Sunday, February 07, 2010

Viikon 5 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 2



Rannan hieskoivu (Betula pubescens) paksujen oksien lumessaan Vanajaveden kapealla kohdalla kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa. Vastarannan lehtipuusto (Pääasiassa koivuja ja pajuja) oli varistunut lumesta lähes kokonaan vallinneissa länsi - kaakkoistuulissa. Lumihangen paksuus (Lähes 50 senttiä) oli jo häivyttänyt rannan ja järven rajan alleen. Tämä kuva aloittaa viikon 5 tunnelmakuvat.




Huurteinen betonisilta, lumikasa ja edelleen osittain lehtevä kyynelkoivu (Betula pendula "Youngii") kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa. Sillan huurre johtui viikon aikana leudontuneesta säästä (Vrt. jäätelöpaketin ottaminen pakasteesta). Lumikasat alkoivat olemaan tälläkin alueella poikkeuksellisen isoja. Tuo koivulajike sen sijaan ilmentää tyypillistä talviasuaan.




Lehtipuuston lumitaakat ovat säilyneet tässäkin tyypillisesti paksujen oksien päällä; kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa. Suojasäiden puutteessa tuulista huolimatta lehtipuut säilyttävät paksuilla oksillaan yllättävän hyvin lunta; tässä esimerkkinä tervaleppä (Alnus glutinosa) ja villiintynyt omenapuu (Malus sp.).




Myös sisämaassa "vähälumisilla" alueilla japaninmarjakuuset (Taxus cuspidata) ovat keränneet huomattavan lumitaakan; kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa. Lumien kertyminen havupensaisiin on saanut nyt aikaan myös isojen pensaiden kohdalla lumiukkomaista muotoilua. Runsaslumisimmilla alueilla suorastaan lumihirviömäistä :)




Lumitaakkansa isoksi massaksi kasvattanutta sinikuusamapensaikkoa (Lonicera caerulea) kuvattuna lauantaina 6.2.2010 Hämeenlinnassa. Tuulensuojapaikoissa tiheäoksaiset lehtipensaat ovat jo niinkin lumitaakkaisia, että lumi muodostaa tavallaan yhtenäistä lumipeitettä ja tämä ei enää niin vain varisekaan tuulissa, vaan säilyy seuraavaan voimakkaaseen suojasäähän.




Nuoria vuorimäntyjä (Pinus mugo) lumeen hautautuneina kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Pienet havupensaat ovat jo kuin lumiukkoja sananmukaisesti ja tässä mielessä onkin oltava lunta aurattaessa varovainen; kasvien päällä olevat lumimöykyt voi sekoittaa epämääräisesti kasattuun lumeen, kun itse kasvia ei näy.




Poikkeuksellisen lumimäärän takia tyypilliseksi käynyt näkymä niiden henkilöautojen kohdilla, jotka on jätetty talveksi seisomaan; kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Tässä vaiheessa auton puhdistaminen olisi vielä melko helppoa, koska suojasäiden vähyyden takia jäämäistä lunta ei ole muodostunut juurikaan.




Runsasta lunta typistetyissä syyshortensioissa (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Tavallaan kaunista myös näin, mutta tässä on taas muistettava myös se, että näille pensaille kannattaa jättää talventörröttäjiksi edellisen kesän kukintavarret, jotka keräävät myös kauniisti päälleen lunta ja kuuraa.




Lumitaakassaan maata vasten painunut ja lähes lumeen hautautunut isohko japaninmarjakuusikasvusto (Taxus cuspidata) kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Vuodenvaihteen tienoilla tämä pensas oli esillä muka runsaslumisena, mutta vasta tämä todella näyttää lumien runsaan määrän osaltaan pääkaupunkiseudulla. Normaalisti suojasäät olisivat vähän väliä helpottaneet tätäkin tuulensuojataakkaa.
.
.


Paksuissa oksissaan suurta lumikuormaa säilyttäneitä metsävaahteroita (Acer platanoides) kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Lehtipuiden lumien variseminen on tapahtunut sekä tuulen että lumisateen ylimäärän takia; liian iso taakka murtuu joka tapauksessa ja varisee. Viimeisenä paksuimmista oksista.
.
.


Vanhaa tykkylunta ja edellisyön pyryn lunta kantavia hopeakuusia (Picea pungens "Glauca") hopeasalavan (Salix alba "Sibirica") kera kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Havupuut ovat paikoin olleet hyvin runsaissa lumitaakoissa kuvan tapaan tuulensuojaisilla kohdilla. Taajamissa kuitenkin maaseutua vähemmän.
.
.


Paksuun lumihankeen lähes hautautunut viime vuonna istutetun puistolehmuksen (Tilia X vulgaris) verkkosuoja kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Verkkosuojan korkeus on ainakin vyötärölle keskimittaisella aikuisella, joten hyvä poikkeuksellisen lumimäärän kuvaaja tämäkin.
.
.


Paksun lumihangen lähes kokonaan peittämiä ranta-alpien (Lysimachia vulgaris) talventörröttäjäjäänteitä kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Hyvin lumipeitteen paksuutta kuvaava. Ranta-alpien kohdalla oleva vekki paljastaa vielä reilun 50 sentin hangen kourissa olevan ojakanavan; kevään lumensulamiseen on odotettavissa hurjia ja mielenkiintoisia tulvia...
.
.


Lumeen kokonaan peittyneitä nuoria marjakuusia (Taxus sp.) kuvattuna tiistaina 2.2.2010 Espoon Tapiolassa. Alempaan kuvaan verrattuna reilu 10 senttiä lisää lunta sataneena pensaat olivat jo käytännössä peittyneet. Katolta pöllysi kuvanottohetkellä lunta länsi-lounaistuulessa.
.
.


Lumeen lähes kokonaan peittyneitä nuoria marjakuusia (Taxus sp.) kuvattuna maanantaina 1.2.2010 Espoon Tapiolassa. Havupensaiden päälle helposti kertyvä ja siinä säilyvä lumi alkoi tehdä näinkin hassuja näkymiä; lumi ei peittänyt alaa tasaisesti, vaan pensaiden sekaan on jäänyt isojakin onkaloita oksien mukaan.

No comments: