Kumpukerrospilvien kaikottua jäljelle jääneitä hajanaisia hahtuvapilvilauttoja koillisnäkymässä alkuillalla kuvattuna sunnuntaina 11.4.2010 Espoon Tapiolassa. Joitakin lumilämpäreitä säilyi vielä, kun sisämaata runsaampi lumi oli tällä alueella sulattavana; n. 3 - 5 päivän viive oli aukeiden paljastumisessa sisämaahan (Hämeenlinna) verrattuna. Korkeapaine oli siirtymässä etelämmäksi ja Lappiin alkoi vaikuttaa Jäämerellä itään liikkuva matalapaine. Loppuillaksi taas runsastuneessa pilvisyydessä (Hahtuvapilvet) lämpötila pysyi pitkään yli +5 asteessa koillistuulen heikennyttyä.
Kumpukerrospilvikannen paksua kohtaa etelänäkymässä illansuussa kuvattuna sunnuntaina 11.4.2010 Espoon Tapiolassa. Alemmassakin kuvassa nähtävä koillisvirtauksen pilvitilanne vallitsi tässäkin edelleen, mutta sekaan oli muodostunut hahtuvapilvilauttoja kumpukerrospilvien alkaessa hajota. Pe lähtien jatkunut tavanomaista lämpimämpi sää oli sulattanut nurmikon lumesta paljaaksi ja lokkeja ilmaantui samantien paikalle isona parvena (Taustalla havaittavissa osa niistä).
Rakoilevaa kumpukerrospilvikantta Vanajaveden rannalla pohjoisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna sunnuntaina 11.4.2010 Hämeenlinnassa. Korkeapaine pysyi Skandinaviasta Pohjois-Suomen yli ulottuvana ja koilliseen yöllä kääntynyt tuuli oli ajoittain kohtalaistakin (Aallokko kuvassa). Tässä virtauksessa edellisiltapäivästä alkaen vallitsi vaihtelevasti paksu ja aukkoileva kumpukerrospilvikansi koko ajan. Pilvisyyden takia yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä, mutta päivälämpötila pari astetta edellistä matalampi; n. +10 astetta. Jäiden sulaminen oli edennyt huomattavasti edellisestä päivästä (Alempi kuva).
Untuvapilvilauttoja hajanaisena ja syntyvän kumpukerrospilvikannen ensimmäisiä kokkareita vähän keskipäivän jälkeen Vanajaveden rannalla pohjoisnäkymässä kuvattuna lauantaina 10.4.2010 Hämeenlinnassa. Alemmassa ja tässä kuvassa nähdään myös järvijäiden sulamistilannetta; Haurasta sohjojäätä säilyi enää vain seisovan veden kohdilla ja järven virtaavat keskemmät osat olivat jo laajasti sulia. Tässä kuvassa heikko itätuuli ei pystynyt tekemään sulaan alueeseen juurikaan aallokkoa.
Untuvapilvilauttoja hajanaisena ja syntyvän kumpukerrospilvikannen ensimmäisiä kokkareita vähän keskipäivän jälkeen Vanajaveden rannalla lounaisnäkymässä kuvattuna lauantaina 10.4.2010 Hämeenlinnassa. Länsireunalla sijoilleen kuolleesta rintamasysteemistä jäi untuvapilvijäänteitä lounaassa olleen korkeapaineen kurottua kohti Lappia yhdistyen koillisen korkeapaineeseen. Näin itään kääntynyt heikko tuuli vallitsi Etelä-Suomessa ja ilmamassa pysyi lämpimänä; yölämpötila 0 ja +3 asteen välillä vielä runsaassa rintamapilvisyydessä ja päivälämpötila +10 ja +12 asteen välillä.
Tilapäisesti vähentynyttä verhopilvikantta Vanajaveden rannalla illansuussa lounaisnäkymässä kuvattuna perjantaina 9.4.2010 Hämeenlinnassa. Länsireunalle pysähtynyt etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi melkein ulotti noiden pilviensä lisäksi sateita tällekin alueelle illalla ennen heikkenemistään pois lounaiskulman pienen matalapaineen vetäydyttyä jo yöksi etelään. Kohtalainen etelätuuli (Huom. aallokko jo paljon sulaneessa järvessä) heikkeni ja alkoi kääntymään itään. Päivälämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa vähän ylikin.
.
Hieman rosoista verhopilvikantta etelänäkymässä aamupäivällä kuvattuna perjantaina 9.4.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaine väistyi eteläreunalta ja yön aikana Norjanmereltä valui pieni matalapaineen osakeskus Suomen lounaiskulmalle ja rintamasysteemi tuli sen mukana länsireunalle etelä-pohjoissuuntaisena sateineen; tälle alueelle ei ulottunut sateita. Tuuli kääntyi lounaasta etelään ja voimistui vähän ja hahtuvapilvet väistyivät itään aamuksi paljastaen kuvassa näkyvän rintamapilvisyyden. Yölämpötila oli +1 ja +3 asteen välillä.
Koko päivää sävyttänyttä paksua hahtuvapilvilauttaa koillisnäkymässä vähän ennen keskipäivää kuvattuna torstaina 8.4.2010 Espoon Tapiolassa. Pieni korkeapaine sinnitteli vielä Suomen eteläpuolella, vaikka lännen matalapaineet ja rintamat lähestyivät. Länsi-lounaisvirtauksessa korkeapaineen länsipuolelta virtasi lämpimämpää ilmamassaa ja sisämaassa pilvisyyden oltua etelärannikkoa vähäisempää oli päivälämpötila jopa +12 vaiheilla; tällä alueella +5 ja +10 asteen välillä. Yöllä oli lämmintä 0 ja +3 asteen välillä runsaan pilvisyyden ansiosta (Aluksi sumupilviäkin).
.
Tilapäinen selkeä hetki aikaisempien hahtuvapilvien ja illan sumupilvikannen välillä illansuussa kuvattuna keskiviikkona 7.4.2010 Espoon Tapiolassa. Ajoittain ja paikoin hahtuvapilvikansi repeili, mutta vielä melko jäiseltä Suomenlahdelta saapui loppuillaksi sumua ja sumupilvikansi heikon tuulen käännyttyä enemmän lounaaseen ja korkeapaineen oltua edelleen eteläreunalla. Päivälämpötila oli +7 ja +8 asteen luokkaa.
Hieman rakoilevaa hahtuvapilvikantta etelänäkymässä iltapäivällä kuvattuna keskiviikkona 7.4.2010 Espoon Tapiolassa. Korkeapaine asettui Suomen eteläreunalle ja pieni matalapaine pysyi Keski-Suomessa. Edellisillasta aamuun saakka vallitsi sumupilvikansi ja paikoin sumutkin, minkä jälkeen ylempänä kerroksena jäi jäljelle hahtuvapilviä. Heikossa länsituulessa yölämpötilat olivat -0 ja +3 asteen välillä.
Heikosti kokkareista sumupilvikantta etelänäkymässä illan hämärässä kuvattuna tiistaina 6.4.2010 Espoon Tapiolassa. Kylmän rintaman mentyä itään oli lounaasta etelästä alkanut vallata alaa pieni korkeapaine. Heikossa länsi-luoteistuulessa säilyi silti edelleen kokkareinen sumupilvikansi ja lämpötila pysyi lähes ennallaan vajaassa +5 asteessa. Hämärän vaihe oli siirtynyt nyt jo klo. 21 tienoille (Kesäaikaan siirtyminen valaisi iltoja myös).
Heikosti kokkareista sumupilvikantta koillisnäkymässä iltapäivällä kuvattuna tiistaina 6.4.2010 Espoon Tapiolassa. Pieni matalapaine oli siirtymässä lounaasta Keski-Suomeen ja siihen liittyvässä rintamasysteemissä eteläpuolellaan kylmä rintama oli ylittämässä aluetta hitaasti itään aamulla heikkoine rintamasateineen; jopa räntää kuuroina. Lämpötila oli yöllä 0 ja +2 asteen välillä ja päivällä vähän +5 asteen yli - sen tienoilla sumupilvipeitteen rakoiltua tilapäisesti. Hyvin heikko etelätuuli oli kääntynyt länteen aamupäivän aikana.
.
Sumun ja sumupilven hälvettyä rintamapilvistä (Verho-, harso- ja palleropilvet) etelänäkymää iltapäivällä kuvattuna maanantaina 5.4.2010 Espoon Tapiolassa. Länsireunalla ollutta etelä-pohjoissuuntaista rintamavyöhykettä pitkin pohjoiseen Suomen lounaiskulmalle oli tulossa uusi pieni matalapaine ja rintaman vähäisiä vesisateita tuli ajoittain loppupäivän mittaan tämän tilapäisen selkeämmän vaiheen perään. Päivälämpötila oli vähän reilut +5 astetta ja heikko etelätuuli jatkui.
Sumuista aamupäivän etelänäkymää kuvattuna maanantaina 5.4.2010 Espoon Tapiolassa. Suomen länsireunalle jäi edelleen heikko ja epämääräinen matalapaine sekä rintamavyöhyke edellispäivän kylmän rintaman heikennyttyä alueen ylityksen jälkeen pois pohjoiseen mentyään. Lännessä pysyneen rintaman itäpuolella heikossa etelävirtauksessa yöksi ja aamuksi kehittyi sumua parissa plusasteessa.
No comments:
Post a Comment