Sääennusteeni onnistui viime kerralla oikein hyvin nappiin: Alkuviikon lievän leudontumisen jälkeen sää kylmeni sen verran (Lämpötilat nollan tienoilla yötäpäivää), että ke - la aikana lännen laajan matalapaineen etelästä kierrättämät sadealueet antoivat lähes koko Etelä-Suomeen kaakkoistuulessa lumi- ja räntäsateita, joista jäi maahan jopa usean sentin lumipeitettä. Ke ja to aikana sateista jäi parin sentin lumipeitettä lähinnä etelärannikolle, mutta pe - la sateista sisämaa-alueet saivat runsaimman lumipeitteen; eniten eli jopa reilu 10 senttiä satoi Hämeenlinnan länsipuolelle. Eilisen ja tämän päivän aikana lämpötilat olivat sateiden jälkeen pari kolme astetta plussalla ennen tämän illan lievää pakastumista (etenkin sisämaassa) ja sen myötä lumipeite suli etelärannikolta kokonaan ja sisämaastakin yli puoleksi. Tuulet heikkenivät eilisen ja tämän päivän ajaksi, mikä tiesi kosteassa säässä lumipeitteen edesauttamana etenkin sisämaassa sakeita sumuja.
Tuo kuva on otettu perjantaina 6.11.2009 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään erään pysäköintialueen asfaltille satanutta tuoretta suojalunta lumisateen yhä jatkuttua. Tuollainen märkä lumipeite on siitä hauskaa, että kaikki liikkumisesta tulleet jäljet näkyvät siinä kovilla pinnoilla erinomaisesti tummina. Lumisateen jatkuessa syntyy lisäksi ajallinen aspekti, missä tuoreet jäljet ovat vanhempia tummempia. Tällainen tilanne on siten mielenkiintoinen ihmisten ympäristössä liikkumisen tottumuksia tutkittaessa.
Tänään sunnuntaina kaakosta - idästä on työntynyt korkeapaineen selänne Suomeen. Samalla lännen laajasta matalapaineesta on porhaltanut oma matalapaineen alueensa Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Niinpä Etelä-Suomessa on vallinnut tänään tyyni, mutta pilvinen korkeapainesää nollakelissä. Sama jatkuu huomennakin sisämaapainotteisine sumuineen ja lievää pakkasta voi olla lähinnä sisämaassa. Lämpötilan vuorokausivaihtelu on viime päivien tapaan mitätön - olematon.
Tiistaina korkeapaineen painopiste jää enemmän Venäjälle ja Lappiin, joka mahdollistaa tuosta Suomen etelä - lounaispuolella olevasta isosta matalapaineesta uuden osakeskuksen irtoamisen ja lähestymisen etelästä. Se merkitsee kaakkois - itätuulien voimistumista ja lumi - räntäsadealueen saapumista noin nollakelin jatkuessa. Sateet näyttävät jäävän itäpainotteisiksi. Lännessä on samalla uusi laaja matalapaine, mutta se ei pääse vaikuttamaan Suomen säähän, kun korkeapaineen selänne muodostuu Suomen länsipuolelle keskiviikoksi.
Tuon pienen matalapaineen osakeskuksen liikkuessa pohjoiseen ke - to aikana Suomen itärajaa pitkin sen etenemisen mukaan tuulet kääntyvät ensin pohjoiseen ja tyyntyvät sitten tilapäisesti em. heikon korkeapaineen vallatessa lännestä alan to - pe ajaksi. Samalla ilmamassa kylmenee ja sateiden jälkeen pilvipeite voi repeillä ajoittain pienten lumikuurojen ollessa vielä mahdollisia rannikoilla. Niinpä lämpötilat laskevat vähitellen etelärannikollakin muutaman asteen pakkaselle ja sisämaassa voi pilvipeitteen kunnolla rakoillessa tulla reilu -5 astetta pakkasta yöaikaan. Pakkasta on joka tapauksessa yötäpäivää auringon jo hyvin vähäisen säteilyvoiman takia ja lämpötilan vuorokausivaihtelu pysyy siten pienenä.
Viikon lopussa näyttäisi tapahtuvan edelleen talven otteen kovenemista ja se voi jatkua pitkälle seuraavan viikon puolellekin, kun Lappiin näyttäisi muodostuvan oma pakkaskorkeapaineen keskuksensa ja lännen laajan ja voimakkaan matalapaineen painopiste hivuttautuisi samalla vähitellen Suomen eteläpuolelle. Sen myötä itätuulet voimistuisivat huomattavasti Etelä-Suomessa ja Pohjois-Venäjältä pääsisi siten entistäkin kylmempää ilmamassaa Suomeen. Siinä vaiheessa tuuli pitää kuitenkin yöpakkasten kiristymisen kurissa etelässä, vaikka sää selkenisikin kunnolla ko. ilmamassan ollessa kuivaa. Rintamasateita ei ulottuisi vielä eteläpuolelle tulevasta matalapaineesta, mutta itätuulessa sulan ja suhteellisen lämpimän meren päältä voisi muodostua voimakkaitakin lumikuuroalueita etelärannikolle. Lämpötilat olisivat yötäpäivää vähän -5 asteen molemmin puolin ja sisämaassa -10 asteen rajapyykki voisi lähestyä itäosista alkaen...
Luonnon ruskakausi on käytännössä päättynyt Etelä-Suomessa, mutta taajamissa on edelleen ollut nähtävissä etenkin viljeltyjen lajien yksittäistä ruskaa. Noin puoli - reilut puolilehdessä ovat olleet mm. useat lehtikuusilajit (Larix sp.), jotkin tammet (Quercus robur), kurtturuusu (Rosa rugosa), villaheisi (Viburnum lantana) ja muutamat poppelilajit (Populus sp.). Ensi viikolla tuleva kylmeneminen usean asteen jatkuvaksi pakkaseksi keskeyttää etelärannikollakin viimeiset ruskan muodostumiset ja viimeiset lehdet varisevat kuivuneina alas viimeistään viikon lopun purevissa itätuulissa. Osa lehdistä voi tosin jäädä kiinni kuivina lajista ja yksilöstä riippuen. Näin joillakin harvinaisilla myöhimmin ruskansa tekevillä lajeilla ruska jää kunnolla tulematta tänä vuonna.
Lumipeitettä on siis jäänyt sisämaahan hieman ja alkavan viikon alussa tulevat sateet kartuttavat peitettä etenkin itäpainotteisesti ja runsaiten saattaa sataa jopa ihan etelärannikolla. Paikoin saattaa olla mahdollisuuksia jopa n. 10 sentille... Lännessä saattaa puolestaan jäädä alueita vaille lumipeitettä (Tuleva pakkasjakso tietää etenkin lumettomaksi jäävillä alueilla jo nyt jonkin verran kohonnutta riskiä arkojen kasvilajien pakkasvaurioille). Loppuviikon aikana ei lunta enää kerry kuin korkeintaan etelärannikolla mahdollisista lumikuuroista. Niinpä loppuviikon pakkaset muodostavat routaa etenkin lännen mahdollisilla lumettomilla alueilla ja useitakin senttejä sitä voi jo kertyä su mennessä. Tällä hetkellä routaa ei ole etenkään etelärannikolla, kun viikon aikana on tapahtunut sen verran sulamista.
Järvetkin ovat olleet uudestaan sulia joitakin suojaisia paikkoja / kohtia lukuun ottamatta, mutta ensi viikon aikana jäätymistä tapahtuu kunnolla jopa muutamaan senttiin saakka. Loppuviikon voimistuvat itätuulet kuitenkin hidastavat jäätymistä laajojen ulapoiden ja virtapaikkojen vielä sulina säilyvillä paikoilla. Joet saavat jo ensimmäiset jääkannet su mennessä ja Suomenlahdella sisälahdissa voi myös tapahtua talvikauden ensimmäistä jäätymistä.
Talvi on täten tällä kertaa ottamassa huomattavan ennenaikaista otetta Etelä-Suomessakin ja jopa termisen määritelmän mukaan talvi olisi alkamassa etelärannikollakin ensi viikolla mahdollisesti hyvinkin pitkään jatkuvan pakkasjakson takia...
No comments:
Post a Comment