Friday, November 20, 2009

Tavanomaista paljon leudompaa lähes koko ajan vesi- ja tihkusateiden sekä ajoittain voimakkaiden tuulien sävyttämänäSää on äitynyt tällä viikolla aikaisempaa ennustettani jopa leudommaksi. Lännestä - lounaasta ti - to välillä tulleet matalapaineen heikenneet osakeskukset toivat mukanaan sen verran leutoa ja kosteaa ilmamassaa, että sateet tulivat lähes koko Etelä-Suomessa pelkästään vetenä ja vain itäisimmissä osissa ajoittain räntänä. Lämpötilat ovat myös olleet jo viikon alusta saakka ajoittain jopa selvästi yli +5 astetta yötäpäivää itäisimpiä osia lukuun ottamatta. Ti - to aikana oli ajoittain myös sakeita sumuja jopa aivan etelärannikolla sään oltua pariin otteeseen heikkotuulista - jopa täysin tyyntä.

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 18.11.2009 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään kastepisaroiden koristamaa nurmikkoa. Sumut ja tihkusateet olivat tämän kasteen edesauttajina monena päivänä, joten hyvin osuva kuva siinä mielessä tälle kerralle. Osa noista heinien korsista on jo muuttunut ruskeiksi, mutta terveen vihreitäkin on vielä runsaasti seassa ja leuto sää edesauttaa niiden säilymistä tästä eteen päin. Kasvukauden päätös tuli kuitenkin viimeistään marraskuun alun pakkasjakson takia, vaikka uutta kasvua saattaa olla tiedossa vähän leutouden takia.

Lännessä on siis vellonut jo usean päivän ajan erittäin voimakas ja laaja matalapaineen alue osakeskuksineen. Sen takia lähes koko Eurooppa on ollut ajankohtaan nähden erittäin leudon sään piirissä. Tänään ja huomenna yksi pieni matalapaineen osakeskus on irtoamassa Keski-Suomen ylitse Venäjälle ja sen rintamasysteemi sadealueen kera on nyt tuonut entistäkin leudompaa ilmamassaa Etelä-Suomeen. Sen myötä lämpötilat ovat olleet kohoamassa yötä vasten jopa lähelle +10 astetta etelä- ja länsiosissa sekä idässäkin yli +5 asteen. Matalapaineen voimakas ja laaja painopiste pysyy kuitenkin lännessä ja sunnuntaiksi vain vähäinen korkeapaineen selänne saapuu lännestä heikentäen huomisen voimakkaan länsituulen ja lämpötilat laskevat sen myötä "vain" muutamaan lämpöasteeseen su päiväksi. Sää on myös jo huomisesta alkaen osittain selkeää - puolipilvistä tilapäisesti kuivemman ilmamassan saavuttua ja sen takia la - su välisenä yönä sisämaassa saattaa olla heikkoa pakkasta.

Lännen koko ajan uudistuva voimakas matalapainesysteemi tuo jo su iltana uusia rintamasateita vetenä leudomman lounaisvirtauksen myötä. Tämä tuulinen, kostea ja ajoittain sateinen - tihkuinen sekä etenkin sisämaassa aluksi paikoin sumuinenkin lounaisvirtaus jatkuu keskiviikon vaiheille. Lämpötilat ovat tässä tilanteessa lännessä jo su illasta alkaen ja idässä ma alkaen +5 asteen vaiheilla ilman vuorokausivaihtelua ja etelä- sekä länsiosissa ajoittain jopa selvästikin yli +5 astetta.

Merkittävä myrsky näyttää tulevan Britteisaarten pohjoisosiin su - ma tienoilla ja sen aiheuttava matalapaineen osakeskus tulee heikkenevänä Etelä-Suomeen keskiviikkona. Samalla Pohjois-Atlantin matalapainetehdas synnyttää edelleen uutta voimakasta ja laajaa matalapainetoimintaa, joka ke - to aikana syö tuon heikkenevän matalapaineen. Niinpä ke tienoilla matalapaineen tullessa tuuli tyyntyy ja lievää viilenemistä voi olla etenkin itäpainotteisesti ja mukana tulevat rintamasateet saattavat olla tilapäisesti räntää itäosien sisämaassa. Heikossa tuulessa sumun mahdollisuuskin kasvaa taas. Lännen voimakas uusi matalapainetoiminta kuitenkin tuo taas to - la ajaksi voimakastuulisen, leudon, kostean ja ajoittain vesi - tihkusateisen lounaisvirtauksen Suomeen ja lämpötilat kohoavat taas ajoittain yli +5 asteen etenkin etelärannikolla - lännessä ja sateet ovat pelkkää vettä. Myös Euroopan mittakaavassa huomattava leutous jatkuu yhä.

La jälkeen näyttäisi tapahtuvan jonkinlainen muutos lännen matalapainemuodostuksessa: Iso osa matalapaineen painopisteestä siirtyisikin Suomen lounaispuolelle osakeskuksineen ja tämän myötä ilmavirtaus kääntyisi etelään ja tämän myötä idästä pääsisi sekoittumaan mukaan kylmempää ilmamassaa ja lämpötilat laskisivat muutamilla asteilla pysyen kuitenkin vähän plussalla - nollan tienoilla yötä päivää. Siinä vaiheessa etelästä tulevat sadealueet saattaisivat antaa sateitaan itäpainotteisesti räntäisempinä - lumisempina... Venäjällä uudestaan vahvistuneen korkeapaineen pullistuminen samalla lähemmäksi edesauttaisi uutta kylmenemistä... Ennustettavuus on tuolle ajalle kuitenkin huonoa, joten lisätarkastelua täytyy tehdä myöhemmin...

Kasvillisuuden tarkastelussa ruskakausi voidaan sanoa päättyneeksi myös viljeltyjen lajien suhteen, vaikkakin joissakin yksittäisissä lajeissa ja yksilöissä on edelleen puolittaista - vajaa puolittaista lehtevyyttä etenkin etelärannikolla; esim. joissakin lehtikuusissa (Larix sp.), ruusuissa (Rosa sp.) ja villaheiseissä (Viburnum lantana). Nuokin lehdet ovat varisemassa seuraavan viikon aikana käytännössä kokonaan.

Leuto sää on saanut lumipeitteen katoamaan jo Etelä-Suomen itäosistakin melkein kokonaan ja sunnuntaihin mennessä vähätkin rippeet ovat poissa. Samoin routa ja järvijäät ovat sulaneet pois koko Etelä-Suomesta viikon loppuun mennessä (Etelä- ja lounaisrannikoilla mitään jäätynyttä ei ole ollut enää moneen päivään) ja näin ollen talven tulo oli tyystin väärä hälytys tämän kuun alussa. Tämä aiheuttaa mielenkiintoisen ongelman jälleen kerran, kun termisen talven alettua osassa Etelä-Suomea vuorokauden keskilämpötilat ovat olleet termisen talven tavallaan kumoavasti monta päivää nollan asteen yli. Etelä- ja lounaisrannikolla jatkuu jopa vielä syksy, mutta missä on syksyn ja tuon ns. valetalven raja? Onko osassa sisämaata takasyksy? Nämä ongelmat ovat toistuneet monina talvikausina poikkeuksellisen leutouden ollessa jo suorastaan normaalia: Ilmastonmuutosko tosiaan?

Roudattomuus ja runsaat sateet ovat saaneet tällä viikolla Etelä-Suomen joet tulvimaan hieman maaperän ollessa erittäin märkää. Märkyys ja runsaiden sateiden aiheuttama joki- sekä järvitulviminenkin ovat myös ensi viikolla todennäköisiä. Märkyys voi haitata joitakin kasvilajeja paikoin. Huomattavan usein yli +5 asteen oleva leutous puolestaan voi aiheuttaa nurmikoiden ja joidenkin rikkakasvina tunnettujen ruohovartisten lajien uusintakasvua etenkin etelä- ja lounaisrannikolla. Vesistöt pysyvät ensi viikollakin jäättöminä ja saattavat jopa lämmetä parilla asteella. Suomenlahden ulapan pintavesi on edelleen pysynyt yli +5 asteisena ja kylmenemistä ei juurikaan tapahdu näin leudoilla säillä. Lumipeitettä saattaa olla tilapäisesti tiedossa itäosien sisämaassa ke tienoilla ja aivan viikon lopussa... Muutoin on koko ajan lumetonta. La - su yön sisämaan mahdollista pakkasta lukuun ottamatta myös maaperä pysyy koko ajan sulana.

No comments: