Friday, January 14, 2011

Edestakaisen vaihtelevaa epävakaisuutta kireähkön poutapakkasen ja vetisen suojasään välillä (Päivitys!)Uusi pakkasjakso on alkanut suojan jälkeen, mutta ensi viikon alussa on taas lyhyt tilapäinen suojasäähetki. Euroopassa Länsi- ja Keski-Eurooppa ovat aluksi edelleen hyvin leutoja, mutta ensi viikolla olosuhteet muuttuvat siellä taas vähitellen talvisempaan suuntaan. Venäjällä pakkanen on enimmäkseen kohtalaista - kireää ja vain lounaisosiin voi ajoittain ulottua leudompaa talvisäätä Euroopasta.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 8.1. - Etelän ja lännen välisiä tuulia iltaa kohden voimistuen, runsaspilvistä ja lounaasta alkaen lämpimän rintaman lumi-, räntä ja vesisateita. Lämpötila kohosi päivän aikana yön -5 asteen vaiheilta illan nollan tienoille; etelärannikolla ja lounaassa jo n. aste plussaa.

Su 9.1. - Runsaspilvistä ja okludoituvan koilliseen siirtyvän rintamasysteemin ajoittaisia vesi- ja räntäsateita utuisessa ilmassa; sisämaassa illalla paikoin märkää lumisadetta. Etelän ja lounaan väliset tuulet enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötila oli koko päivän etelärannikon ja lounaisosan n. +2 asteesta sisämaan nollan ja +1 asteen tienoille.

Ma 10.1. - Yöstä - aamusta alkaen navakan puuskaista länsilounaistuulta matalapaineen etelä-kaakkoisreunalla ja runsaspilvistä ajoittaisine rakoiluineen. Ajoittain heikkoja vesi- ja räntäkuuroja. Lämpötila pysyi koko päivän etelärannikon n. +2 asteesta sisämaan nollan tienoille.

Ti 11.1. - Runsaspilvistä ja aluksi navakan puuskaista länsi-lounaistuulta; illalla heikkeneviä etelään kääntyviä tuulia. Poutaa ja lämpötila oli koko päivän nollan tienoilla; etelärannikolla ja lounaassa lievää suojaa ja sisämaassa heikkoa pakkasta.

Ke 12.1. - Lounaasta Suomenlahdelle hitaasti tulleen pienen matalapaineen osakeskuksen tuomia ajoittaisia lumisateita runsaassa pilvisyydessä. Etelätuulet enimmäkseen heikkoja ja kääntyivät vähitellen itään. Lämpötila laski yöllä vähän ja pysyi loppupäivän 0 ja -5 asteen välillä.

To 13.1. - Suomenlahdelta hitaasti koilliseen siirtyneen matalapaineen keskuksen myötä lähes tyyni yö ja aamu vaihtui ajoittain navakan puuskaiseksi pohjoistuuleksi; illalla heikkenevää tuulta. Enimmäkseen runsaspilvistä ja vielä ajoittain heikkoa lumisadetta etenkin idässä. Lämpötila pysyi koko päivän -2 ja -5 asteen välillä.

Pe 14.1. - Tänään vähitellen heikkeneviä pohjois-luoteistuulia matalapaineen länsireunalla. Runsasta pilvisyyttä; aamupäivällä paikoin rakoilua. Edelleen ajoittain hyvin heikkoa lumisadetta etenkin idässä. Lämpötila hitaassa laskussa -5 ja -10 asteen välille.

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 12.1.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään kevyenliikenteen väylän pinnan kelitilannetta; edellispäivien suojasään aikana sohjolunta auranneen traktorin pyörän jälki painui loskaan ja jäätyi yöllä tulleen pakkasen mukana kuin muottiin. Sitten ko. päivän lumisateista alkoi tulla päälle ohutta uutta lumikerrosta korostaen jälkeä graafisesti. Tyypillinen suojasään jälkeinen kelitilanne siis.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 16.1.2011 klo. 21:35) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 15.1. - Lännestä alkaen tyyntyviä pohjoistuulia pienen korkeapaineen tullessa päälle. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja mahdollisuus paikoin heikolle pakkaslumisateelle / jääkidesateelle. Pakkanen kiristyy etenkin vähäpilvisillä alueilla ja illalla sisämaassa voi olla pakkasta -15 ja -20 asteen välillä ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välillä.

Su 16.1. - Lännestä alkaen navakaksi voimistuvia etelätuulia ja lännestä ylittävän rintamasysteemin tuoma lumi- ja räntäpyryalue tulee iltaan mennessä alueelle. Lämpötila kohoaa huomattavasti lännestä alkaen ja iltaan mennessä etelärannikolla ja lounaassa voi olla nollakeliä - asteen verran suojaa ja sisämaassakin vain parin asteen pakkasta.

Ma 17.1. - Rintamasysteemin ylityksen jälkeen heikenneitä länsi-lounaistuulia ja enimmäkseen runsasta pilvisyyttä. Paikoin vesi- tai räntäkuuroja ja / tai tihkua ja utua. Lämpötila kohoaa myös idässä nollan tienoille ja laajasti on myös asteen parin verran suojaa.

Ti 18.1. - Pieni lännestä itään liikkuva matalapaineen osakeskus näyttäisi ylittävän Etelä-Suomen; asteen parin plusasteinen länsilounaistuuli vaihtuu tyynen vaiheen jälkeen pakastuvaksi luoteistuuleksi. Enimmäkseen runsaassa pilvisyydessä ajoittain vesi- / räntäsateita muuttuen lumeksi. Tyynessä vaiheessa voi olla paikoin sumua.

Ke 19.1. - Matalapaineen länsireunalla heikkoja lännen ja pohjoisen välisiä tuulia, vaihtelevaa pilvisyyttä ja etenkin idässä vielä heikkoja lumisateita. Kylmenevää ja pakkanen kiristyy jälleen -5 ja -10 asteen välille... Tiistaiksi tullut pieni matalapaine jää pyörimään Etelä-Suomen alueelle - kaakonkulmalle ja aiheuttaa runsaassa pilvisyydessä ajoittain heikkoja lumisateita. Ilmamassan kylmeneminen on hidasta heikoissa tuulissa ja lämpötila pysynee koko päivän -1 ja -5 asteen välillä.

To 20.1. - Tässä vaiheessa korkeapaineen selänne näyttäisi tulevan lännestä ja pakkanen voi siinä kiristyä taas hetkeksi -10 ja -20 asteen välille. Lännestä tulisi kuitenkin taas pian perään leuto ja suojasäinen länsivirtaus.... Pieni matalapaine etääntyy kaakkoon ja heikko pohjois-koillisvirtaus poutaannuttaa sään; pilvisyyden vähenemisen mukaan pakkanen kiristyy -5 ja -15 asteen välillä; tyyntyvä ja selkeä tilanne illalla voi kiristyttää pakkasta sisämaassa taas -20 asteen kylmemmällekin puolelle.

Pe 21.1. - Perjantaiyön tyynen ja vähäpilvisen korkeapaineen selänteen (Mahdollisesti taas kovaakin pakkasta) jälkeen lännestä alkaa vaikuttamaan lauhduttava matalapaine; palaan seuraavassa varsinaisessa ennusteessani asiaan...

Lumipeite painui ja suli Etelä
-Suomessa selvästi etenkin etelärannikolla ja lounaassa tämän viikon suojasäävaiheessa. Niinpä etelärannikon runsaslumisimmillakin alueilla hankien paksuudet painuivat pääasiassa vähän alle 50 sentin. Toisaalta lännen sisämaa-alueilla lumipeite on kasvanut ja samoin kaakossakin, missä on yli 50 sentin hankia. Muutoin hankien paksuus on yleisesti 25 ja 50 sentin välillä.

Jatkossa muutoksia hankien paksuuteen ei merkittävästi tule, sillä sekä uusi satava lumi että lyhyistä suojasäistä johtuva sulaminen neutraloivat melko hyvin toisensa; idässä lumipeite voi kasvaa vähäisempien suojasäiden takia. Lumihankien luonne on kuitenkin nyt muuttunut; suojasään jälkeinen pakastuminen on tehnyt hangista jäisen kovia ja siksi ne eivät enää painu pakkasella. Lumihankien vesiarvot ovat myös kohonneet paljon. Tällä hetkellä päällimmäisenä on pakkaslunta muutama sentti, joka sekin muuttuu suojalumeksi ensi viikolla ja jäätyy taas myöhemmin. Routa ei edelleenkään etene ja sen syvyys vaihtelee suurissa raameissa muutamasta sentistä 50 sentin tienoille; sulamista voi edelleen tapahtua maan alta käsin.

Järvi- ja jokijäiden paksuuntuminen on ollut pysähtynyttä ja tuleva lyhyt pakkasjakso ei juurikaan ehdi vaikuttaa; jäät ovat pääasiassa 20 - 50 senttiä paksuja lumen aikaisemmasta paksuudesta riippuen. Lumihangen ja jäiden väliin aikaisemmin ja päättyneellä suojasäällä tullut sula vesi on sohjojääksi jäätynyttä. Ensi viikolla lisää sulaa vettä voi tulla jäiden ja hangen väliin uudessa suojasäässä taas pian jäätyäkseen.

Suomenlahdella jään reuna on paennut takaisin ulapalta kohti rantoja voimakkaiden länsi-lounaistuulten ja sulamisen takia. Niinpä länsiosissa on laajasti sulaa ja ero tavanomaiseen ajankohdan jäätilanteeseen on kaventunut lähes normaaliksi. Saaristomerellä on tosin edelleen tavanomaista selvästi jäisempää ja Suomenlahden sisälahdissa jäät ovat enimmillään paikoin 30 - 35 senttiä paksuja. Alkanut lyhyt pakkasjakso tekee hieman uutta merijäätä, mutta ensi viikolla jäätä sulaa, murtuu ja kasaantuu jälleen kohti rannikkoja.

Kasvillisuuden lumitaakkaongelmat poistuivat alkuviikolla metsien sisäosista suojasään ansiosta, mutta istutettujen kasvien osalta matalien lehti- ja havupensaiden päälle on edelleen paikoin jäänyt nyt jäätyneitä lumimassoja. Jatkossa tilanne ei tosin pahene, vaikka hetken voi sataa tuon uuden suojasään tullessa uutta luntakin. Ajankohtaan nähden erikoista on nyt se, kun alkutalven erikoisen pitkä yhtenäinen pakkasjakso säilytti monia hedelmiä nahistumatta kuin pakastemarjoina; näin esim. aronioissa (Aronia sp.) ja ruusupensaissa (Rosa sp.) voi nähdä yhä varsin hyvin säilyneitä marjasatoja kiinni. Leudompi sääjakso on myös jo vähän herättänyt pajuja (Salix sp.) ja hedepuolisia haapoja (Populus tremula) lievään kissavaiheeseen.

No comments: