Thursday, October 01, 2009

Virheellistä nurmikonleikkuuta; pakkasleikkaamisesta syntyvät tuhojäljetAamupakkasella leikatun nurmikon pintaan jääneitä rengaspainaumavaurioita iltapäivällä auringon ollessa pilvessä; Espoon Tapiola 1.10.2009. Mukana myös polkupyörän jälkiä.
Aamun pakkasella tapahtuvaa nurmikon leikkuuta Espoon Tapiolassa 1.10.2009.


Tässä on esitelty varsin amatöörimäinen virhe, johon ei luulisi ammattilaisten sortuvan. Kyseessä on nurmikon leikkaaminen pakkasella, mistä aiheutuu huomattavaa esteettistä haittaa. Ilman lämpötila oli tuossa alakuvan tilanteessa n. -0 astetta ja näin ollen heikossa tuulessa nurmikon pinnassa oli hallaa muutamia asteita; kuvan kuurakin sen kertoo hyvin.

Nurmikon korret ja lehdet ovat pakkasella jäässä siten, että ko. lehtien solujen väleissä oleva neste on jäässä. Tällöin kova paine (kuten kävelystä aiheutuva jalan paine tai kuvan raskas leikkuutraktori renkaineen) ko. korsien päällä aiheuttaa sen, että jäätynyt soluvälineste rikkoo solurakenteen lehdistä tuossa paineessa ja aiheuttaa pysyvän solurakennevaurion ja kuoleman.

Vauriot näkyvät kuuran sulamisen jälkeen yläkuvassa nähtävinä tummanharmaina tuhojälkinä. Syntyneen vaurion takia lehdet kuivuvat sitten kuolemisen takia ja näin tuo tuhoväri muuttuu vähitellen vaaleanruskeaksi ja siten jopa yhä näkyvämmäksi. Tässä vaiheessa vuotta nurmikon uudistuminen on jo niin hidasta matalien lämpötilojen takia, että tuo tuhojälkien kavalkadi voi näkyä vielä monta viikkoa tästä eteen päin. Virhe on siis huomattavan räikeä!

Tämän olisi voinut välttää viivyttämällä nurmikon leikkaamisen aloittaminen kuuran sulamisen jälkeiseen aikaan ja sitä ei olisi tarvinnut odottaa kuin 1 - 2 tuntia. Nyt kuvan nurmikon estetiikka kärsii ko. tyhmyydestä pitkään. Tämä on näin syksyisin erityisen tärkeä huomion paikka, kun tehdään viimeisiä nurmikon leikkuita!

No comments: