Thursday, February 24, 2011

Lähes poutaa vaihtelevin pilvin ja tuulin; ankarimmat pakkaset taittumassa, mutta yhä tavanomaista kylmempää lopputalvea (Päivitys; leudompaa!)



Venäjältä tullut erittäin ankara pakkasilmamassa on vallinnut jo monta päivää Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan saakka ulottuen, mutta antaa nyt hieman periksi lännen voimakkaan matalapainetoiminnan takia. Leudot suojasääilmamassat suuntautuvat tilapäisesti kuitenkin vain kohti Lappia ja Länsi - Keski-Eurpoopan tämän viikonlopun matalapainevaiheen jälkeen ensi viikolla uuden laajan itä-länsisuuntainen korkeapaineen eteläreunalla tulee itätuulten mukana myös Länsi-Eurooppaan saakka kylmää ja vielä melko talvistakin ilmamassaa; yöpakkaset yleistyvät ja kovenevat sielläkin. Tosin Venäjällä sää toisaalta on hieman lauhtumassa eikä Lapissakaan ole tulossa uudestaan erityisen ankaria pakkasia. Välimerellä länsiosat ovat kylpeneet melko lämpimissäkin oloissa, mutta itäosissa matalapaineista kylmyyttä on ollut; jatkossa länsiosatkin kylmenevät ns. takatalvisesti ja epävakainen matalapainetoiminta myös jatkuu osassa aluetta. Tässä on Suomen viime aikojen poikkeuksellisen pitkästä kovan pakkasen jaksosta seurantani jatko-osa; Talven 2010 - 2011 kylmin yö (Kauden ankarin ja pisin kovan pakkasen jakso!; jatkoa) - Osa 6 (Lisäsin ko. seurantaan sittenkin vielä tämän perjantain 25.2.2011 alimmat yölämpötilat).

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 18.2. - Koko päivä oli selkeä - lähes selkeä ja korkeapaineen keskuksen tultua pohjoisesta päälle idän ja pohjoisen väliset tuulet heikkenivät ja paikoin tyyntyivätkin ajoittain. Yöpakkasta oli -25 ja -35 asteen välillä; lounaissaaristossa -20 asteen tienoilla. Päivälämpötila vaihteli pääasiassa -15 ja -20 asteen välillä.

La 19.2. - Korkeapaineen keskuksen tyyni alue vallitsi koko päivän alueella ja vain heikkoja luoteis - koillis - itätuulen vireitä virisi ajoittain. Lännen - luoteen heikoista rintamasysteemeistä levisi alueelle kuitenkin koko päivän mittaan hieman yläpilviharsoa raitoina ja lauttoina. Yöpakkasta oli yhä -25 ja -35 asteen välillä ja nyt myös lounaissaaristossa. Päivälämpötila oli vähän -15 asteen molemmin puoli; kylmintä idässä.

Su 20.2. - Perämerellä yöllä muodostunut hyvin pieni matalapaine liikkui heikon - kohtalaisen lumisadealueensa kera etelään päivän aikana ja Etelä-Suomen läntisimmät osat saivat siten vähän lunta ja etelätuulen viriämistä. Muuallekin levisi yläpilviharsoa aamun jälkeen. Yöpakkasta oli kuitenkin vielä koko alueella -20 ja -33 asteen välillä, mutta läntisimmissä osissa sää lauhtui päivän aikana jopa -5 ja -10 asteen välille. Muualla päivälämpötila oli yhä vähän -15 asteen molemmin puolin.

Ma 21.2. - Edellispäivän pienen matalapaine-episodin jälkeen korkeapaineen tyyni - lähes tyyni keskusalue palautui vaikuttamaan koko alueelle ollen kuitenkin itäpainotteiseksi muodostuva. Tyynissä tuulissa yöllä etenkin sisämaassa syntyi tiheitä sumuja ja siten voimakasta kuuraa; aamun jälkeen sää oli selkeää. Yöpakkasta oli -20 ja -32 asteen välillä; lounaassa ja länsirannikolla paikoin jopa vain n. -10 astetta. Päivälämpötila vaihteli kuitenkin koko alueella -10 ja -17 asteen välillä.

Ti 22.2. - Korkeapaine oli siirtynyt itäkaakkoon, mutta siitä ulottui edelleen selänne Etelä-Suomeen. Kaakosta kiertyi heikkojen idän ja etelän välisten tuulten mukana kosteutta, jolloin yöstä iltapäivään saakka pilvisyys oli ajoittain melko runsasta ja heikkoa pakkaslunta - jääkidesadetta satoi paikoin. Illalla sää selkeni. Yöpakkanen oli pilvisillä alueilla vain -15 ja -20 asteen välillä ja selkeillä alueilla sisämaassa paikoin n. -30 astetta. Päivälämpötila vaihteli -10 ja -15 asteen välillä.

Ke 23.2. - Itäkaakkoon jäänyt korkeapaine ulotti edelleen koko päivän selännettä Etelä-Suomeen, missä heikoissa idän ja etelän välisissä tuulissa sää oli selkeää - lähes selkeää. Yöpakkasta oli taas laajemmin -20 ja -30 asteen välillä ja päivälämpötila vaihteli -10 ja -15 asteen välillä.

To 24.2. - Itäkaakon korkeapaine säilytti yhä selännettä Etelä-Suomeen, vaikka lännen voimakas matalapainetoiminta säärintamineen on tänään alkanutkin työntää sitä vähän syrjään etelään - kaakkoon. Idän ja etelän väliset tuulet ovat olleet heikkoja ja ajoittain on ollut tyyntä. Sää on ollut muutoin selkeää, mutta yöllä - aamulla tyynimmillä alueilla oli taas sumuja - jääkidesateita. Yöpakkasta oli laajasti -20 ja -30 asteen välillä ja päivälämpötila oli -10 ja -15 asteen välillä.

Tuo kuva on otettu tänään 24.2.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään kevyenliikenteen väylän pintaa. Ankaran pakkasjakson jatkuttua jo peräti yli 10 päivää yhteen menoon on seuraavaa kuvan kaltaista tilannetta ilmennyt monin paikoin; ensinnäkin talven mittaan lumet ovat tamppaantuneet n. 10 cm paksuksi jääkuoreksi ko. väylien pinnoille. Toisekseen ko. auratuilla pinnoilla routa on edennyt nyt poikkeuksellisen syvälle jopa 2 metrin tienoille saakka tässä ankarassa pakkasjaksossa. Se on aiheuttanut väylillä maan kohoamista / paisumista / muhkuroitumista hurjastikin ja se on aiheuttanut kuvassa nähtävää ko. jääkuorien halkeilua railoiksi.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 27.2.2011 klo. 12:35) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 25.2. - Etenkin kaakossa vaikuttaa vielä yöllä heikkotuulinen ja lähes selkeä sää pakkasen ollessa -20 ja -30 asteen välillä; länsirannikolla on jo leudompaa. Lännestä alkaen etelä-lounaistuulet voimistuvat kuitenkin ja ovat loppupäivänä navakoitakin etenkin lännessä. Sää myös pilvistyy jonkin verran ja heikot lumisateet ovat mahdollisia. Pakkanen heikkenee iltaan mennessä lännen -5 asteen vaiheille ja idän -10 asteen vaiheille; voimakas tuuli tekee ilmasta kuitenkin erittäin purevaa!

La 26.2. - Runsaspilvisessä säässä (Heikkoja lumisateita voi yhä tulla) voimakkaista etelä-lounaistuulista huolimatta Suomen eteläpuolelle jääneen kylmän korkeapaineen selänteen kautta kiertyy edelleen sen verran kylmää ilmaa Etelä-Suomeen, että pakkanen vaihtelee yön -10 asteen vaiheilta päivän -5 asteen vaiheille; leudointa lännessä. Illalla tuulet alkavat kääntymään uudelleen enemmän kaakkoon ja heiketä lännen - luoteen matalapainetoiminnan heiketessä: Kylmenevää ja hieman selkenevää.

Su 27.2. - Heikenneissä etelä-kaakkoistuulissa sää on vaihtelevapilvistä ja edelleen heikkojen pakkaslumisateiden mahdollisuutta on. Yöpakkasta on -15 asteen molemmin puolin ja päivälämpötila on -10 asteen vaiheilla. Säätilanne on äitynyt aikaisempaa arviota leudommaksi ja siten tänäänkin pakkanen vaihtelee alueella pääasiassa 0 ja -5 asteen välillä pilvisyyden ollessa vaihtelevaa.

Ma 28.2. - Korkeapaine näyttää ottavan taas valtaa muodostamalla Etelä-Suomen yli laajan itä-länsisuuntaisen vyöhykkeen.
Tämän myötä kaakkoistuulet tyyntyvät ja vaihtelevapilvinen sää alkanee seljetä yhä enemmän. Yöpakkasta on -15 ja -20 asteen välillä ja päivälämpötila on -10 asteen vaiheilla. Tuo korkeapaine muodostuukin sen verran etelämmäksi, että leudommat länsivirtaukset pääsevät vaikuttamaan; vähäpilvisessä säässä yöpakkasta on pääasiassa -5 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötila voi olla jopa nollan vaiheilla keväästä jo vihjaten.

Ti 1.3. - Laaja itä-länsisuuntainen korkeapaineen alue näyttää vallitsevan Etelä-Suomen päällä ja siten tuulet ovat heikkoja - tyyniä ja sää enimmäkseen vähäpilvistä - kokonaankin selkeää. Ilmamassa on myös yhä kylmää; yöpakkasta on laajasti vähän -20 asteen molemmin puolin ja päivälämpötila vaihtelee -5 ja -10 asteen välillä. Korkeapaineen eteläisemmän sijoittumisen takia tämäkin päivä ollee ennustettua selvästi leudompi vähäpilvisessä länsituulten säässä; yöpakkasta korkeintaan -10 asteen tienoilla ja päivälämpötila nollan vaiheilla.

Ke 2.3 - Laaja itä-länsisuuntainen korkeapaineen alue näyttää siirtyvän vähän etelämmäksi ja antavan länsituulille tilaa pohjoisesta alkaen; sää pilvistyy jonkin verran ja yön -15 ja -20 asteen välisistä pakkasista lämpötilat lauhtuvat päiväksi jo paikoin -0 ja -5 asteen välille etenkin lännessä... Norjanmeren tienoilla näyttäisi voimistuvan matalapaine, joka jo tänä päivänä voimistaisi länsituulia ja alkaisi pilvistämään säätä; yöpakkasta vähemmän eli -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila nollan vaiheilla - aste pari plussalla.

To 3.3 - Tuo uusi voimakas matalapaine näyttäisi liikkuvan Pohjois-Suomen yli itään ja eteläosissa maata sen rintamasysteemi lumi - räntäsateineen liikkuisi nopeasti itään; voimakkaat länsituulet vaihtuisivat rintaman jälkeen kuivaan ja vähäpilviseen länsi-luoteisvirtauksen Föhn-tilanteeseen päivän aikana. Lämpötila vaihtelee koko päivän vähän nollan molemmin puolin; leudointa iltapäivällä.

Pe 4.3. - Voimakkaan matalapainetoiminnan pysyessä Jäämerellä länsi-luoteistuulinen Föhn-tilanne näyttäisi jatkuvan, missä pieniä sadealueita liikkuisi nopeasti itään sään ollessa vaihtelevapilvinen, kuivailmamassainen ja leuto. Yölämpötilat vain pari-kolme astetta pakkasella ja päivälämpötilat 0 ja +5 asteen välillä; leudointa lännessä.

La 5.3. - Matalapaineen painopiste näyttäisi siirtyvän Suomen itäpuolelle, jolloin voimakkaat tuulet kääntyisivät enemmän pohjoiseen lumikuuroisen sään tuodessa kylmempää ilmamassaa ja pakastuvia lämpötiloja. Seuraavassa ennusteessa tarkennuksia...

Lumihanget ovat edelleen pysyneet paksuudeltaan suunnilleen samana koko Etelä-Suomen alueella, koska tämä poikkeuksellisen pitkä ankaran pakkasen jakso on ollut sateeton muutamia heikkojen pakkaslumisateiden hetkiä lukuun ottamatta. Sama poutainen lähes sateettomuus näyttää jatkuvan myös pitkälle ensi viikolle, joten hankien paksuudet pysyvät yhä enimmäkseen 50 ja 75 sentin välillä; lännessä vähän alle 50 senttiä. Jo tällä viikolla hieman esiintynyt tumman likaisten lumen kohtien sulaminen suorassa keskipäivän auringossa voimistuu ja lisääntyy ensi viikolla kevättä enteileväksi arktisen kylmyyden jatkumisesta huolimatta.

Routa on siis edennyt lumesta auratuilla pinnoilla yleisesti peräti 2 metrin syvyyteen ja paikoin ylikin. Tämä on aiheuttanut ja aiheuttamassa
haittaa infrastruktuurin vesi- ja viemärijärjestelmille; yksityisasunnoissa on jo raportoitu vesiputkien jäätymisiä ja tuleva lievä lauhtuminen sekä roudan eteneminen yhä voivat aiheuttaa lisäksi putkirikkoja lähimmän viikon aikana. Runsaslumisimmilla alueilla ja kohdilla routa ei ole juurikaan toisaalta edennyt muutamia senttejä syvemmälle, joten kokonaisuudessaan roudan syvyys vaihtelee erittäin laajassa haarukassa.

Järvijäiden paksuus on lisääntynyt ankarassa pakkasessa jäiden päällisistä lumihangistakin huolimatta ja varsin yleisesti jäät ovatkin jo yli 60 senttiä paksuja. Paikoin peräti 75 sentin tienoille saakka. Joissakin on jo hyvin paksuja jäitä. Pohjavesien, järvien vedenpintojen ja jokien virtaamien laskettua paljon tavanomaista alemmiksi on siitä aiheutunut poikkeuksellisia tilanteita: Esim. järvissä rantajäät ovat taipuneet jyrkälle mutkalle alaspäin kohti ulappaa monin paikoin. Lisäksi matalavetiset rannat ja matalat joet ovat saattaneet jäätyä peräti pohjaan asti monin paikoin aiheuttaen mm. vesikasvillisuudelle ja vesieläimille vakavia haittoja.

Suomenlahden jäätyminen on edennyt ankaraksi, missä sisälahdissa on jo yleisesti yli 50 senttiä paksuja jäitä etenkin idässä. Kaikki Suomen merialueet ovat umpijäässä ja jäätyminen on jo edennyt tavanomaista paljon etelämmäksi Itämerellä; yhtenäinen jääkenttä on saavuttanut peräti Gotlannin saaren, missä ei normaalisti tähän aikaan ole ollenkaan jäätä! Tulevat voimakkaammat tuulet voivat kasata, ahdata, hajottaa ja railouttaa merijäitä vahvastikin parina lähipäivänä, mutta jäätyminen etenee kuitenkin lisää myös ensi viikolla yhä ankarampaan ja poikkeuksellisempaan tilanteeseen.

Kasvillisuus on myös kohdannut erittäin ankaria olosuhteita viimeisen reilun 10 päivän aikana, missä pakkasvaurioita on syntynyt yhtäältä erittäin matalien lämpötilojen takia ja toisaalta pakkasen jatkuttua kovana ja aurinkopaahteisen kuivattavana poikkeuksellisen pitkään yhteen menoon. Teen tästä kasvillisuuden 1980 -luvun ennätyspakkastalvien (1984-85 ja 1986-87) jälkeen seuraavaksi kohtalokkaimmasta pakkasvaaranpaikasta erikseen juttua viimeistään ensi viikolla...

No comments: