Thursday, November 11, 2010
Tavanomaisen leutoa ja sateista syystalvisäätä sisämaan lievällä lumisuudella (Päivitys!)
Talvinen sää on yrittänyt vallata Etelä-Suomeakin viimeksi kuluneen viikon aikana, mutta leudommat syyssäät pistävät kuitenkin edelleen vastaan. Näin ollen talven alkamisen termistä määritelmää ei olla vieläkään saavutettu Etelä-Suomessa eikä tulla vielä toistaiseksi saavuttamaankaan. Viime viikolla kylmeneminen lähti käyntiin pe tienoilta, kun matalapaineen painopiste siirtyi Suomen itäpuolelle, jolloin luoteesta alkoi virtaamaan kuivempaa ja kylmempää ilmamassaa; pe lämpötila oli kuitenkin vielä jopa reilut +5 astetta ja heikot kuurosateet olomuodoltaan vettä. La - su pieni matalapaineen osakeskus jäi kuitenkin Keski-Suomeen Norjanmerelle ulottuen, jolloin länsi-luoteistuulessa kylmeneminen jäi Etelä-Suomen osalta ns. vajaaksi ja lämpötilat vaihtelivat ympäri vuorokauden 0 ja +5 asteen välillä; yöpakkasta hyvin heikkona vain sisämaassa paikoitellen. Lappiin jäi kuitenkin vangiksi melko ankaraakin pakkasta (Ajoittain -20 astetta kylmempää Pohjois-Lapissa) useaksi päiväksi pe lähtien. Etelän vaihtelevapilvisessä säässä esiintyi tosin lumikuuroja, joista jäi maahan paikoin nimellisiä peitteitä la - su.
Su - ma välisenä yönä tyyntyvissä tuulissa ja selkenevässä säässä yöpakkanen kiristyi viimein selvemmin 0 ja -5 asteen välille. Itä-länsisuuntainen pieni korkeapaineen selänne vallitsi ma päivällä Etelä-Suomen yllä, jolloin vaihtelevapilvisessä tyynessä poutasäässä oli parisen astetta plussaa; ei ehtinyt sulattaa jäätynyttä maata. Ma - ti yönä etelästä lähestynyt rintamasysteemi lounaasta venyvän voimakkaan matalapaineen edellä voimisti itätuulia, jota ennen pakkanen ehti kiristymään sisämaassa -5 asteen tienoille ja etelärannikollakin pariin pakkasasteeseen.
Ti päivällä rintaman lumisadealue tuli hitaasti etelästä kovien itätuulten kera ja iltaan mennessä lumisade muuttui etelärannikolta alkaen vesisateeksi; aluksi myös jäätäviä sateita ja sisämaassa vesisadetta vasta ti - ke yöstä alkaen. Ke aamuun mennessä sisämaassa tuli myös hyvin sakeaa sumua kovien itätuulten tyynnyttyä. Lämpötila kohosi ti aluksi vain etelärannikolla asteen pari plussalle, mutta ti - ke yön aikana lämpötila kohosi sisämaata myöten muutamaan plusasteeseen ja etelärannikolla jopa +6 asteen tienoille; tällainen leuto, pilvinen ja heikkotuulinen sää jatkui ke - to yöhön asti, kun lounaasta ulottunut matalapaineen osakeskuksen alue asettui ko. ajaksi Etelä-Suomen ylle.
Tuo kuva on otettu tiistaina 9.11.2010 Espoon Tapiolassa, jolloin ko. etelästä noussut sadealue toi etelärannikollekin hetkeksi lunta n. sentin verran, joka suli seuraavana yönä kokonaan pois. Tuossa kuvan tilanteessa lunta oli kertynyt parin tunnin ajan hitaasti parin sentin verran routaantuneen nurmikkoisen maan päälle, missä sammaloituneet kohdat tulivat näkyviin parhaiten lumen vajottua kovassa tuulessa ruohonkorsien sekaan. Myös syksyn viimeisen koneellisen ruohonleikkuun pyöränjäljet näkyivät tässä lumitilanteessa hyvin.
Tänään to tuo Etelä-Suomen päälle jäänyt matalapaine on siirtynyt pohjoisemmaksi kaakkoiskulmaa viistäen pohjois-koilliseen liikkuneen matalapaineen osakeskuksen mukana, jolloin tyynen ke - to yön jälkeen lounais-länsituuli on voimistunut vähän ja kuurottaisia sateita on tullut vetenä ja sisämaassa räntänäkin lämpötilan laskettua hitaasti +5 asteen tienoilta lähemmäs nollaa. Lapissa puolestaan pakkaset ovat heikentyneet ko. matalapaineen lumisateisen vaikutuksen alettua eilisestä lähtien tulla sinne.
Euroopan mittakaavassa Länsi- ja Keski-Eurooppaan on tullut melko viileä ja epävakainen sää alle +10 asteen päivälämpötiloineen ja yön poutahetkien heikkoine pakkasineenkin sisämaa-alueilla. Myös läntiselle Välimerelle on päässyt pohjoisesta - luoteesta koleaa syysilmamassaa. Sen sijaan Itä-Eurooppaan, itäiselle Välimerelle ja Venäjälle on virrannut yhä erittäin leutoa ilmamassaa lounaasta, jolloin Mustanmeren pohjoispuolella saakka on päästy jopa yli +20 asteen päivälämpötiloihin, Välimerellä hellelukemiinkin ja Venäjällä mm. Moskovassa reilustikin yli +10 asteen. Tänään suojasäätä on päässyt uudestaan Suomen itäpuolellekin lähes Jäämeren rannalle saakka ja ankaraa talvea on ollut vain kaukana Itä-Siperiassa. Sateita on tosin tullut tällä leudollakin alueella ajoittain.
Edelliskerran ennusteessani näytti siltä, että lännestä tuleva uusi matalapainetoiminta liikkuisi Suomen eteläpuolitse tästä to päivästä alkaen ja talvinen sää olisi siten vallalla, mutta nyt ko. matalapaineiden reitti näyttää sen verran pohjoisemmalta, että talviset olosuhteet pysyvät vielä kurissa ja lähinnä vain Keski- ja Pohjois-Suomen asiana. Pe - la aikana ensimmäinen matalapaine liikkuu Etelä-Suomen yli itään - koilliseen niin, että pe etelätuulten voimistuessa sen sadealue kastelee Etelä-Suomea lämpötilan käväistessä tänä yönä sisämaassa ensin parin asteen verran pakkasella. Pe päivän sade tulee sisämaassa osaksi räntänä ja muutoin vetenä lämpötilan ollessa 0 ja +4 asteen välillä; leudointa tyypillisesti etelärannikolla. Pe - la yöstä la päivään matalapaineen tyyni keskus on siirtymässä Etelä-Suomen päällä itään, jolloin sateet jatkuvat ajoittaisina ja edelleen sisämaassa osa sateesta voi olla räntää - luntakin suojasään kuitenkin vallitessa. La - su yöksi ko. matalapaineen painopiste jää Suomen itäpuolelle, mutta heikkotuulinen alue jää vaikuttamaan Suomen ylle, jolloin sateiden vähettyä pilvisyys pysyy yhä runsaana ja lämpötila on nollan vaiheilla.
Sunnuntaina heikko korkeapaineen selänne vallitsee lännestä tulleena siten, että pilvipeite voi rakoilla ja päivälämpötila on parisen astetta plussalla; eniten taas etelärannikolla. Su - ma yönä lännessä kehittynyt uusi matalapaineen osakeskus lähestyy ja etelä-lounaistuulten voimistuessa lämpötila pysyy runsastuvassa pilvisyydessä ja sateiden tullessa nollassa ja rannikolla vähän plussalla; sateet sisämaassa jälleen osaksi räntää - lunta ja rannikolla vettä. Ma päivällä ko. osakeskus kulkisi sitten Etelä-Suomen yli itään sateineen sään pysyessä ajoittain sateisena, mutta tuulet kääntyvät tyynen vaiheen jälkeen luoteeseen ma - ti yöhön mennessä ja annos ainakin tilapäisesti kylmempää pakastavaa ilmamassaa olisi tulossa. Ti lähtien isoakin korkeapainetta näyttäisi sitten muodostuvan Suomen kaakkoispuolelle, mutta sään kehitystä on vaikea arvioida tässä vaiheessa kunnolla. Palaankin tutusti tarkemmin asiaan parin päivän sisällä...
Euroopan mittakaavassa tuo lännestä Etelä-Suomen yli Pohjois-Venäjälle liikkuva matalapaineiden vyö pitää sään seuraavana: Skandinavian pohjoisosiin (Lappi) ja pohjoisimmalle Venäjälle jää talvinen pakkasten alue, jossa ajoittain voi olla yli -15 asteenkin pakkasia ja sateet ovat pelkästään lunta. Suomen eteläpuolelle jää pitkäksi muodostuva länsi-lounaisvirtauksen alue, missä Länsi-Euroopasta Venäjälle liikkuu ajoittain sateita ja sää on leutoa. Etenkin Itä-Eurooppa ja Venäjä saavat yhä annoksia ajankohtaan nähden erittäin leutoja ilmamassoja, jolloin suojasäätä riittää Venäjällä pitkälle itään - koilliseen ja Mustanmeren tienoilla voidaan edelleen saavuttaa jopa n. +20 asteen päivälämpötiloja. Länsi- ja Keski-Eurooppakin leudontuvat lähipäivinä ajoittain +15 asteen lähelle. Välimerelläkin länsi lämpenee ja kokonaisuudessaan sillä alueella jopa kesäisiäkin säitä piisaa yhä ajoittain kuurosateiden kera pienten matalapaineiden liikkuessa alueella. Tuo ensi viikon ti tienoilta mahdollisesti muodostuva Suomen kaakkoispuolinen uusi korkeapaine saattaisi sitten viimein kylmentää Itä-Eurooppaa ja Venäjää katkaisemalla leudot virtaukset lännen ja etelän väliltä...
Ruska on käytännössä päättynyt Etelä-Suomessa etelärannikonkin taajamissa viimeisten viljeltyjen lajienkin osalta, joten tämä on viimeinen mainintani tältä vuodelta aiheesta. Aikaisempaa ennustettani vähäisemmät pakkaset ovat edesauttaneet vielä hieman viimeisten lehtien säilymistä varisematta ja pakkasvaurioitumatta etenkin etelärannikolla. Alle puolilehdessä ovat kuitenkin enää ainoastaan yksittäiset puut ja pensaat mm. suvuissa lehtikuuset (Larix sp.), heisit (Viburnum sp.), lumimarjat (Symphoricarpos sp.) ja ruusut (Rosa sp.). Nekin tyhjenevät alastomiksi - lähes alastomiksi ensi viikolle tultaessa. Nurmikot pysyvät sentään edelleen vihreinä, mutta näissä lämpötiloissa kasvua ei enää esiinny.
Maaperä ehti routaantumaan pari - kolme senttiä ennen tuota ti päivän lumisadetta, mutta se suli etelärannikolla jo eilen keskiviikkona ja sisämaassakin lähes kokonaan tänään. Ti lumisateesta tuli etelärannikolle siis vain muutaman tunnin kestänyt n. sentin kerros, mutta sisämaassa paikoin 5 - 10 sentinkin tienoille kertyneestä kerroksesta on tälläkin hetkellä vielä laikuttaisia jäänteitä. Jatkossa sisämaassa saattaa noista ym. sadealueista kertyä parisen senttiä uutta lunta, mutta suojasääolosuhteet toisaalta sulattavat peitteitä lähes koko ajan; tuloksena on vaihtelevasti epäsäännöllinen ja epämääräinen lumipeitetilanne sisämaahan ensi viikon puolelle saakka. Etelärannikko pysyy todennäköisesti koko ajan lumettomana. Uutta routaa ei sisämaassakaan juuri ehdi muodostua lukuun ottamatta tämän yön tilapäistä heikkoa pakkasta. Ohut routa voi ensi viikolle tultaessa sulaa kokonaan sisämaastakin myös laikuttaisen lumipeitteen alta; kesän "lämpöhehkua" on vielä maassa.
Vesistöt ovat pysyneet pääasiassa jäättömänä ja vain juuri ennen tuota ti lumisadetta pakkaset jäädyttivät pienten järvien rantavesiä (Paikoin ulapoitakin) tilapäisesti. Muutoin pintavesien lämpötilat ovat pysyneet +1 ja +5 asteen välillä ja sama meno jatkuu ensi viikollekin tultaessa. Suomenlahdella sisälahtien pintavesilämpötilat ovat olleet +5 asteen molemmin puolin ja ulapalla +5 ja +10 asteen välillä. Sama meno jatkuu merelläkin ensi viikolle saakka. Jokien virtaamat ovat olleet ajankohdalle tyypillisesti melko korkealla ja tulevat vesipitoiset sateet pitävät virtaamat edelleen korkeina. Maaperä pysyy erittäin märkänä, joten seisovalle vedelle - liikamärkyydelle arat kasvit voivat kokea paikoin haittaa.
Päivitys sunnuntaina 14.11.2010 klo. 13:55: Uusimmat tiedot kertovat tulevasta säästä seuraavaa; tuo maanantaina Etelä-Suomen itään ylittävä matalapaine näyttäisi muodostuvan jopa myrskyksi, jossa kovimmat länsi-lounaistuulet viistävät ainakin etelärannikkoa; sää pysyy vielä plussalla ja sateet ovat enimmäkseen vettä. Ma - ti yönä matalapaine siirtyy nopeasti Suomen itäpuolelle ja luoteesta pääsee kuivempaa ja vähän kylmempää ilmamassaa, jolloin sisämaasta alkaen sää hiljalleen pakastuu ti iltaan mennessä. Uuden lumen tuloa ei kylmenemiseen kuitenkaan liity.
Ti päivästä alkaen tulee iso säänmuutos Euroopankin mittakaavassa, jossa iso korkeapaine muodostuu Suomen ylle. Korkeapaine tulee myös kylmentämään etenkin Venäjää huomattavasti, jolloin laajoille alueille on tulossa siellä talvisia pakkasia, muttei juurikaan lumisateita. Myös muu Eurooppa on viilenemässä vähän jo ma lähtien (Mustanmeren länsipuoli ja Välimeren itäosa pysynevät vielä hyvin leutoina) ja Itä-Euroopan pohjoisosissa voi olla lumi-vesisateita to - pe lähtien, joita voi ulottua Suomeenkin...
Korkeapaineen keskus näyttäisi pysyvän ke - pe Suomen itärajan lähellä, jolloin tuona aikana Etelä-Suomessa vallitsee kylmähkö ja kuiva itä-kaakkoisvirtaus, missä pilvipoudassa sisämaassa on muutamia asteita pakkasta ympäri vuorokauden ja etelärannikolla noin nollakeliä. Pe jälkeen korkeapaine näyttäisi jakautuvan sen verran sekä länteen että itään, jolloin etelästä pääsisi tuota ym. uutta matalapainetoimintaa lumisateineen Etelä-Suomeen. Tätä skenariota täytyy kuitenkin selventää tarkemmin vasta seuraavassa varsinaisessa ennusteessani...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment