Tällä viikolla kevät yritti näyttää tulemistaan ti - to aikana, kun Jäämerellä vaikuttaneen matalapaineen eteläreunalla rintamasysteemi pienine itään-kaakkoon liikkuvine matalapaineen osakeskuksineen sijoittui Keski-Suomeen siten, että Etelä-Suomi jäi Föhntuulitilanteen edesauttamaan kevätsäähän. Pilvisyys oli vaihtelevaa ja lumi-räntäkuurot jäivät lähinnä Keski-Suomen rintaman asiaksi. Samalla päivälämpötilat kurottivat ensimmäistä kertaa tänä vuonna jopa vähän yli +5 asteeseen ja ma-ti pakkasyön (-5 ja -10 asteen välillä) jälkeen yölämpötilatkin olivat vain parisen astetta pakkasella - nollan tienoilla. Terminen kevät ei kuitenkaan ehtinyt alkaa, kun jo tänään kylmä pakkasilmamassa on palannut keskeyttäen kevään tulon ennen kuin se on edes alkanut. Matalapaineen osakeskus likkui to-pe yönä Etelä-Suomen yli itään ja kylmä rintama ylitti alueen tänä aamuna ajoittain sakeinekin lumisateineen. Rintaman jälkeen päivälämpötila onkin ollut tänään selkeästä rintaman jälkeisestä säästä huolimatta korkeintaan nollan tienoilla - aste pari pakkasella.
Tuo kuva on otettu tänään pe 12.3.2010 Espoon Tapiolassa iltapäivän auringossa ja siinä on erään kevyenliikenteen väylän pinnalla olevaa edellisten päivien edestakaisin sulanutta ja jäätynyttä loskaa tänä aamuna sataneen päällimmäisen uuden lumen kera. Alta on kävelyliikenteen takia purskunnut vielä sulaa vettä, mutta jäätyminen oli jo alkanut ja ensi yöksi koko kerros jäätyy kokonaan umpeen. Jatkossa oleva hyvin kylmä sää pitääkin sitten vielä kevyenliikenteen väylät lumisina ja jäisinä paikallisen ja vähäisen sulamisen tapahtuessa lähinnä vain aurinkoisimpien paikkojen tummilla (hiekkaa ja likaa) kohdilla.
Kylmä sää siis on palanut ja se näyttäisi jatkuvan yhtä pahana ainakin ensi viikon perjantaihin saakka. Suursäätila on siihen asti suunnilleen samanlainen koko ajan: Skandinaviassa ja Luoteis-Venäjällä pysyy laaja matalapaine, jonka länsi-lounaispuoliseen kylmään pohjois-luoteisvirtaukseen Suomi kuuluu. Tällä matalapaineen reunalla muodostuu ajoittain pieniä matalapaineen osakeskuksia, jotka liikkuvat kaakkoon Etelä- ja Keski-Suomen yli. Niistä ensimmäinen näyttää olevan matkalla su -ma tienoilla ja toinen ke tienoilla. Näiden matalapaineen osakeskusten alueella pohjoistuulet voivat voimistua hetkeksi ja lumikuurottelu voi olla hetken sakeaakin. Muutoin sään kuva näyttää olevan pe asti pääasiassa vaihtelevasti vähäpilvinen, tuuliltaan heikko - kohtalainen ja lämpötiloissa on suuri vuorokausivaihtelu; päivälämpötilat ovat 0 ja -5 asteen välillä ja yöllä pakkasta on -15 ja -20 asteen välillä. Selkeimpinä ja heikkotuulisimpina öinä voi olla kylmempääkin kuin -20 astetta, mikä on tähän aikaan vuodesta jo todella kylmää. Koko talven aikaisia pakkasennätyksiä ei kuitenkaan hätyytellä.
Tuon ym. laajan matalapaineen kanssa parina aluksi suunnilleen paikoillaan majailee iso korkeapaine Britteinsaarten länsi-lounaispuolella ja sen takia suuressa osassa Eurooppaa jatkuu myös ajankohtaan nähden hyvin kylmä sää ja kevät ei pääse kunnolla etenemään sielläkään, mikä tarkoittaa esim. Saksassa kasvukauden alun lykkääntymistä edelleen. Jopa lumisateita on äskettäin saatu niinkin etelässä kuin Venetsiassa ja Balkanilla ja ensi viikollakin lumikuuroja voi olla ainakin Keski-Euroopan tasolla ja joka tapauksessa yöpakkasia.
Tuo korkeapaine lähtee siirtymään itään viikon puolivälin tienoilla ja Atlantilla samaan aikaan voimistuva matalapainetoiminta näyttää nostavan korkeapaineen länsipuolella etelästä-lounaasta lämmintä ilmaa Länsi-Eurooppaan aina Britteinsaaria ja Saksaa myöten, joten ke-to tienoilta lähtien siellä näyttää kevät lähtevän kunnolla käyntiin, joskin sateitakin on tulossa perässä lännestä. Sama tilanne tuonee muutoksen myös Suomeen pe lähtien, missä tuo itään siirtynyt korkeapaine ulottaisi selänteen Suomeen pe ajaksi ja se siirtyisi lauantaiksi itään-kaakkoon ja antaisi samalla tilaa ainakin tilapäisesti tulomahdollisuuden tuolle läntisen Euroopan lämpimälle ilmamassalle Norjanmerellä syntyneen matalapaineen avustuksella ja näin ainakin la - su olisivat hyvinkin keväisiä, mutta ilmeisesti tuulisia päiviä ja su tulisi myös sateita (Vettä, räntää, lunta)...
Lumipeite suli jonkin verran tällä viikolla ti - to aikana, mutta kovana jäisenä massana sulaminen on ollut tälle paksun lumen kevättalviselle tilanteelle tyypillisen vaivalloista ja sulamisvesiäkään ei ole vielä tullut merkittäviksi tulviksi asti. Tänään siis satoi uuttakin lunta paikoin n. 5 sentin verran ja näin hankien kokonaispaksuus on edelleen laajalti yli 50 senttiä etenkin Etelä-Suomen itäosissa. Lännessä ollaan enimmäkseen 25 ja 50 sentin välillä. Jatkon erittäin kylmä sää pitää sulamisen keskeytyksissä, mutta paikoin tyypilliset tummat ja likaiset kohdat sulavat auringonpaisteessa yhä terhakammin päiväpakkasistakin huolimatta.
Vesistöjen jäät saavat myös vielä vahvistusta kovista yöpakkasista, mutta haurastumistakin on jo tullut ja ensi viikollakin auringonpaiste aiheuttaa pakkasista huolimatta hieman lisää haurastumista. Kovan ja jäisen lumipeitteen takia sen pakkassuojaavuus on alentunut ja siksi tulossa olevat kovat yöpakkaset lisäävät silti vielä jäätä vesistöhankien allakin ja samasta syystä routakin lisääntyy vielä; pääosin jäät ja routa pysyvät kuitenkin 25 ja 50 sentin paksuisina. Merijäätäkin muodostuu yhä lisää. Suomen merialueet ovat kokonaan jään vallassa ja Itämerellä on enää vain pieni sula alue. Sisälahdissa on paikoin 50 sentin vahvuista jäätä, mutta jäiden keväthaurastuminen on alkanut merelläkin. Kaikkien vesistöjen jäätilanne ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole poikennut merkittävästi normaalista kylmästä talvesta huolimatta ja suuri syy on ollut tuo paksu lumihanki. Joet ovat edelleen hyvin vähävetisiä virtaamiltaan alkuviikon sulamisesta huolimatta ja talvisen lumipeitteiset ja kourulle taipuneet jääolosuhteet jatkuvat niissä ainakin ensi pe saakka.
Kasvillisuuden kannalta vuoden ankarimpiin kuuluvat olosuhteet vallitsevat lähipäivinä sekä kovien yöpakkasten että auringonpaahteen takia, mikä koituu siis etenkin arkojen ja vastaistutettujen ainavihantien puuvartisten lajien haitaksi, kuten jo viime sääennusteessani varoittelin. Muutoin ongelmia ei suuremmin ole, kun tykkylumitaakoista ne pienet rippeetkin sulivat tämän viikon suojasäävaiheen aikana pois. Kasvutilanteista pajunkissojen lievän esilletulon lisäksi ei ole mainittavaa uutta tiedossa kylmyyden takia; esim. lepät (Alnus sp.) ovat edelleen hedenorkoiltaan talvilevossa ja näin kevään alun myöhästyminen alkaa näkymään ainakin jo siinä.
Päivitys lauantaina 13.3.2010 klo. 23:15: Sääennusteissa havaitut muutokset on otettava jälleen esille tämän päivityksen muodossa. Aluksi: Sään kylmentyminen ei ole vielä saavuttanut huippuaan ja kovimmat yöpakkaset mitataan vasta ti - ke ja ke - to öiden aikana, jolloin -20 asteen rajan tienoille voidaan päästä. Nyt viikonloppuna ja alkuviikolla yölämpötilat ovat vielä leudompia. Suurin muutos tuohon ym. aikaisempaan arvioon tulee jo torstaista eteenpäin, jolloin Länsi- ja Keski-Euroopan keväinen ilmamassa pyrkii tulemaan kohti Suomea. Norjanmerellä to muodostuva matalapaineen osakeskus tulee kuitenkin torpedoimaan sen, koska matalapaine syvenee melko voimakkaaksi ja se liikkuu Etelä-Suomen yli itään perjantain tienoilla ehkä runsainekin lumi-räntäsateineen tuulien ollessa voimakkaita. Jonkin verran suojasäätä saattaa hetken olla matalapaineen etupuolella to - pe. Matalan jälkipuolella pohjoisesta pääsee kuitenkin uudestaan kylmää pakkasilmamassaa etelään la ja su ajaksi ja kevään tulosta ei siksi vieläkään voida puhua.
No comments:
Post a Comment