Päättynyt viikko oli kuin edellisen viikon peilikuva; ajoittain harmaan sateinen ja kolea. Alkuviikolla lounaisosista maata Venäjälle siirtyi laaja ja melko voimakas matalapaine ja sitä seurasi loppuviikolla pienempi matalapaine lännestä. Kumpikin tuotti viileässä polaari-ilmamassassa ajoittain sateista säätä niin, että sateisimpina päivinä päivälämpötilat jäivät jopa vain +10 asteen tienoille. Vastaavasti pilvisinä öinä ei ollut sen kylmempää eli lämpötilan vuorokausivaihtelu oli pientä ja vain parina vähäpilvisimpänä yönä minimilämpötilat olivat +5 asteen tienoilla ja arimmilla sisämaan paikoilla oli hallanvaaraa. Loppuviikolla sää lämpeni vähän, mutta ei niin paljon kuin viimeksi arvioin; sadekuuroisessa ja paikoin jopa vähäistä ukkosta sisältäneessä säässä päivälämpötilat olivat pääasiassa vähän vajaa +15 astetta ja öisin +5 ja +10 asteen välillä. Tuo kuva on otettu perjantaina 28.5.2010 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään hyvin viime viikon säätä havainnollistanut tilanne; sateisen sään pisarointia siitepölytahraisessa vesilätäkössä lehmuskujanteen alla.
Suomen eteläpuolelle on tullut viime ennusteeni arvion mukaisesti matalapaine, kun tuo viime viikonlopun matalapaine viimein sunnuntaina siirtyi koilliseen pois Etelä-Suomesta. Niinpä tänään on ollut jopa varsin aurinkoista korkeapaineen selänteessä ja taas viileän yön (n. +5 astetta) jälkeen päivälämpötila kohosi paikoin lähes +20 asteeseen. Tuo eteläpuolella oleva matalapaine yrittää kierrättää itäpuolitseen kaakosta helteistä ilmamassaa parin seuraavan päivän aikana kohti Suomea, mutta Norjanmerellä rajusti voimistuva matalapaine tekee sen yrityksen tyhjäksi ja helleilma joutuu pakenemaan takaisin kauas kaakkoon, kun tuo Norjanmeren matalapaineen keskus Lapin ylle liikuttuaan tuo to - pe voimakkaan ja viileän luoteis-pohjoispuhurin laajasti Skandinaviaan ja Itä-Eurooppaan - Länsi-Venäjälle saakka.
Niinpä aluksi tiistaina on vielä enimmäkseen poutaa ja vähäpilvistä heikkotuulisissa oloissa, jolloin yölämpötila on yhä +5 asteen vaiheilla ja päivällä päästään +20 asteen tienoille. Keskiviikona etelän matalapaineesta yrittää ulottua epävakaisuutta kuurottaisine sateineen ja ehkä ukkosineen Etelä-Suomeen ennen tuota pohjoisesta vaikuttavaa matalapainetta. Siinä vaiheessa yölämpötila on jo edellistä selvästi korkeampi +10 asteen tienoilla ja päivälämpötila voi runsastuneesta pilvisyydestä huolimatta kohota +20 asteen tienoille. Ke - to välisenä yönä lännestä saapuu kuitenkin jo tuon pohjoisen matalapaineen tuomana kylmän rintaman kuurosateita ja to päivänä voimakas luoteistuuli valtaa sen jälkeen koko Etelä-Suomen; yölämpötila on vielä +10 asteen tienoilla, mutta päivälämpötila jää selvästi alle +20 asteen. Perjantaina voimakas luoteis-pohjoistuuli jatkuu edelleen, mutta iltapäiväkuuroja lukuun ottamatta on poutaa. Tuulisuuden takia yölämpötila pysyy +5 ja +10 asteen välillä, mutta päivälämpötila jää korkeintaan vähän reiluun +15 asteeseen.
Pohjoinen matalapaine vetäytyy pe - la yhä kauemmas Jäämerelle ja sen myötä lännestä pääsee muodostumaan korkeapaine vähitellen Suomen eteläpuolelle. Tuulet kääntyvät sen myötä länteen ja heikkenevät. Sää myös alkaa lämmetä uudestaan ja niinpä su mennessä näyttäisi olevan mahdollisuuksia jopa yli +20 asteen päivälämpötiloihin enimmäkseen poutaisessa säässä ja yötkin alkaisivat to - pe viileän n. +5 asteisen hallanaroilla paikoilla mahdollisesti hallanvaaraisen yön jälkeen lämmetä. Uutta matalapainetoimintaa näyttäisi kuitenkin kehittyvän lännessä siihen malliin, että heti su jälkeen saattaa olla taas epavakaista, mutta etelä-lounaistuulissa kuitenkin melko lämmintä...
Kasvukauden eteneminen on siis jumittanut viime viikon koleudessa siihen malliin, että aikaisemman helleaallon aikaansaama kasvun etumatka tavanomaiseen verrattuna on kaventunut; niinpä mm. omenapuut (Malus sp.), monet pihlajat (Sorbus sp.) pihasyreenit (Syringa vulgaris) ja balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) jatkavat edelleen kukintaansa. Tuomi (Prunus padus) on kuitenkin jo käytännössä lopettanut kukintansa. Lehdistöltään vajaakokoisia puita ovat vielä mm. jotkut saarnet (Fraxinus sp.), tammet (Quercus sp.) ja amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense). Tämän viikon loppuun mennessä kasvun vauhti taas vähän nopeutuu sen verran sään lämpenemisen myötä, että esim. noiden mainittujen lajien kukinta alkaa hiipumaan. Samalla Juhannuksen tienoon kukkijat, kuten lupiinit (Lupinus polyphyllus) ja koiranputki (Anthriscus sylvestris) alkavat tulla kukintavaiheeseen vähitellen.
Vesistöt ovat viilenneet monin paikoin jopa vähän alle +15 asteen viime viikon koleudessa ja Suomenlahden lämpeneminen on ollut ulapalla hidasta vähän päälle +10 asteen lukemissa. Tällä viikolla viime viikkoa lämpimämmät säät saavat vesistöjen pintavedet taas yleisesti +15 ja +20 asteen välille mukaan lukien Suomenlahden sisälahdet. Maaperä pysyy tavanomaisen kosteana eikä siten kuivuudesta eikä liikamärkyydestä - tulvista ole vaaraa; mahdollisesti jotkut kuurosateet saattavat silti olla jo kesälle tyypilliseen tapaan paikoin rankkoja. Toissa viikonlopun ukkostilanteesta jäi kuitenkin Lounais-Suomeen valtavia peltotuhoja äkkitulvien ja peltojen liettymisen - huuhtoutumisen takia, jolloin ko. ongelmien vaikutukset ovat siellä yhä meneillään.
Päivitys 2.6.2010 klo. 13:40: Uusia tietoja on taas syytä päivittää tähän; Ensinnäkin tänään on arvioitua lämpimämpää, kun etelästä ei ulotukaan kunnolla kuurosateita Etelä-Suomeen. Jopa helleraja saattaa olla paikoin sisämaassa vaarassa. Myös huomenna to voi olla vielä reilun +20 asteen päivälämpötiloja ennen tuota luoteisvirtauksen saapumista alueelle. Pe - la on vallitsevana sitten tuo voimakas ja jopa kolea luoteisvirtaus, jossa päivälämpötila voi jäädä jopa vain +15 asteen vaiheille. La - su yönä viimeistään voi sitten olla hallavaaraa tuulen heikentyessä. Su korkeapaine näyttää edelleen muotoutuvan Suomen etelä-lounaispuolelle ja tässä vaiheessa näyttää jopa siltä, että ensi viikon alussa tuon korkeapaineen siirtyessä Suomen päälle - itäpuolelle ja matalapainetoiminnan pysyessä lännessä-lounaassa olisi mahdollista ehkä hyvinkin helteisen ja ukkostavan ilmamassan saapuminen etelästä - kaakosta. Jo tämän viikonlopun aikana nimittäin Länsi- ja Keski-Eurooppaan on muodostumassa helleaalto ja se voisi Itä-Eurooppaan siirryttyään tulla sopivilla etelätuulilla Suomeen ainakin tilapäisesti...
No comments:
Post a Comment