Thursday, February 17, 2011
Erityisen ankaraa kylmyyttä ja aurinkoista lopputalvipoutaa jopa ennätyksellisine yöpakkasineen; ensi viikolla vähitellen lauhtuvaa (Päivitys!)
Venäjältä Suomeen, Skandinaviaan ja osin Itä-Eurooppaan ulottuva laaja erittäin ankaran pakkasen arktinen ilmamassa pitää pintansa vielä muutaman päivän ja sitten se alkaa hellittää itään päin vähitellen; Lapissa jo aikaisemmin lauhduttavia länsituulia. Suomessa viikko on ollut talven ankarimpien pakkasten aikaa; Talven 2010 - 2011 kylmin yö (Kauden ankarin ja pisin kovan pakkasen jakso!) - Osa 5. Muualla Euroopassa tämä erittäin talvinen ilmamassa ei edelleenkään näytä pääsevän Keski-Eurooppaa lännemmäksi, mistä vaiheilta Mustallemerelle velloo jyrkän lämpötilaeron rajavyöhyke. Atlantin matalapainetehdas jaksaa ensi viikolle saakka syöttää Länsi-Eurooppaan epävakaista, kosteaa ja leudohkoa ilmamassaa. Välimerellä jatkuu yhä ajoittain matalapaineinen sää ja etenkin itäosiin voi tuosta talvi-ilmamassasta tulla kylmiä annoksia leutouden sekaan. Ensi viikon mittaan Atlantin matalapaineet saattavat ehkä alkaa vaikuttaa idemmäksi...
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 12.2. - Yöllä pohjoisesta tuli kylmän rintaman mukana lyhytaikaisia, mutta paikoin sakeita lumikuuroja; aamuksi selkeni ja pakkasta oli yöllä enimmäkseen -10 ja -20 asteen välillä. Loppupäivä oli kokonaan - lähes selkeä kohtalaisen koillistuulen vaikuttaessa purevana. Päivälämpötila oli vielä enimmäkseen -10 ja -15 asteen välillä; kylmintä idässä.
Su 13.2. - Koko päivä oli korkeapaineen kaakkois-eteläreunalla kokonaan selkeä ja heikko - kohtalainen koillistuuli oli purevan kylmää. Yöpakkasta oli enimmäkseen -20 ja -25 asteen välillä ja päivälämpötila vaihteli vähän -15 asteen molemmin puolin; leudointa etelärannikolla ja lounaassa.
Ma 14.2. - Tämäkin päivä oli kokonaan korkeapaineen eteläreunalla kokonaan selkeä, mutta nyt koillistuuli oli heikkenemässä etenkin lännessä. Yöpakkasta oli jo yleisemmin -25 ja -30 asteen välillä; paikoin peräti n. -30 astetta. Päivälämpötila vaihteli edelleen vähän -15 asteen molemmin puolin ja leudointa oli etelärannikolla - lounaassa.
Ti 15.2. - Korkeapaineen tyyni alue ulottui lännessä etelään ja toisaalta idempänä heikko koillistuuli toi heikkoa pakkaslumisadetta - jääkidesadetta yöksi - aamuksi alueelle; yöpakkaset vaihtelivat lännen sisämaan n. -30 asteesta muun alueen -20 ja -30 asteen välille pilvisyyden ja tuulen mukaan. Loppupäivä oli taas kokonaan selkeä ja päivälämpötila oli yhä vähän -15 asteen molemmin puolin.
Ke 16.2. - Korkeapaineen hieman hellitettyä lännestä yritti yöstä alkaen tulla heikko säärintama alueelle ja sen yläpilviharsoa levittyi melko pitkälle itään koko päiväksi; länsirannikolla myös heikkoja lumisateita. Lounaassa kaakkoistuulikin virisi leudontavasti, mutta idempänä oli tyynempää; yöpakkaset vaihtelivat aikaisempaa jyrkemmin lounaan -10 ja -20 asteen väliltä idän paikoin jopa -30 asteen tienoille. Päivälämpötilat olivat lounaan -10 asteen vaiheilta idän -15 ja -20 asteen välille.
To 17.2. - Tänään pohjoisen korkeapaine on vahvistunut jälleen ja se on ajanut yöstä alkaen pilvet takaisin lännemmäksi hyytävän tuulen kääntyessä itään ja idän tyynen alueen laajetessa lounaaseen päin. Yöpakkasta oli suuresti vaihdellen lounaan -10 ja -20 asteen väliltä idän paikoin jopa n. -35 asteen hirmupakkasiin saakka. Päivän aikana idän entistäkin kylmememmän ilmamassan liikkuessa lännemmäksi päivälämpötila jäi kuitenkin laajasti lännempänäkin -15 ja -20 asteen välille; idässä jopa -20 asteen vaiheille ja allekin! Nyt illalla pakkanen on kiristymässä kokonaan selkenevässä säässä ennakoiden talven kylmintä yötä tähän mennessä.
Tuo kuva on otettu tänään 17.2.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä on lumihangen pintaa koivupuista tulevien varjojen kera. Tällä hetkellä tässä talven ankarimman pakkasen vaiheessa lumihankien pinnoille on muodostunut öisin kuuraa etenkin heikkotuulisilla alueilla ja siten päivien auringonpaisteessa hankien pinnat ovat olleet erityisen helmikuisia eli hyvin kimaltelevia kuurahippujen ansiosta. Sama näyttää jatkuvan lähipäivinäkin.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 20.2.2011 klo. 13:30) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
Pe 18.2. - Koko päivä on selkeä - lähes selkeä ja laajalla alueella tuuli tyyntyy lähes kokonaan korkeapaineen keskuksen tullessa vähitellen pohjoisesta päälle. Ilmamassan ollessa poikkeuksellisen ankaran arktista ovat yöpakkaset todennäköisesti ja laajasti talven ankarimpia; lounaassakin taas -20 ja -30 asteen välillä ja muualla monin paikoin jopa -30 ja -35 asteen välillä. Tyynimmillä idän sisämaa-alueilla on ehkä mahdollista peräti -35 ja -40 asteen väliset ennätyspakkaset! Päivälämpötilakin jää laajasti -15 ja -20 asteen välille; paikoin kylmempääkin.
La 19.2. - Korkeapaineen tyyni alue jää itä-länsisuunnassa venyvänä Etelä-Suomen päälle, joten selkeä - lähes selkeä ja heikkotuulinen - tyyni sää jatkuu. Yöpakkaset ovat tänäkin yönä vielä talven ankarimmat vaihdellen paikallisesti varsin laajasti -25 ja -35 asteen välillä; yhä peräti -35 asteen tienoilla - alle olevat hirmupakkaset saattavat olla taas paikoin mahdollisia! Päivälämpötila on edellispäivää pari astetta korkeampi; vähän -15 asteen molemmin puolin.
Su 20.2. - Korkeapaine näyttäisi edelleen ulottuvan heikkona idästä Etelä-Suomen yli, joten selkeä - lähes selkeä ja heikkotuulinen sää jatkuu. Hitaasti leudontavan länsituulen viriämisen mahdollisuus pohjoisesta alkaen voi tulla. Yöpakkasta on edelleen -20 ja -30 asteen välillä ja yhä paikoin tyynimmillä alueilla -30 ja -35 asteen välillä. Päivälämpötilat ovat edelleen vähän nousussa; nyt laajemmin -10 ja -15 asteen välillä ja länsirannikolla ehkä -5 ja -10 asteen välillä. Länsiosia leudontaa tänään tilapäisesti -10 asteen leudommalle puolelle etelään liikkuva heikko - kohtalainen lumisadealue.
Ma 21.2. - Korkeapaineen painopisteen siirtyessä enemmän itään on sää pilvistymässä jonkin verran ja etelä - lounaistuulten viriäminen voi leudontaa ilmamassaa jonkin verran; yöpakkasta on enää idässä -20 ja -30 asteen välillä ja muualla -10 ja -20 asteen välillä. Myös päivälämpötilat voivat kohota jo ainakin lounaassa -5 ja -10 asteen välille; idässä ovat vielä -10 ja -15 asteen välillä. Itäpainotteiseksi siirtyvä korkeapaine jää ulottumaan heikkotuulisen alueensa kera Etelä-Suomeen ja pakkaset pysyvät selkeässä - lähes selkeässä säässä kireinä; yöllä -20 ja -35 asteen välillä ja päivällä -10 ja -15 asteen välillä.
Ti 22.2. - Korkeapaine jää vaikuttamaan Suomen itäpuolelle ja kierrättää etelätuulien myötä edelleen varsin kylmää mantereista ilmamassaa kaakon kautta, vaikka on aikaisempaa leudompaa. Pilvisyys on vaihtelevaa ja runsaimpien pilvialueiden mukana voi sataa heikkoa pakkaslumisadetta. Yölämpötilat ovat pääasiassa -15 ja -25 asteen välillä ja päivälämpötilat -10 ja -15 asteen välillä; leudointa lännessä. Tälle päivälle sopii sama uusi arvio kuin maanantaillekin, mutta aavistuksen leudompaa saattaa olla sekä yöllä että päivällä.
Ke 23.2. - Lännestä alkaisivat uhkaamaan Atlantin voimakkaiden matalapaineiden säärintamat, mutta edelleen heikoissa idän ja etelän välisissä tuulissa idän korkeapaineen länsireunalla olisi vähäpilvistä ja pakkaset yöllä -20 ja -30 asteen välillä (Leudointa lännessä) ja päivällä -10 asteen vaiheilla.
To 24.2. - Lännen sääjärjestelmät näyttäisivät alkavan vyörymään lännestä alkaen Etelä-Suomeen (Lapissa jo aikaisemmin) ja pilvisyys runsastuu. Lumisateita voi tulla ja etelä-lounaistuulet voimistuvat huomattavasti. Pakkasta voi vielä idässä olla yöllä -20 asteen kylmemmälläkin puolella (Lännessä paljon vähemmän), mutta päivän aikana lämpötila nousisi jopa jo 0 ja -5 asteen välille lännestä alkaen...
Pe 25.2. - Tästä alkaen näyttäisi vallitsevan aikaisempaa erittäin paljon leudompi lounais-länsivirtaus, missä ajoittain kosteampaa ja sateisempaa ilmaa säärintamineen liikkuisi itään - koilliseen vesi-, räntä- ja lumisateineen aurinkoisempien poutahetkien kera. Lämpötilat olisivat jopa nollan vaiheilla (Selkeinä öinä pikkupakkasta) ja etenkin lännessä keväisen suojaa (Etenkin päivällä) mukaan lukien jopa Lappi... Seuraavassa ennusteessa tarkennukset.
Viime aikoina sateet ovat jääneet lähes olemattomiksi ja ankaran pakkasjakson poutasäässä lumihankien paksuudet ovatkin pysyneet edelleen varsin hyvin samoina hyvin pientä tiivistymistä lukuun ottamatta. Sama tulee jatkumaan vielä selvästi ensi viikon puolellekin, joten silloinkin hankien paksuudet vaihtelevat Etelä-Suomessa yhä pääasiassa 50 ja 75 sentin välillä; lännessä paikoin vähän alle 50 cm.
Ankara pakkanen on jatkunut jo niin monta päivää, että se on alkanut vaikuttaa kylmenneiden lumihankien takia myös routaan ja järvijäihin selvästi; molemmat ovat etenemässä edelleen paksummiksi ja siten roudan voidaan olettaa ylittävän 50 sentin syvyyksiä ainakin ohuthankisilla alueilla / kohdilla yhä yleisemmin. Toisaalta runsaslumisimmilla alueilla / kohdilla routa voi pysyä yhä vain muutamissa senteissä. Lumesta auratut pinnat huomioiden on oletettavaa aivan pian routimisen muodostuvan infrastruktuurin vesiputkia jäädyttäväksi ja vahingoittavaksi... Lisäksi pohjavedet, järvivesien pinnat ja jokien virtaamat ovat laskemassa edelleen ja tavanomaista pahempi lopputalven vesipula uhkaa. Järvien jäät ovatkin jo rannoilta paljon taipuneita laskeneiden vedenpintojen takia.
Järvijäät ovat paksunemassa edelleen 50 senttiä paksummiksi jo yleisesti ja paikoin ensi viikkoon mennessä voidaan saavuttaa jopa 75 senttiä paksumpia lukemia, mitkä ovat jopa yli 20 senttiä tavanomaista paksumpia. Myös Suomenlahdella jäiden paksuuntuminen etenee hangistakin huolimatta ja esim. sisälahdissa yhä yleisemmin yli 50 sentin ja Itämerellä jäätyminen etenee tavanomaista paljon etelämmäksi. Selkämerikin on jo kokonaan umpijäässä (Näin Suomi jäätyy - katso Nasan satelliittikuvat!), mikä on tavanomaista selvästi jäisempi tilanne.
Kaksi tulevaa yötä ovat talven ankarinta pakkasta sisältävinä aralle ja paikoin melko kestävällekin kasvillisuudelle varsin tuhoisia. Joutunen tekemään erikseen oman arvion syntyvistä tuhoista näiden kahden yön jälkeen ja tarkkailen siinä esim. juuri Helsingin Kaisaniemessä kehittyviä yölämpötiloja, koska vaaravyöhykkeessä tulevat olemaan ko. alueen kasvitieteellisen puutarhan monet hienot puut ja pensaat. Palannen siis vielä asiaan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment