämpänä ja sen takia esim. hallasta ei ole vielä mitään vaaraa. Lännessä Britteinsaarten tienoilla oleva yksi matalapaineen keskus on lähestymässä Suomea siten, että ensi yönä - aamulla sen rintamasadealue pyyhkii eteläisen Suomen yli pohjoiskoilliseen ja samalla etelä - lounaistuuli voimistuu. Ukkonen voi paikoin olla vielä mahdollista. Pe - la aikana matalapaine venyy länsipuolella pohjoiseen ja hajoaa osakeskuksiksi. Siinä yhteydessä ajoittain kuurosateinen lounaisvirtaus heikkenee vähitellen. Päivälämpötilat ovat tilanteessa vähän vajaa +20 astetta tämän päivän +20 asteen ylitysten jälkeen ja öisin on yhä lämmintä +10 ja +15 asteen välillä.

Jo lauantaina länteen hajonneen matalapaineen itäreunalla Suomen eteläpuolella uusi osakeskus näyttää olevan muodostumassa ja se saapuu sunnuntaiksi Suomen ylle voimistuen samalla hieman. Siinä yhteydessä saadaan sateita mahdollisesti paikoin runsaastikin ja tuulet ovat ajoittain voimakkaita ja matalapaineen reitistä riippuen suunnaltaan vaihtelevia; lopuksi länsi - luoteistuulta su illalla. Sateessa päivälämpötila voi jäädä n. +15 asteeseen, mutta la - su välinen yö on leuto; yli +10 astetta. Heti matalapaineen perään lännestä saapuu pieni korkeapaineen selänne jo su - ma väliseksi yöksi, jolloin sään seljettyä +10 asteen alitukset ovat etenkin sisämaassa mahdollisia. Ajankohtaan nähden tyypillisesti yö- ja aamusumut voivat olla yleisiä ko. tyynessä tilanteessa etenkin sisämaassa.

Ensi viikon alussa ma - ti aikana koko viikonlopun idässä olleeseen korkeapaineeseen näyttää yhdistyvän Suomen eteläpuolelle su - ma aikana muodostuva uusi korkeapaine. Samalla lännessä Atlantilla velloo edelleen uutta laajaa ja voimakasta matalapainetoimintaa. Niinpä sää ollee tuolloin poutaista ja yhä ajankohtaan nähden lämmintä; päivälämpötilat voivat kohota edelleen lähelle +20 astetta, jos on aurinkoista ja yölämpötilat pysyvät +10 asteen tienoilla ja pilvisinä - sumuisina öinä etenkin etelärannikolla +15 asteen lähellä. Länsi - lounaistuulet ovat heikkoja; öisin sumun ja sumupilvien mahdollisuutta. Sitten ke eteenpäin lännen voimakas matalapainetoiminta alkaisi taas vaikuttaa Suomen säähän lounais - länsituulia voimistaen ja saderiskiä kasvattaen. Ilmamassa pysyisi kuitenkin edelleen selvästi tavanomaista lämpimämpänä, joten termisen kesän päättyminen ei olisi vieläkään tiedossa mahdollisesti pitkään aikaan... Tästä lämmöstä ei siis voida käyttää vielä nimitystä intiaanikesä.

Ennustetusta lämmöstä johtuen hallanarkojen kasvien kohtaloa ei tarvitse ajatella vielä ollenkaan ja lämmön turvin kasvukausi etenee tavanomaista aikataulua edellä yhä selvemmin. Eron havaitseminen on kuitenkin epämääräistä, koska etenkin Suomen luonnonkasveista monet ovat saavuttaneet viimeiset kehitysvaiheet ennen ruskaa ja / tai kuolemaa. Kehitystä ei siis enää nähdä paljaalla silmällä selvästi. Muutamat ulkomaiset lajit kuitenkin ovat edelleen hyviä referenssikasveja tilanteen arvioimisessa. Esim. mustaseljan (Sambucus nigra) marjat kypsyvät parhaillaan hyvää tahtia ja syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") punertava kukintavaihe on jo hyvin näkyvissä.

Ruskan kunnollinen alkaminen näyttää ottaneen viimeaikaisen lämmön ja kosteuden takia aikalisän ja sama näyttää jatkuvan edelleen samasta syystä. Ruskavaiheisiin muodostuu siis viive tavanomaiseen aikatauluun nähden. Näin ollen ensimmäisenä ruskaantuvissa lajeissa ei nähdä vielä ensi viikollakaan kuin vain hyvin vähän kirkkaita sävyjä; esim. metsävaahtera (Acer platanoides) ja punasaarni (Fraxinus pennsylvanica). Nurmikot jatkavat rehevää ja nopeaa kasvuaan. Sienet ja sammalet jatkavat myös juhliaan.

Vesistöt eivät sitten enää jaksaneetkaan lämmetä +20 asteen tienoille tällä viikolla, koska ko. lämpimän ilmamassan mukana tuli sen verran runsasta pilvisyyttä. Pintavedet ovat silti olleet edelleen +17 ja +18 asteen vaiheilla laajasti Etelä-Suomessa, mikä on jo tavanomaisia arvoja lämpimämpää. Jatkossa lämpimästä säästä huolimatta hidasta viilenemistä tapahtuu auringonsäteilyn nopean vähenemisen takia, mutta +15 asteen alituksia joudutaan odottamaan ilman selvemmän kylmenemisen aikaan ja selvempi vesien kylmeneminen alkaakin vasta öiden kylmennyttyä paljon alle +10 asteen. Pienet vesistöt kylmenevät nopeimmin.

No comments: