Monday, November 09, 2009

Säävaroitus: Runsasta suojalumen kertymistä Etelä-Suomessa! (Päivitys; lumen kertyminen jää vähäiseksi)

Sääennusteet ovat tarkentuneet nyt ensi yönä alkavan lumisateen suhteen. Etelästä pienen matalapaineen mukana saapuva sadealue kerryttää huomiseen iltapäivään - iltaan mennessä Etelä-Suomeen lumipeitettä jopa 15 - 25 cm ja paikoin voi olla mahdollisuuksia jopa n. 30 sentin kinoksiin. Sadealueen reitti vaikuttaa edelleen myös itäpainotteiselta, joten Kaakkois-Suomi on saamassa eniten lunta... Itä - koillistuuli on sateen aikana melko heikkoa ja lämpötila on nollan vaiheilla siten, että sisämaassa voi olla lievää pakkasta ja etelärannikolla ajoittain pienen piirun verran plussaa. Tässä on aiheesta jutut: Ilmatieteenlaitoksen juttu ja Hesarin juttu.

Tällainen märän lumisateen tilanne edesauttaa lumen kertymistä myös lehdettömiin puihin, mutta erityisesti havupuihin ja vielä lehdessä oleviin lehtipuihin ja -pensaisiin: Mm. suvuissa ruusut (Rosa sp.), lehtikuuset (Larix sp.), heidet (Viburnum sp.), tammet (Quercus sp.) ja poppelit (Populus sp.). Siksipä tässä on nyt varoituksen paikka tarkkailla huomisen aikana erityisesti noiden lehdessä vielä olevien lehtipuiden ja -pensaiden päälle kertyvän lumen määrää lumikuormien aiheuttaman repeämisvaaran takia. Joidenkin havupuiden ja -pensaiden kohdalla sama vaara voi olla esim. kapeakasvuisilla ja jyrkkiä oksakulmia tekevillä lajeilla; katajat (Juniperus sp.) ja tuijat (Thuja sp.).

Suurin mahdollisuus tällaiselle märän lumen kertymiselle näyttäisi olevan etelärannikolla noin 20 - 30 km sisämaahan päin. Aivan meren tuntumassa voi tosin sataa myös osaksi melko vetistäkin sadetta. Sisämaan lievän pakkasen alueella lumen tarttumisominaisuudet ovat heikommat ja siten vaurioita aiheuttavia lumitaakkoja ei kerry yhtä herkästi kuin rannikolla ja suojasäässä.

Päivitys 10.11.2009 klo. 9:10: Ilmatieteenlaitoksen tutkakuvista nähdään, että sadealue meneekin paljon eilistä ennustusta heikompana ja nopeammin ohi. Niinpä tämä lumenkertymävaroitus on tarpeeton, koska kyse on vain muutamasta sentistä korkeintaan. Lisäksi Etelä-Suomen länsiosissa laajat alueet näyttävät jäävän kokonaan ilman sateita. Täällä Espoon Tapiolassa sataa vielä melko reippaasti märkää lunta vajaan +1 asteen lämmössä, mutta sade lakkaa pian. Sään kylmeneminen on lisäksi niin hidasta, että osa tästä sataneesta lumesta ehtii myös sulaa tänään ennen iltaa.

No comments: