Thursday, July 29, 2010

Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä sekä kesän 2010 ukkosseuranta; torstai 29.7. (Kylmä rintama etelästä)!

Tänään on tunnetun historian merkittävimpiin kuuluva sääpäivä! Ensinnäkin ns. kaikkien aikojen helle-ennätys menee todennäköisesti rikki, kun vuodelta 1914 peräisin oleva ennätys +35,9 astetta voi hyvinkin ylittyä. Parhaimmat mahdollisuudet ko. ylitykselle on itä- ja keskiosissa maatamme (Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi ja ehkä Kymenlaakso ja Pohjanmaakin). Myös eteläisimmissä osissa on vielä erittäin kuumaa yli +30 asteen lukemineen, mutta etelästä nouseva kylmä rintama lisää pilvisyyttä ja ukkosriskiä, mikä vaikuttaa kuumimpien lukemien leikkautumiseen pois. Joka tapauksessa yli +35 asteen lukemat alkavat olemaan terveydelle erittäin vaarallisia ns. riskiryhmien kohdalla!

Toinen vaaraa aiheuttava säätekijä tänään on tuon kylmän rintaman tuomat ukkoset! Itämerelle ja Etelä-Skandinaviaan etelästä-kaakosta liikkuva voimistuva matalapaine lisää niiden voimaa entisestään, kun kylmän rintaman takana tuleva tätä helleilmamassaa paljon viileämpi lounaisvirtaus voimistuu ja tuuliväänteet rintaman tienoillakin ovat ns. herkulliset. Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivuston meteorologinen analyysi ukkostilanteesta. Voimme havaita siitä, että jopa n. 30 m/s riepotteleville ukkospuuskille on olemassa potentiaalia, mikä kohdalle osuessaan voisi aikaansaada pahoja puustotuhoja ja vaurioita rakennuksille kattotuhoineen. Myös sademäärät voivat kohota merkittäviksi (Paikoin useita kymmeniä millimetrejä) ja siten huomattaviakin tulvia aiheuttaviksi sekä taajamien kaduilla ja tunneleissa että ojissa, puroissa ja pienissä vesijärjestelmissä maaseudulla. Myös kellarit ja alavien alueiden kiinteistötilat ovat vaaravyöhykkeessä.

Niinpä tänään teen ukkosseurantaa ja tässä on ensimmäinen merkintä siihen liittyen klo. 9:45 täältä Espoon Tapiolasta: Lämpötila oli läpi yön +23 asteen vaiheilla ja on jo nyt kohonnut hellelukemiin +27 asteen paikkeille. Taivaalla on ollut aamun mittaan eteläkaakosta tulleita kokkareisia hahtuvapilvilauttoja hajanaisena ja ilma on sekä kosteudesta johtuvasta udusta että Venäjän metsäpalojen savusta sameana. Kaakkois-itätuuli on kohtalaista.

Päivitys klo. 11:45: Ukkosseurantaan tarjoan taas tutut linkit: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka. Tuo Testbed-tutka on kuitenkin ollut reistaileva viime aikoina, missä se saattaa välillä jäädä päivittymättä jopa yli tunniksi, missä ajassa tapahtuu jo paljon. Ennätyshelteeseen liittyen on myös tullut esille hassuja eläinuutisia, joista laitan Iltasanomien linkit tähän myös mausteeksi: Jopa orava uupui iltapäivän helteeseen - katso kuva!, Oravat chillaavat helteessä! Jo toinen tapaus: Laviassa orava makaa lintulaudan päällä ja Päivä, jona jänökin hyytyi - katso uuvuttava kuva!. Tässä on vielä uudestaan myrskyhistoriikkisivusto ja eräs toinenkin, joissa kannattaa kiinnittää huomio tätä päivää vastaaviin samanlaisiin säätilanteisiin ja niistä aiheutuneisiin valtaviin ukkostuhoihin: 1.-2. 8. 1961 Ukkosmyrsky Maire ja 11.-12.8.1985 Ukkosmyrsky Sanna. Myös vuoden 2005 Yleisurheilun MM -kisoissa Helsingissä sattunut raju ukkonen syntyi vastaavanlaisen säätilanteen mukana.

Päivitys klo. 13:20: Nyt pääkaupunkiseudun taivaalle on levinnyt laaja harso- ja verhopilvikansi kylmän rintaman etupuolella kaakosta - etelästä. Se on jo ehkäissyt lämpötilojen kohoamista niin, että lämpötila on jäänyt pyörimään "vain" +26 ja +27 asteen kieppeille (Tuolla kuumimmalla alueella on jo selvästi yli +30 asteen lukemia). Kaakkoistuuli on kohtalaista ja puuskaista. Ukkossolukkoa ei ole vieläkään syntynyt edes Viroon, mutta esim. Ilmatieteenlaitoksen sadetutkan ennusteen perusteella ukkosen riski olisi suurimmillaan vasta illalla klo. 18 ja 21 välillä täällä päin Suomea... Ahvenanmaan yli itä-kaakosta on tosin liikkunut jo ukkostava kuurorypäs ja viime yönä Pohjanmaalla sekä Etelä-Lapissa ukkosti varsin rivakasti.

Päivitys klo. 16:05: Nyt on rikottu kaikkien aikojen lämpöennätys; Joensuussa alustavien tietojen mukaan +37,0 astetta klo. 16:00! HURJAA!! Samalla ukkostoiminta näyttää alkavan muodostua Virossa ja siitä kaakkoon eli kohtapuoliin voi alkaa odottelemaan jytinää etelärannikolle...

Päivitys klo. 16:30: Lämpötila sen kuin kohoaa Joensuussa: Nyt ennätys on jo +37,2 astetta klo. 16:20!! PS.: Tämä Joensuun lentoaseman mittauspiste on Liperin kunnassa.

Päivitys klo. 18:20: Nyt on Tapiolan etelätaivaalla vähän näkyvissä lähestyviä kuurosateiden kukkakaalimuotoja, mutta vielä varsin vaisuna. Kovimmat ukkostavat kuuroryppäät ovatkin olleet vielä vasta Etelä-Virossa. Toisaalta ukkostavaa kuurojonoa on jo rantautumassa itäisellä Suomenlahdella. Lämpötila on vaihdellut Tapiolassa koko päivän "vain" +27 asteen vaiheilla ja hahtuvapilvilautat verho- ja harsopilvien kera ovat vallinneet runsaahkoina. Kaakkoistuuli on ollut viime tunteina melko heikkoa.

Päivitys klo. 19:45: Nyt etelätaivaalla näkyy koko taivaan peittävien verhopilvilauttojen seassa selvästi ukkospilvien yläosia vaaleina. Virossa ukkostaakin edelleen reippaasti. Heikompia ukkosalueita on jo myös tullut Suomen mantereelle eteläkaakosta kaukana lännessä ja idässä pääkaupunkiseudusta nähden. Itäisempi on jopa jo ohittanut Lahden itäkautta. Lämpötila on +26 astetta ja tuuli on tyyntynyt kokonaan.

Päivitys klo. 20:30: Nyt Virosta tulossa oleva ukkosalue on rantautumassa pian pääkaupunkiseudullekin ja etelätaivaalla näkymät ovatkin jo olleet hienot; ukkostorneja, kukkakaaleja yms. ja kaukaista jyrinääkin jo kuuluu. Lämpötila on +25 astetta ja kaakkoistuuli on taas vähän voimistunut. Seuraava päivitys saattaa tulla vasta ukkosen jälkeen, koska keskityn nyt omaan bongailuun ja kovimman ukkosen aikana tietokoneeni on muutenkin kiinni. Mahdollisesti tuleva sähkökatkos (Tuhoisien ukkospuuskien takia) saattaa siirtää päivittämistä jopa useilla tunneilla pahimmassa tapauksessa...

Päivitys klo. 21:10: Jaahas, tämä ensimmäinen ukkosaalto meneekin sitten pääkaupunkiseudun länsipuolitse ohi. Pilvet olivat tosin äsken täällä Tapiolassa mahtavia hylly- ja seinäpilvimuotoineen ja jyrinääkin on kuulunut, mutta selvästi ohi menee... Lämpötila on +24 astetta ja kaakkoistuuli on ollut ajoittain navakan puuskaista. Näillä hetkillä alkaa satelemaan, mutta kovimmat sateet menevät siis länsikautta ohi Lohjan seudun yli pohjoisluoteeseen. Myös Salon seutu näyttää saavan kunnon kaatosateita.

Päivitys klo. 22:15: Ensimmäinen ukkosalue on jo hyvän matkaa menossa Porin seudulle, mutta kaakosta Itä-Viron tienoilta on liikkeessä kohti etelärannikkoa vielä uutta kuurosolukkoa, josta ukkostakin voitaisiin vielä saada pääkaupunkiseudullekin yön aikana... Lämpötila on laskenut +21 asteeseen ja taivaalla on sekalaisesti untuva-, harso- ja verhopilviä; idässä raitoina taivaanrannassa. Tuuli on kohtalaista - heikkoa ja kääntynyt kaakosta enemmän etelään. Ilman sameus on myös vähentynyt eli Venäjän metsäpalojen savut ovat vähentymässä; Hesarin juttu tästä savutilanteesta.

Päivitys perjantaina 30.7.2010 klo. 00:35: Toinen ukkosaalto on nyt rantautunut etelästä-kaakosta, mutta näyttää siltä, että se menee tosiaan selvästi pääkaupunkiseudun itäpuolitse ohi. Ukkostelua on siis lähitunteina lähinnä Kymenlaaksosta ja Karjalan Kannakselta kohti Jyväskylää ulottuvalla linjalla ja varsin laaja ukkostava sadealue onkin siinä liikkeellä... Täällä Espoon Tapiolassa lämpötila on nyt +20 astetta, etelätuuli on heikkoa ja hahtuva-verhopilvilauttailu on runsasta sallien ajoittain kuun pilkahtelun.

Ukkonen jäi siis torsoksi ties kuinka monennen kerran täällä pääkaupunkiseudulla ja ihmetyttääkin moinen; onko täällä joku ukkostorjuin... Lisäksi harmittaa luonnon kohtalo, kun sateet jäivät tuosta ensimmäisestä ukkosalueesta täällä vain muutamaan tippaan eli kuivuus jatkuu, kun lähipäivinäkään ei sitten ilmeisesti ole kunnon sateita tiedossa...

Tämä ollee viimeinen päivitys tähän merkintään, ellei mitään erikoista vielä täällä tapahdu. Ukkostuhoista saatan laittaa uutislinkkejä aamulla herättyäni...

Päivitys perjantaina 30.7.2010 klo. 9:25: Niinhän siinä sitten kävi, että tuo Karjalan Kannakselta luoteeseen liikkunut iso ukkospilvijärjestelmä aiheutti ne kovimmat tuhot. Kyse on ollut mitä ilmeisimmin ns. syöksyvirtausparvesta eli derecho -nimisestä tilanteesta, jonka tuhoalue kattaa jopa n. 400 km:n matkan. Pahoja tuulituhoja syntyi mm. Savonlinnassa, mutta tuosta ensimmäisestäkin ukkosaallosta syntyi myös tuhoja mm. Lohjan tienoolle. Tässä on ukkostuhouutisia eri medioista: Hesarin juttu 1, juttu 2 ja juttu 3. Iltasanomien juttu 1 ja juttu 2. Iltalehden juttu 1, juttu 2 ja juttu 3. Tässä on myös Myrskyvaroitus -sivuston juttu aiheesta: Tuulinen ukkospilvijärjestelmä niitti yöllä metsää maan keskiosassa. Täällä Tapiolassa viileähkö lounaisvirtaus on jo vallannut alueen ja ukkostilanne on auttamatta ohi eikä yölläkään tullut enää yhtään mitään "äksöniä". Tähän lopuksi vielä Hesarin juttu Tukholman ja lähiseudun tulvatilanteesta, kun siellä oli eilen to jatkuvia kaatosateita.

Päivitys perjantaina 30.7.2010 klo. 10:50: Uutisten tullessa tuolta Itä-Suomen ukkostuhoalueelta on sen vakavuus käymässä ilmi hurjana! Ilmeisesti tilanne on todella paha ja esim. pelkästään Sulkavan seudulla Etelä-Savossa puhutaan kymmenistätuhansista kaatuneista puista ja Itä-Suomen alueella sähköttä joutuu elämään vielä koko vuorokauden 15 000 taloutta! Tässä on vielä lisää ukkostuhouutisia kuvineen: Ylen juttu 1, juttu 2 ja juttu 3.

No comments: