Thursday, October 15, 2009

Epävakaisuutta kylmästä talvihapuilusta leudon yrityksen kautta normaalikoleaan korkeapainepoutaan



Tällä viikolla Etelä-Suomenkin säässä on ollut ripaus talven tuntua, kun hyvin kylmää ilmamassaa koillisesta pörittänyt voimakas matalapaine jäi Suomen etelä - kaakkoispuolelle ma jälkeen. Ko matalapaine syötti länsipuolitseen ajankohtaan nähden erittäin kylmää ilmaa jopa pitkälle Keski- ja Länsi-Eurooppaan, jossa esim. Puolan tienoilla saatiin eilen huomattavia lumisateita ja Ranskassa asti on esiintynyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisia yöpakkasia viime yönä. Etelä-Suomen säässä kylmyys näkyi alle +5 asteen päivälämpötiloina etenkin sisämaassa ja yöpakkasina koko alueella. Voimakas tuuli kuitenkin piti kahden edellisen yön pakkasen hyvin heikkona ja vain sisämaassa lähenneltiin paikoin -5 astetta. Pilvisyys on myös ollut vähäistä sen jälkeen, kun kylmän sään tuonut matalapaine räntä- ja lumisateineen liikkui maanantaina Etelä-Suomen yli itään. Maanantain aikana ko. sateista saatiin Etelä-Suomen itäosiin parin sentin lumipeitettä, joka on kestänyt osittain tähän päivään asti.

Tuo kuva on otettu eilen keskiviikkona 14.10.2009 Espoon Tapiolassa iltapäivän päätteeksi. Siinä nähdään, kuinka nurmikolla olleen vesilammikon (Jäänne edellisen viikon runsaista sateista) edellisenä yönä syntynyt ohut jääkansi ei jaksanut sulaa kokonaan päivän aikana siitäkään huolimatta, kun paikalle paistoi aurinko. Niin kylmää etelärannikollakin oli päivän plusasteista huolimatta. Sisämaassa maaperä on pysynyt ympäri vuorokauden parin sentin verran jäässä etenkin varjopaikoilla eli talvikauden ensimmäinen routa on syntynyt melko aikaisin tavanomaiseen verrattuna.

Tänään tuo Puolaan lumet tuonut heikentynyt matalapaine on alkanut ulottaa säärintamaansa eteläiseen Suomeen ja samalla lännestä on alkanut tulla leudomman ilmamassan kera rintamasateita Pohjois-Suomeen Jäämerellä itään liikkuvan matalapaineen vaikutuksesta. Nämä kaksi rintamaa yhdistyvät huomisen aikana Keski-Suomessa ja tuo etelän matalapaineen keskus tulee heikkona Etelä-Suomen lähelle. Etelä-Suomi on huomenna näin heikkotuulisella alueella, jossa etelästä ensi yöksi ja aamuksi saapuvat heikot vesi - räntäsateet poistuvat pohjoiseen iltapäiväksi ja näin poutasäässä mahdollistuu sisämaan heikkojen yöpakkasten jälkeen reilun +5 asteen päivälämpötilat.

Lauantaina - sunnuntaina tuo pieni matalapaine säilyy Etelä-Suomen reunalla ja samalla lounaasta - lännestä venyy Pohjois-Suomeen korkeapaineen selänne. Tämä merkitsee kylmän koillis-itätuulen voimistumista Etelä-Suomen alueella la sekä etenkin etelärannikolla runsaspilvisen ja ajoittain sateisen sään jatkumista; osa heikoista sateista voi tulla uudestaan räntänä - lumena viimeistään illalla, kun päivälämpötila jää taas alle +5 asteen. Pe - la välinen yö on pakkaseton etelärannikolla pilvisyyden ollessa runsasta ja seuraavana yönä runsas pilvisyys voi ehkäistä pakkasta sisämaassakin, kun su ajaksi matalapaine siirtyy lännemmäksi siten, että vähän leudompi etelätuuli näyttäisi ulottuvan sisämaahankin.

Maanantaina tuo pieni matalapaine alkaa sulautua Pohjois-Atlantilta itään - koilliseen suuntautuvaan voimakkaaseen matalapainetoimintaan. Korkeapaineen selänne surkastuu Pohjois-Suomesta pois ja alkaa kuroutua uudestaan tuon pienen matalapaineen eteläpuolelle. Tiistaihin mennessä ko. pieni matalapaine on kuollut pois ja tilalle on syntynyt lounaistuulen alue Etelä-Suomeen. Säässä tämä näkyy edelleen jatkuvana runsaspilvisyytenä, ajoittaisina heikkoina vesi ja etenkin sisämaassa räntä - lumisateina ainakin yöaikaan. Su - ma lämpötilat ovat ympäri vuorokauden 0 ja reilun +5 asteen välillä pienin vuorokausivaihteluin.

Tiistaina idästä alkaa työntyä korkeapaine kohti Suomea ja Atlantilla oleva voimakas matalapainetoiminta joutuu siksi jäämään aloilleen vellomaan ja mm. Britteinsaaret saavat siitä kunnon syyssateita. Etelä-Suomessa lyhyt lounaistuulivaihe päättyy tuulien tyyntymiseen ja sään selkenemiseen ainakin osittain. Edellinen yö on lounaistuulessa leuto yli 0 asteen lämpötiloineen ja ti päivällä lämpötila voi kohota yli +5 asteen sisämaassakin. Viimeistään tässä vaiheessa edellisten päivien lumisateista maahan jääneet mahdolliset vähäiset peitteet sulavat pois samoin kuin sisämaan ohut routa.

Keskiviikkona tuo korkeapaine näyttäisi vahvistuvan niin, että sen keskus jäisi pariksi kolmeksi päiväksi Suomen itärajan lähelle. Tämä merkitsisi edelleen jatkuvaa selkeää - lähes selkeää poutasäätä ja samalla kaakkoistuulia päivittäin. Näin ollen sää vähän viilenee ja päivälämpötilat asettuvat +5 asteen vaiheille (rannikolla vähän yli) ja öisin voi olla ainakin sisämaassa lievää yöpakkasta. Näillä näkymin aivan viikon lopussa korkeapaine näyttäisi siirtyvän sen verran itään, että leudompi lounaisvirtaus ja epävakaisempi sää alkaisi vaikuttamaan lännestä alkaen...

Viimeaikainen kylmä ja yöpakkasta sisältänyt sää on vaikuttanut kasvillisuuteen voimakkaasti. Ensinnäkin kasvukausi on nyt päättynyt jopa etelärannikollakin etuajassa. Toisekseen ruskan kehittymiseen vaikutus on myös ollut selvää: Ruskavärien lisämuodostuminen on lähes pysähtynyt tai ollut hyvin hidasta ja kovimpien yöpakkasten alueella monet kesävihreinä vielä säilyneet puut ja pensaat ovat kärsineet pakkasvaurioista eli lehdet ovat tummuneet ruskeiksi - harmaiksi ja kuivuneet. Näin on käynyt esim. puistolehmuksille (Tilia X vulgaris) yleisesti etenkin sisämaassa. Etelärannikolla on sen sijaan kaikkein suojaisimmilla paikoilla vieläkin jopa säästytty pakkasvaurioilta arkojenkin lajien suhteen, minkä huomasin itse tänään käydessäni Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Hidas varsinaisten ruskavärien kehittyminen on merkinnyt nyt sitä, että ruska on jopa parisen viikkoa myöhässä tavanomaisesta aikataulusta. Tämä koskee kuitenkin lähinnä etelärannikkoa, koska sisämaassa yöpakkaset ovat sen verran jo tuhonneet ruskan etenemisen mahdollisuuksia pakkasvaurioihin ja jo ruskaantuneiden lehtien runsaaseen varisemiseen ja joka tapauksessa sisämaassa ruskahuipennus on jo ohi. Sieltä löytyy paikoin jo varsin alastomienkin puiden alueita luonnonkasvien joukossa; koivuja, haapoja ja tuomia. Etelärannikolla puolestaan viljeltyjen lajien joukossa on edelleen ajankohtaan nähden huomattavan kesäasuisia puita; poppeleita, tammia ja paikoin jopa vuorijalavia (Ulmus glabra) ja myöhäisimpiä yksittäisiä metsävaahteroita (Acer platanoides).

Jatkossa yöpakkaset eivät enää tee juurikaan lisää pakkasvaurioita ja tulossa olevien vähän leudompien säiden myötä varsinaisten ruskavärien eteneminen nopeutuu hieman. Ruskavaiheet jäävät silti edelleen etelärannikolla parin viikon viiveeseen tavanomaiseen aikatauluun nähden. Ruskan huipennus on kuitenkin ensi viikkoon mennessä menossa ohi etelärannikollakin. Kiinni pysyneet pakkasvaurioiset lehdet varisevat ruskattomina - osittain ruskaantuvina viimeistään ensi viikon mittaan.

Vesistöt ovat kylmentyneet edelleen huomattavasti ja nyt etenkin pienissä sisämaan järvissä ollaan lähestytty jopa nollaa pintavesien lämpötiloissa. Tämä on merkinnyt ensimmäisiä ohuita jääkansia seisovien vesien tapauksissa. Myös maaperä on routaantunut pari senttiä sisämaassa. Suomenlahti on pysynyt suuren vesimääränsä ansiosta edelleen paikoin jopa yli +10 asteisena. Sisälahdissa kylmeneminen on ollut selvintä. Jatkossa kylmeneminen jatkuu Suomenlahdella hitaana, mutta leudompien säiden tullessa sisämaan pienet järvivedet saattavat vähän lämmetä ja jo muodostuneet jäät sulavat. Myös maaperän routa sulaa vielä pois, jos kohta ensi viikon mahdollisissa yöpakkasissa jäätymistä tapahtunee taas hieman uudestaan sisämaassa. Jokien vesivirtaamat ovat laskussa vähäisten sateiden takia.

No comments: