Sunday, May 30, 2010

Viikon 21 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 3Riippapihlajan (Sorbus aucuparia "Pendula") kukintaa keskustorin viereisessä kirkkopuistossa kuvattuna lauantaina 29.2010 Hämeenlinnassa. Kasvukauden tilanne oli viikon koleassa säässä edennyt viikon alkuun nähden vain vähän, mutta monet pihlajat olivat silti edenneet kukkanuppuvaiheesta lähes täyteen kukintaan, kuten kuvassa; vähintään viikon etuajassa.
Moottoriveneen aiheuttamaa aaltokuviointia kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Hämeenlinnassa. Tässä aallokko koostui sekä moottoriveneen tekemistä viimeisistä aalloista (Tulossa vasemmalta) että niiden heijastumisesta rantamuurista säännöllisesti 90 asteen kulmassa (Heijastusaallot menossa oikealle). Tuloksena oli hieno kuviomatto pieneksi hetkeksi.
Rankan sadekuuron sävyttämää järvimaisemaa Vanajaveden rannalla kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Hämeenlinnassa. Tilanteen hyvin heikko tuuli mahdollisti kuuron pisarointijälkien näkymisen erinomaisesti, kun aallokkoa ei ollut mukana sotkemassa. Kuvassa nähdään hyvin myös kuuron paikallisuus, kun muutama sata metriä ulompana pisarointimatto oli paljon vähempi; tyypillinen kesän piirre.
Nurmikon ja ojakanavan kasvutilannetta kuvattuna perjantaina 28.5.2010 Espoon Tapiolassa. Voikukkien (Taraxacum officinale) paras vaihe oli tullut päätökseensä nurmikon leikkuun tapahduttua viikon alun ja tämän kuvan välisenä aikana. Korpikaisla (Scirpus sylvaticus) oli jo tummunut varsin paljon kasvussaan tuossa ojakanavassa. Viikon aikana sateita tuli sen verran vähän, että ojakanava ei tulvinut.
Lähes keskiyön hämärää maisemassa metsävaahteroiden (Acer platanoides) hahmojen kera kuvattuna puoli tuntia ennen keskiyötä torstaina 27.5.2010 Espoon Tapiolassa. Yhä valoisammaksi käyneet yöt olivat jo mahdollistaneet pilvisenkin sään hämärän ja kuvan tilanteessa se mahdollisti lähes täysilehteen tulleiden metsävaahteroiden ja keinovalaistuksen haamukkaan yhteistunnelman.
Tapiola Garden -hotellin kesäterassia pelargonioiden (Pelargonium sp.) kera kuvattuna keskiviikkona 26.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tälle paikalle noiden pelargonioiden laitto ei ole itse asiassa uhkarohkeasti liian varhaista, vaikka hallanvaaran on vielä mahdollista. Tuo koristealtaan yli +15 asteiseksi lämmennyt vesi torjuu kohdalla erinomaisesti hallaa, joten tämä on hyvä esimerkki pienilmastollisten seikkojen hyödyntämisestä kesäkukkakautta varhentaen.
Peltokanankaalin (Barbarea vulgaris) täyttä kukintaa kuvattuna keskiviikkona 26.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tuomien kukinnasta omenapuiden kukinnan kautta aina kotipihlajan kukintaan saakka tämä Etelä-Suomen maisemien voimakas keltanäytöskasvi oli tässä vaiheessa parhaimmillaan, kuten kuvassa.
Tulppaanilajikkeen (Tulipa "Dreamland") täyttä kukintaa kuvattuna keskiviikkona 26.5.2010 Espoon Tapiolan keskustassa. Myöhään kukkivista tulppaaneista tämä on eräs hyvä esimerkki. Suurin osa muista kevätkukkivista sipulikasveista olivat jo lopettaneet kukintansa. Tuon kuvan kukinnan jälkeen paikalle istutetaan kesäkukkasommitelma.
Kasvukauden kehitysvaihetta maisemassa kuvattuna tiistaina 25.5.2010 Espoon Tapiolassa. Vaihetta kuvastivat nurmikon voikukkien (Taraxacum officinale) runsas kukinta ja taustan metsävaahteroiden (Acer platanoides) reilun puolikokoisten lehtien vaalea vihreys. Edellisviikon helteen jälkeen koleus oli jumittamassa kasvun etenemistä.
Sateista näkymää kadulla kuvattuna vähän puolen yön jälkeen maanantaina 24.5.2010 Espoon Tapiolassa. Tässä vaiheessa päivän pidentyminen oli edennyt jo niin pitkälle, että yön pimein hetki ei ollut enää kokonaan pimeä. Tässä runsaan pilvisyyden takia ko. pimeyttä valoisampi hämärä ei ollut kuitenkaan vielä kovin hyvin nähtävissä.

No comments: