Sunday, November 08, 2009

Viikon 45 tunnelmakuvat vuonna 2009 - Osa 1



Espoon Tapiolassa tiistaina 3.11.2009 kuvattua puistonäkymää ruskan päätyttyä ennen seuraavan päivän iltana alkaneita ensilumen sateita. Kuvassa nähdään viikon ainoisiin kuulunutta auringonpilkahdusta ja se kertoo vuodenajan tilanteen hyvin; kello oli vasta 3 ja 4 välillä, mutta laskeva aurinko teki jo varjoista iltaisen pitkät ja valosta keltaisen.




Torstaina 5.11.2009 Espoon Tapiolassa kuvattua puistonäkymää lumipeitteen oltua vielä ohut ennen päivän aikana tullutta parin sentin vaihetta. Varisseiden metsävaahteroiden lehtien graafisuus oli hauskaa tässä vaiheessa. Oikealla näkyy vielä lehtevänä ollutta lumimarja-aitaa (Symphoricarpos rivularis); tyypillinen mattimyöhäisruskaantuja.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) limittäisyydestä kuvattuna Espoon Tapiolassa torstaina 5.11.2009; koivikkokuusikon seassa olevat kuvan ruskaiset metsävaahterat (Acer platanoides) kasvavat tässä niin rehevällä paikalla, että niiden lehtien variseminen oli viivästynyt tähän tilanteeseen saakka.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) limittäisyydestä kuvattuna Espoon Tapiolassa torstaina 5.11.2009; etualalla on vielä lehtevä keijuangervo (Spiraea japonica "Little Princess") ja taustalla puistoalppiruusu (Rhododendron X catawbiense). Molemmat keräsivät päälleen suojaisella paikalla kauniin lumikuorrutteen.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) limittäisyydestä kuvattuna Espoon Tapiolassa torstaina 5.11.2009; kuvan imeläkirsikka (Prunus avium) oli rehevällä paikalla jättänyt monista muista lajitovereistaan poiketen lehtensä ja ruskaa oli vasta osittain esillä. Tässä vaiheessa etelärannikon lumipeite oli runsaimmillaan (Pari senttiä).




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) limittäisyydestä kuvattuna Hämeenlinnassa (Tässä Ahveniston hautausmaalla) sunnuntaina 8.11.2009; tässä nuori tammi (Quercus robur) oli pitänyt vielä ruskeaan vaiheeseen tulleista lehdistään kiinni ja kontrasti sumunkin kanssa oli hauska.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) hauskasta limittäisyydestä kuvattuna Hämeenlinnassa perjantaina 6.11.2009; kuvan kyynelkoivu (Betula pendula "Youngii") on rauduskoivun riippamuotoinen lajike, jolla lehtien variseminen tapahtuu vasta marraskuussa ja keltainen ruska ei aina ehdi edes kehittyä pakkasten tuhotessa lehdet kesken ruskan muodostumisen.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) hauskasta limittäisyydestä kuvattuna Hämeenlinnassa perjantaina 6.11.2009; etenkin taajamissa hyvillä kasvupaikoilla luontaisellakin puustolla on viipyilevää ruskaa, kuten tässä rauduskoivun (Betula pendula) tapauksessa.




Esimerkkejä ensilumen ja myöhäisimmän ruskan (Luonnon ruskan jo päätyttyä) hauskasta limittäisyydestä kuvattuna Hämeenlinnassa perjantaina 6.11.2009; tässä lajina punapaju (Salix purpurea). Pensaalla on tapana varistaa lehtensä vasta loka-marraskuussa lähes vihreinä.
.



Hämeenlinnassa perjantaina 6.11.2009 kuvattua näkymää Vanajavedelle märän lumisateen aikana. Sulaan veteen ei ollut vielä muodostunut rannan loskakerrosta, mutta hauska kontrasti oli syntynyt veden ja lumisen laiturin välille. Lunta oli satanut vasta vajaa sentti.
.



Vanajavesinäkymää kuvattuna Hämeenlinnassa lauantaina 7.11.2009. Etualalla näkyy noin 5 sentin lumimäärän vaikutus rantavedessä; loskavyöhyke. Kaakkoistuulen heikennyttyä ja sateen lakattua kostea ilma tiivistyi suojasäässä sumuksi ja sitä edesauttoi lumipeite. Kylmän pinnan päälle tuleva kostea ja lauha ilma synnyttää herkästi sumua tähän vuodenaikaan etenkin sisämaassa. Rannikolla sula meri vähentää sumua.
.



Puistonäkymää kuvattuna Espoon Tapiolassa sunnuntaina 8.11.2009. Edellisten päivien maksimissaan parin sentin lumipeitteestä jäi sulamisen jälkeen etelärannikolle jäljelle ainoastaan yksittäisiä auraamiskasoja ja kuvan lumiukon jäänteitä. Myös maan parin sentin routa suli pe - su ajan parin kolmen asteen suojakelissä. Taustalla näkyy metsävaahteroita (Acer platanoides) ruskeana hedelmäsadon takia.

No comments: