Sunday, March 28, 2010

Viikon 12 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3Edellisillan-yön lumisateen kuorrutetta juuri ennen sen kokonaan varisemista kuvattuna maanantaina 22.3.2010 Espoon Tapiolassa; rusotuomipihlaja (Amelanchier lamarckii). Lumikuorrutteet olivat kokonaan varistuneita n. keskipäivään mennessä sekä tuulen että säteilysulamisen takia; varjoisilla kohdilla kuorrutetta säilyi lähes iltaan saakka.
Edellisillan-yön lumisateen kuorrutetta juuri ennen sen kokonaan varisemista kuvattuna maanantaina 22.3.2010 Espoon Tapiolassa; metsävaahtera (Acer platanoides). Tämä lumikuorrutetilanne saattoi olla talven viimeiseksi jäänyt. Niinpä se oli varsin sykähdyttävää puhtaan sinistä taivasta vasten. Kevätauringon kirkkaus oli muutenkin häikäisevintä tuoreen lumen tilanteessa keskipäivän tienoilla.
Edellisillan-yön lumisateen kuorrutetta juuri ennen sen kokonaan varisemista kuvattuna maanantaina 22.3.2010 Espoon Tapiolassa; vasemmalla makedonianmänty (Pinus peuce) ja oikealla rusokirsikka (Prunus sargentii). Lumi satoi n. nollakelissä, joten tarttuminen oli hyvää. Yön pakastuminen ja puuskainen pohjois-luoteistuuli varisti kuitenkin jo aamuun mennessä osan lumista pois ja vain tuulensuojakohdilla oli jäljellä kunnon kuorrute ennen auringon nousua.
Vihreydeltään vähän haalistunutta kontortamäntyä (Pinus contorta) ja taustalla alemmassa kuvassa olevaa tervaleppää (Alnus glutinosa) kuvattuna keskiviikkona 24.3.2010 Espoon Tapiolassa. Maaliskuun aikana aurinkoisimmilla paikoilla olevat havukasvit kärsivät aina jonkin verran paahdeongelmista (Ko. värimuutokset), joka tänä vuonna on ollut tavanomaista vähän voimakkaampaa paikoin paksunkin roudan takia. Olosuhteiden ongelmahuipennus oli juuri tämän viikon alussa, kun varsinainen kevätsulaminen ei ollut vielä alkanut ja aurinkoisia säitä oli runsaasti.
Tervalepän (Alnus glutinosa) hedenorkkoja jo lievästi punertuneina ennakoiden alkavaa kukintaa kuvattuna keskiviikkona 24.3.2010 Espoon Tapiolassa. Punertumista tapahtui vasta vain aurinkoisilla kohdilla. Leppien kukinta näytti aluksi jäävän jälkeen normaalista aikataulusta, mutta kevään tulo kokonaisuudessaankin oli saamassa tavanomaisen startin viikon loppuun mennessä. Joskin lopulta syksyisen sateisessa muodossa.
.Edelliskesästä jääneitä lehtiä talviruskana kyynelkoivussa (Betula pendula "Youngii") tuulisessa tilanteessa ja mukana tässäkin paljon hedenorkkoaiheita ilmentäen koivujen tulevaa erittäin runsasta kukintaa. Kuvattuna lauantaina 27.3.2010 Hämeenlinnassa. Nämä jäännelehdet varisevat vasta kasvun juuri alkaessa huhtikuun lopussa, kun nesteiden virtaaminen oksiin on kiivastunut. Hieno talviruskainen muotopuu; riippalajike.
.Jo osittain talven runsaan pakkopaitalumen alta vapautunutta sinikuusamakasvustoa (Lonicera caerulea) kuvattuna sunnuntaina 28.3.2010 Espoon Tapiolassa. Suojasäävaihe aloitti viikon lopussa varsinaisen kevätsulamisen ja lumihangista katosikin su mennessä jo n. 10 senttiä. Nämä pensaat olivat kärsineet paikoin oksien taittumisista taakan alla, joten kasvuhäiriöitä on jonkin verran tiedossa.
.Vielä talven runsaan lumimäärän alla pakkopaitavankina ollutta japaninmarjakuusikasvustoa (Taxus cuspidata) kuvattuna perjantaina 26.3.2010 Espoon Tapiolassa. Suojasäiden ja yöpakkasten vaihdeltua jo monta viikkoa edestakaisin oli tämä lumitaakka sananmukaisesti ns. pakkopaita sen oltua pakkastilanteessa kuin betonia; vapautuminen alkoi viikonlopun varsinaisen kevätsulamisen alkamisesta. Lumihankien paksuus oli viikon alussa vielä n. 50 senttiä ko. alueella.

No comments: