Saturday, December 25, 2010

Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 6): Itätuulinen lumipyry etelästä

Tämä lumipyry on ollut vaikea ennustettava alkuviikosta saakka, mutta viimein sen tulo on selviö, kun Keski-Euroopan - Itä-Euroopan suunnasta pohjoiseen venyvästä ja lopulta Suomen eteläpuolelle pyörimään vähäksi aikaa jäävästä matalapaineesta ulottuu lumipyryalue Etelä-Suomeen. Lumipyryt voivat olla ajoittain sakeita etenkin etelärannikolla (Taas mahdollisesti lake-effect- eli sea-effect -lumipyryä...) ja ne alkavat tämän illan kuluessa. Ne voivat jatkua jopa maanantaille saakka ja runsain pyryvaihe on huomenna su Tapaninpäivänä. Pyryt ulottuvat etenkin länsiosiltaan pitkälle sisämaahan. Lumikertymät voivat olla etelärannikolla jälleen jopa yli 20 cm:n luokkaa (Sisämaassa paikoin 10 - 20 cm) ja siksi historiallisesti tästä pyrystä tulee todennäköisesti viimein se Helsingin joulukuun lumensyvyysennätyksen (70 sentin ylitys) rikkoja viimeistään maanantaiksi!

Itätuuli on voimakasta pyryn aikana, mikä -5 ja -10 asteen välisissä lämpötiloissa aiheuttaa lumen pöllyämistä ja kinostumista monella tavalla. Tuulen ja pakkaslumimuodon takia lunta ei kerry puustoon lukuun ottamatta tuttuja suojapaikkoja mm. metsien sisäosissa, joissa paikoin lumitaakkaongelmat pahenevat edelleen puustotuhovaaraa aiheuttavaksi etelärannikon runsaslumisimmilla alueilla. Tässä on taas pyryn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Huom., kelikameroita on lisätty monille Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun kohteille.

Tilanne lauantaina 25.12.2010 klo. 17:15: Seurantapaikkani on maanantaihin saakka Hämeenlinna tällä kertaa, mutta tännekin lienee odotettavissa talven tähän mennessä runsaimpiin kuuluvia pyryjä huomisen aikana... Tällä hetkellä täällä vallitsee edelleen tiheä verhopilvikansi tuon sadealueen etupuolella ja jo monen tunnin ajan ko. sateen reuna on ollut ulottumaisillaan etelärannikolle; Virossa on jo pyryttänyt koko päivän. Pakkasta on -13 astetta ja itätuuli on kohtalaista - navakkaa.

Tilanne lauantaina 25.12.2010 klo. 20:50: Lumipyryalue on edennyt etelästä viime tunteina jo Hyvinkää - Mäntsälä -tasalle saakka ja sen eteläpuolella pyryt ovat sakeutumassa. Lämpötila on Hämeenlinnassa kohonnut -11 asteeseen ja itätuuli on edelleen ajoittain navakkaa. Pääkaupunkiseudun lämpötila on -9 asteen paikkeilla.

Tilanne lauantaina 25.12.2010 klo. 23:55: Näillä hetkillä lumipyry on alkamassa Hämeenlinnassakin ja etelärannikolla mm. pääkaupunkiseudulla on satanut jo pari-kolme senttiä. Voimakkaan itätuulen takia lumikertymä jakautuu kuitenkin epätasaisesti. Lämpötila on pysynyt suunnilleen ennallaan koko alueella.

Tilanne sunnuntaina 26.12.2010 klo. 01:30: Lumipyryn sakeus on ollut Etelä-Suomessa toistaiseksi enimmäkseen kohtalaista, mutta Viron suunnasta on yön aikana tulossa runsaitakin pyryalueita ja siten aamuun mennessä lunta voi kertyä monin paikoin myös sisämaassa useita senttejä melko voimakkaasti kinostuen navakan puuskaisessa itätuulessa. Sateen etureuna on noussut tällä hetkellä n. Tampere - Savonlinna tasalle. Lämpötila on laskenut Hämeenlinnassa -12 asteeseen ja se on -8 asteen tienoilla pääkaupunkiseudulla. Palaan yöunien jälkeen päivittämään tilanteita...

Tilanne sunnuntaina 26.12.2010 klo. 10:05: Yön aikana lumipyryalue on edennyt suunnilleen Vaasa - Savonlinna tasalle eli länsiosistaan pohjoisemmaksi. Tämän linjan lounaispuolelle Virosta on jatkuvasti virrannut pyryä, mutta sakeimmat pyryalueet ovat heikentyneet jonkin verran Suomeen tultuaan; tosin parhaillaan hyvin sakea alue on rantautumassa... Lunta on kuitenkin tullut jo arviolta n. 10 cm laajasti, mutta kohtalaisen - navakan itätuulen takia kinostuminen on ollut huomattavaa ja lumipeite siksi epätasaisesti muodostunutta. Lämpötilat ovat nousseet Hämeenlinnassa -8 asteeseen ja pääkaupunkiseudulla -5 asteen tienoille.

Tilanne sunnuntaina 26.12.2010 klo. 15:25: Lumipyryalue on selvästi heikentynyt itäosiltaan puolenpäivän tienoilta lähtien, mikä on merkinnyt mm. Hämeenlinnassa lumisateen ajoittaista lakkaamista ja pääkaupunkiseudullakin pyryt ovat heikentyneet. Runsaimmat pyryt ovat ohjautuneet etelä-kaakosta lounaisrannikolle ja saaristoon sekä Vaasan tienoille. Helsingin lumensyvyysennätystä ei myöskään sittenkään rikota, koska ilmeisesti tuulikin on vaikuttanut; aamulla Kaisaniemen lumensyvyyslukema oli vain 51 cm Ilmatieteenlaitoksen mukaan. Hämeenlinnan uusi lumikertymä on jäämässä vain 5 - 10 sentin välille, mutta kinostumissa on paikoin n. 20 cm lunta. Kinostumismuodot koko pyryalueella ovat tyypilliseen tapaan kaikkia näitä; delta-, dyyni-, kieleke-, hilseily- ja aaltoilumuotoja. Tuuli on heikentynyt vähitellen ja kääntynyt idästä enemmän kaakkoon. Lämpötilat ovat pysyneet suunnilleen ennallaan; Hämeenlinna -8 astetta.

Tilanne sunnuntaina 26.12.2010 klo. 17:50: Nyt lumipyry on voimistunut idempänäkin uudestaan ja näin mm. Hämeenlinnassa on ollut menossa sakeamman pyryn toinen vaihe. Pääkaupunkiseudulla on ollut sen sijaan taukokohta sateessa. Lämpötiloissa ei edelleenkään ole tapahtunut mainittavia muutoksia. Tässä on päivän uutisjuttuja lumipyryn aiheuttamista erikoisistakin vaikeuksista; Hesarin juttu; Erittäin huono ajokeli jatkuu etelässä iltaan asti ja Iltasanomien jutut; Liikennevirasto: Älkää ajako tänään ja Ajokeli jopa vaarallinen - poliisi varoittaa väärällä kaistalla ajavista.

Tilanne sunnuntaina 26.12.2010 klo. 23:55: Lumipyry on alkanut heiketä Etelä-Suomen alueella ja on aika päättää tämä seuranta. Lunta satoi monin paikoin 10 - 20 senttiä, mutta voimakas tuuli levitteli pakkaslunta niin epätasaisesti ja vaihtelevasti, että esim. Helsingin Kaisaniemessä lumipeite jopa pysyi koko päivän 50 sentin paikkeilla ko. mittauspisteellä lumisateesta huolimatta (Seurasin Ilmatieteen laitoksen sivuilta). Voimakas kinostuminen on toisaalta aiheuttanut paikoin erittäin pahoja liikenneongelmia, kun kinostumisen mukana on ollut vanhempaakin pakkaslunta edellisestä pyrystä. Lämpötilat ovat lähteneet laskuun ja Hämeenlinnassa on nyt -10 astetta pakkasta. Itä-kaakkoistuuli on kohtalaista.

No comments: