Vähäisten sumupilvien ansiosta tilapäisesti aurinkoista puistonäkymää pohjoiseen - koilliseen kuvattuna iltapäivällä sunnuntaina 14.2.2010 Espoon Tapiolassa. Sumupilvilautat lipuivat luoteesta ja peittivät taivaan koko loppupäiväksi kokonaan pian tämän kuvan ottamisen jälkeen myös etelärannikolla. Kovaa yöpakkasta ei siten ollut odotettavissa; -10 asteen vaiheilla koko Etelä-Suomessa.
Vähäisten sumupilvien ansiosta tilapäisesti aurinkoista puistonäkymää etelään kuvattuna iltapäivällä sunnuntaina 14.2.2010 Espoon Tapiolassa. Hyvin heikosti länsi-luoteistuulinen tilanne tuntui auringon paistaessa varsin mukavalta, kun päivälämpötilat kohosivat Etelä-Suomessa jopa -5 asteen tienoille. Etelärannikolla kuuramuodostusta ei juurikaan tullut puustoon sisämaan sumuisempaan tilanteeseen verrattuna (Vrt. alempi kuva päivän olosuhteista).
Lievän sumuista ja sumupilvistä näkymää Vanajaveden rannasta lounaaseen iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 14.2.2010 Hämeelinnassa. Pohjois-Suomessa vaikuttaneen matalapaineen eteläreunalla heikko länsi-luoteistuuli toi vähäpilvisen yön jälkeen etenkin Etelä-Suomen sisämaahan taas sumupilviä ja sumuja, jotka aiheuttivat taas paikoin voimakasta kuuraa puustoon.
Yön pikkutuntien näkymää pohjoiseen kuvattuna sunnuntaina 14.2.2010 Hämeenlinnan keskustassa. Jäämerellä kehittynyt uusi matalapaine alkoi ulottaa vaikutustaan etelään päin. La illan - su yön aikana tyyntyneessä tuulitilanteessa pilvisyys väheni tilapäisesti ja tehtaiden - voimaloiden savuvanat pääsivät esille. Tässä tuo savuvana tuli vasemmalta eli tuuli oli jo kääntynyt länteen-luoteeseen ym. matalapaineen vaikutuksesta. Selkeämpi tilanne mahdollisti taas reilun -15 asteen yöpakkaset.
Iltapäivänäkymää Vanajaveden rannasta lounaaseen kuvattuna lauantaina 13.2.2010 Hämeenlinnassa. Edellisenä päivänä sisämaassa oli edelleen sumupilvisyyttä etelärannikkoa tyynemmän korkeapaineen selänteen tilanteen takia Ko. päivänä itätuulta oli hieman ja eteläinen heikkenevä rintama ulotti pilvisyyttään ja heikkoja lumisateitaan myös tälle paikalle. Pakkanen vaihteli koko Etelä-Suomessa pääasiassa vähän -10 asteen molemmin puolin yötäpäivää pe - la.
Keskipäivänäkymää puistossa etelään sumupilvien haihduttua kuvattuna kuvattuna perjantaina 12.2.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaineen selänne vahvistui uudestaan yöllä ja sen myötä virinneen itätuulen ansiosta sumut ja sumupilvet hälvenivät aamun jälkeen. Eteläreunalle oli muodostunut heikko rintama (Okluusio- ja joissakin kartoissa lämmin rintama), jonka pilvivyöhykettä (Lähinnä hahtuvapilviä) nähdään kuvassa meren yllä; sen lumisateet ulottuivat myöhemmin ajoittain etelärannikolle.
Sumuista puistonäkymää alkuillan pimeydessä kuvattuna torstaina 11.2.2010 Espoon Tapiolassa. Tuulten heikennyttyä iltaan tullessa sumut laskeutuivat myös maan pinnalle ajoittain aiheuttaen kuuraa. Läntinen rintamasysteemi ja matalapaine alkoivat kadota. Sumut ja sumupilvet ehkäisivät taas kovat yöpakkaset; lähinnä -10 ja -15 asteen välillä.
Sumupilvien läpi kuultavaa keskipäiväauringon tilannetta kuvattuna torstaina 11.2.2010 Espoon Tapiolassa pohjoiseen - koilliseen. Alempaan kuvaan verrattuna sama sumupilvitilanne näytti hetkeä myöhemmin tältä. Tämän sarjan ylimpään kuvaan verrattuna tässä auringon valoa oli vähemmän, josta johtuen maiseman kelmeämpi ja pehmeämpi valo vallitsi tässä yläkuvaan verrattuna.
Keskipäiväaurinkoa puistossa kuvattuna torstaina 11.2.2010 Espoon Tapiolassa etelään. Suomen länsireunalle tilapäisesti tullut heikko matalapaine ja rintamasysteemi piti yllä etelä-kaakkoistuulta, jossa sumupilvilautta oli ajoittain sen verran ohutta, että aurinko pääsi kuultamaan läpi. Heikot lumisateet kuuluivat ajoittain mukaan. Päivälämpötilat olivat -5 ja -10 asteen välillä.
Sumupilvistä aamuhämärätilannetta puistonäkymässä kuvattuna torstaina 11.2.2010 Espoon Tapiolassa. Idän ja lännen korkeapaineiden välissä ollut selänne antoi sen verran periksi ko. päiväksi, että luoteesta alkoi ulottumaan heikko rintamasysteemi ja matalapaine Suomen länsireunalle. Sen myötä virinneen etelä-kaakkoistuulen myötä sumupilvet palasivat yöllä ja estivät kovat pakkaset; lähinnä reilut -10 astetta pakkasta.
Keskipäivänäkymää paksulumiseen puistoon kuvattuna keskiviikkona 10.2.2010 Espoon Tapiolassa länteen. Lehtipuuston (Kuvassa keski-ikäinen koivikko) varjot olivat tasaisella hankipinnalla hyvin näyttäviä, kun kerrankin aurinko pääsi paistamaan kokonaan korkeapaineen selänteessä idän ja lännen korkeapaineen välissä. Päiväksi ja illaksi tuuli tyyntyi.
Keskipäivänäkymää paksulumiseen puistoon kuvattuna keskiviikkona 10.2.2010 Espoon Tapiolassa. Kevään lähestyminen alkoi näkymään myös varjojen lyhyytenä ja näin avoimilla paikoilla lumipeitteen päällä oli auringon valoa jo runsaasti. Taivaan sinisyyttä koristi tässä vaiheessa vain muutamat untuvapilvet etelä-kaakkoistaivaalla eteläpuolisen heikon rintaman (Ei edes kaikilla sääkartoilla laitettuna) merkkinä.
Keskipäivänäkymää paksulumiseen puistoon kuvattuna keskiviikkona 10.2.2010 Espoon Tapiolassa. Alkuviikolla vallinnut lähes yhtenäinen sumupilvitilanne antoi periksi tilapäisesti ja poistui mantereisempien itä-kaakkoistuulien myötä ja keskipäivän jo vähän kevättä enteilevä auringon lämmitys pääsi hyvin esille. Päivälämpötilat olivat -5 ja -10 asteen välillä. Koululaisten hiihdonopetus alkoi näkymään lumihangella.
Puistonäkymää sumupilvisessä tilanteessa vähän puolenyön jälkeen kuvattuna keskiviikkona 10.2.2010 Espoon Tapiolassa. Alkuviikolla Suomen länsireunaa pitkin lounaispuolelle siirtynyt matalapaine oli jo heikentynyt ja korkeapaineen selänne idän ja lännen korkeapaineiden välillä oli muodostumassa ylle; leudohkot lounais-etelätuulet olivat kääntyneet kaakkoon-itään ja alkuviikon parin asteen pakkaset olivat kiristymässä taas -10 asteen kylmemmälle puolelle; sisämaassa paikoin -20 asteen vaiheille ko. yönä.
No comments:
Post a Comment