Kevät on ollut viime päivinä tyystin pysähdyksissä sään suhteen Etelä-Suomessakin laajan matalapaineen kierrätettyä vuodenaikaan nähden kylmää ilmamassaa luoteesta sakeinekin lumikuuroineen; alkuviikon pari leutoa päivää eivät siksi ole vielä riittäneet aloittamaan termistä kevättä. Sen sijaan Länsi-Euroopasta (Britanniasta) Mustallemerelle ulottuneella vyöhykkeellä korkeapaineen alueella sää on lämmennyt tuottamaan monin paikoin jopa n. +20 asteen päivälämpötiloja ja hallattomia öitä; kasvukauden alkuvihertyminen sikäläisittäinkin etenkin lännessä etuaikaan. Osin Itä- ja Keski-Eurooppaan on tosin vaikuttanut tämä Skandinavian kylmä ilmamassa tänään. Välimerellä on ollut epävakaista, mutta leutoa. Venäjällä on ollut lumisateita ja talvisia lämpötiloja päivien pikkupakkasista öiden -10 asteen pakkasiin; lähempänä Mustaamerta selvästi leudompaa ja keväisempää. Ensi viikolle tultaessa tilanne kehittyy seuraavasti: Aluksi Skandinaviassa ja Venäjällä jatkuu kylmän talvinen sää ja tuo etenkin Länsi-Eurooppaa lämpimänä pitävä korkeapaine jatkaa ko. alueella; osin Itä- ja Keski-Euroopassa kuitenkin koleampaa ja yöpakkasia.
Ensi viikolla korkeapaineen painopiste siirtynee vaihtelevasti vähän idemmäksi ja Pohjois-Atlantille muodostuu laaja ja voimakas matalapainetoiminta; Länsi-Eurooppa epävakaistuu, mutta länsi-lounaasta tulee edelleen hyvin lämmintä ilmamassaa, joka alkaa työntyä idemmäksi - koillisemmaksi. Tällöin Itä-Eurooppakin lämpenee jo laajasti monin paikoin kesäisiin lämpötiloihin ja siksi myöhemmin Skandinaviaan (Suomikin) sekä Länsi-Venäjälle näyttäisi olevan tiedossa lumia nopeasti sulattavaa kevätlämpöaaltoa ja viimein termisen kevään alkaminen... Välimerellä on aluksi vähän epävakaista, mutta ensi viikon lopulla poutaisempaa ja yhä lämpimämpää sielläkin; monin paikoin kesäistä.
Eli kasvukaudesta: Ensi viikolla Britanniasta Mustallemerelle ulottuvalla alueella maisemien vihertyminen ja kukkaan puhkeaminen voimistuu huomattavaan etuaikaan tavanomaiseen nähden ja näin etenkin alueen länsiosissa, missä ensi viikon epävakaistuminen nostaa yölämpötilojakin jopa +10 asteen vaiheille. Skandinaviassa (Paitsi leudompi Etelä-Ruotsi - Tanska) ja Venäjällä on vasta alkamassa lumien pääsulamisvaihe lukuun ottamatta Lappia ja vastaavaa aluetta Venäjän pohjoisosissa.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 19.3. - Heikko matalapaineen sola siirtyi lännestä etelä-pohjoissuuntaisena alueen ylle etelätuulten tyynnyttyä kokonaan hetkeksi solan alueella ja siinä ajoittaiset lumi-räntäsateet vaikuttivat hidasliikkeisenä tuottaen paikoin n. 5 sentin lumikertymiä. Illalla sää alkoi poutaantua lännestä alkaen ja pohjois-luoteistuuli alkoi voimistua. Lämpötila oli nollan vaiheilla ja illalla alkoi selvemmin pakastua.
Su 20.3. - Tuo matalapaineen sola ja siihen liittynyt rintamasysteemi jäi katoavana itäosien päälle; länsiosat olivat jo yöstä alkaen enimmäkseen selkeät ja itäosissa satoi vielä paikoin lunta puolillepäivin. Iltapäivällä oli vähän kumpupilviä. Illalla lännestä alkoi tulla vähäistä yläpilvisyyttä. Luoteistuulet olivat kohtalaisia, tyyntyivät alkuillaksi ja myöhemmin länsituulet alkoivat voimistua. Yöpakkasta oli -5 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötila oli n. +2 astetta.
Ma 21.3. - Norjanmereltä Lappiin siirtynyt voimakas matalapaine toi päivän aikana lännestä rintamasysteemin, jonka mukana alueelle tuli vain paikallisia heikkoja lumi-räntäkuuroja. Alkuyön vähäpilvistä vaihetta lukuun ottamatta taivas oli kuitenkin kokonaan pilvessä ja ilmassa oli myös vähän utua. Länsituulet voimistuivat ja olivat aamusta alkaen ajoittain navakoita. Alkuyöllä pakkasta ehti olla -5 ja -10 asteen välillä, mutta aamusta alkaen lämpötilat pysyivät koko ajan 0 ja +3 asteen välillä.
Ti 22.3. - Em. matalapaine siirtyi Lapin itä-koillispuolelle; sen rintamasysteemin häntä aiheutti paikoin vesikuuroja lännestä alueelle, mutta muutoin vaihtelevapilvinen föhnvirtaus vaikutti kohtalaisine länsi-luoteistuulineen. Yölämpötila oli 0 ja +2 asteen välillä ja päivälämpötila kohosi +5 ja +10 asteen välille; Ahvenanmaalla oli jopa n. +11 astetta. Päivän aikana hyvin pieni matalapaineen osakeskus liikkui Keski-Suomen yli kaakkoon; illalla sää selkeni laajasti (Paikoin kuitenkin lumikuuroja), luoteistuuli voimistui navakaksi ja lämpötila laski 0 vaiheille.
Ke 23.3. - Laajan matalapaineen painopiste säilyi koillisessa koko ajan ja alkuillaksi lännestä saapui rintamasysteemi hyvin pienen matalapaineen osakeskuksen kera. Yöstä keskipäivään vallitsi enimmäkseen vähäpilvinen sää voimakkaan luoteistuulen kera; yöllä kovia puuskia. Yölämpötila oli -1 ja -5 asteen välillä. Iltapäivällä ko. rintamasysteemin pilvisyys vyöryi lännestä länteen kääntyvissä heikommissa tuulissa ja päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä. Illalla noin nollakelissä tuuli navakasti länsiluoteesta ja heikkojen rintamalumikuurojen jälkeen sää selkeni lännestä alkaen nopeasti.
To 24.3. - Laajan ja voimakkaan matalapaineen painopiste jäi vaikuttamaan koilliseen; yöllä ja varhaisaamulla oli selkeää, mutta aamusta iltapäivään tuli tuiskuisia lumikuuroja paikoin sakeastikin vaihtelevapilvisessä säässä. Luoteistuuli oli navakkaa ja puuskissa vahinkoatekevän kovaakin ajoittain. Illalla sää selkeni ja luoteistuuli heikkeni vähitellen. Yölämpötila oli -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila jäi 0 vaiheille.
Pe 25.3. - Tänään laajan matalapaineen painopiste oli yhä koillisessa-idässä ja sen myötä hyvin kylmä luoteis-pohjoistuuli vaikutti edelleen navakan puuskaisena. Yöllä oli hetken selkeää, mutta aamusta iltapäivään tuli nopeasti vaihdelleessa pilvisyydessä lumi- ja lumiraekuuroja, jotka olivat paikoin hyvin sakeita; lumikertymää kuitenkin vain parisen senttiä. Illalla sää on seljennyt jälleen ja luoteis-pohjoistuulet ovat heikentyneet. Yöpakkasta oli -10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila jäi jopa -1 ja -4 asteen välille; illalla pakastuvaa -10 asteen kylmemmällekin puolelle.
Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 25.3.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään kevyenliikenteen väylän jäästä paljastuneella asfaltilla päivän erään sakean lumikuuron n. parissa minuutissa tullutta lumikertymää. Tähän aikaan vuodesta auringonsäteilyn huomattavan voimistumisen ansiosta tummat asfalttipinnat sulivat päivällä kuitenkin heti lumikuurojen jälkeen muutamissa minuuteissa ja vain vanhoilla lumi- ja jääpinnoilla parin sentin kertymiä säilyi lähes sulamatta.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 27.3.2011 klo. 19:55) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen;
Weatheronline Expert Charts) --> La 26.3. - Laaja matalapaine idässä-koillisessa alkaa etääntymään ja länteen alkaa muodostua uusi matalapaine; kohtalaiset - navakat luoteistuulet kääntyvät vähitellen länteen ja vaihtelevapilvisessä säässä etenkin aamu - iltapäivällä tulee lumikuuroja; tällä kertaa kuitenkin lähinnä itäpainotteisesti. Yöpakkasta voi olla sisämaassa peräti -15 asteen vaiheilla; muutoin -10 asteen tienoilla. Päivälämpötila on 0 vaiheilla; leudointa lounaassa.
Su 27.3. - Lännessä kehittynyt uusi matalapaineen keskus liikkuu illaksi Keski-Suomen päälle; länsi-lounaistuulet voimistuvat navakan puuskaisiksi ja runsaspilvisessä säässä matalapaine kierrattää lumi- ja päivällä myös räntäkuuroja alueelle. Illalla tuulet heikkenevät matalapaineen keskuksen lähellä. Yölämpötila on vähäpilvisemmässä säässä enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötila on 0 vaiheilla. Illalla ei juurikaan kylmene.
Ma 28.3. - Iltapäiväksi ko. matalapaineen keskus siirtyy Suomen itäreunalle; alkupäivällä ko. matalan rintamasysteemi tuo aluksi kuurottaista lumisadetta heikoissa suunnaltaan vaihtelevissa tuulissa ja yölämpötila on vain parisen astetta pakkasella. Iltapäivästä lähtien luoteistuuli on hetken navakkaa ja sää selkenee osittain. Päivälämpötila on 0 vaiheilla. Illalla tuulet tyyntyvät nopeasti pienen korkeapaineen selänteen tullessa ja pakastuminen on nopeaa vähäpilvisessä säässä. Ennuste pitää edelleen melko hyvin kutinsa; päivälämpötila aste - pari plussalla ja iltapäivälumikuuroja voi tulla.
Ti 29.3. - Yöllä vaikuttaa pieni korkeapaineen selänne, jossa länsituulet ovat heikkoja, pilvisyys vähäistä ja pakkasta voi olla -10 asteen vaiheilla. Iltapäiväksi lännestä tulee uusi pieni matalapaine, jonka sadealue saattaa tuottaa paikoin sakeaakin lumi-räntäsadetta. Heikot - kohtalaiset tuulet vaihtelevat suunniltaan matalapaineen keskuksen reitin mukaan; illalla jälkipuolella navakoita pohjoistuulia. Päivälämpötila jäänee yhä vain 0 tienoille. Tuo pieni matalapaine saattaa jäädä varsin heikoksi; vähemmän lumisateita ja päivälämpötila pari astetta korkeampi.
Ke 30.3. - Tuo pieni matalapaine kaikkoaa yöllä nopeasti itään ja lännestä tulee korkeapaineen selänne tilalle; yöllä - aamulla navakoita luoteis-pohjoistuulia ja selkenevää yölämpötilan ollessa -5 asteen vaiheilla. Päivällä vähän kumpupilvisyyttä ja päivälämpötila +1 ja +5 asteen välillä. Illalla selkeää ja luoteistuulet tyyntyvät kokonaan. Muutoin paikkaansa pitävä ennuste, mutta tuon matalapaineen tuulet saattavat jäädä heikommiksi; paikoin vähän kovempaa yöpakkasta.
To 31.3. - Yöllä vaikuttaisi vielä tuo korkeapaineen selänne ja pakkasta voisi olla selkeässä säässä taas jopa -10 asteen vaiheilla. Loppupäivänä lännestä lähestyisi Pohjois-Atlantin hyvin laajan matalapainetoiminnan etureunalla rintamasysteemi; runsastuvaa pilvisyyttä, voimistuvia etelä-lounaistuulia ja illalla lännestä alkaen lumi-räntäsateita. Päivälämpötila olisi +2 ja +5 asteen välillä ja illalla vain pari astetta kylmempää... Tuulet näyttävät käyvän loppupäivänä enemmän kaakon suunnalta ja vähän kylmemmin; muutoin edelleen oiva ennuste.
Pe 1.4. - Ko. rintamasysteemi toisi mukanaan matalapaineen osakeskuksen Suomeen, mutta myös aikaisempaa selvästi leudompaa ilmamassaa lounaasta; sateet olisivat yön jälkeen vettä ja lämpötilat yön 0 vaihteilta päivän +5 asteen vaiheille - ehkä selvästi ylikin... Matalapaineen osakeskus näyttää suuntautuvan sen verran Suomen eteläreunalle, että leudomman ilmamassan tulo estyy vielä lounaasta; sateet aikaisempaa arviota lumisempia ja päivälämpötila 0 vaiheilla - aste pari plussalla... Lauantaina lännen voimakas matalapainetoiminta näyttäisi kuitenkin viimein päästävän kunnolla leutoa ilmamassaa lounaasta tuon matalapaineen osakeskuksen hajottua ja sulauduttua lännen laajempaan matalapaineeseen; tarkennuksia seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.
Lumipeitteen paksuus on pysynyt alkuviikon parista leudosta päivästä huolimatta Etelä-Suomessa 30 ja reilun 50 sentin välillä ollen pakkasella erityisen kantavaa jäistä hankikelimuotoa. Lähipäivien vielä jatkuva kylmä sää ei juuri sulata hankia tummia kohtia ja etelärinteitä - luiskia lukuun ottamatta. Pariin otteeseen näyttäisi tulevan myös uutta lunta ehkä paikoin useitakin senttejä... Ensi viikon lopulla saattaa kuitenkin olla viimein mahdollisuutta kunnon kevätsulamisen alkamiselle ja siten kevättulville. Routa jatkaa lumihankien alla maan alta päin sulamistaan; pälvipaikoilla voi tapahtua yöpakkasissa lisäjäätymistä ja ensi viikon lopulta nopeaa sulamista myös päältä päin...
Tämän kylmän sääjakson kovahkot yöpakkaset pitävät järvi-, joki- ja merijäitä vielä melko kovina ja kantavina. Myös virtapaikkojen sulaminen on lähes pysähtynyttä, vaikkakin alkuviikon leutous laajensi sulakohtia virtapaikoilla. Jäiden paksuudet ovat kuitenkin yhä jopa 50 ja 70 sentin välillä järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa 50 sentin molemmin puolin. Hankikelinen lumi on myös vielä jäiden päällä. Merellä ulapalla voimakkaat tuulet ovat taas tehneet railoja ja sulia kohtia, jotka voivat tosin aluksi jäätyä osittain uudestaankin näissä yöpakkasissa. Ensi viikon lopulla todennäköisesti tuleva leuto kevätvyöry aloittanee jäiden kunnon sulattamisen ja haurastuttamisen...
Kasvillisuudenkin suhteen kylmä sääjakso vaikuttaa mm. leppien (Alnus sp.) kukinnan alkamista viivyttävästi, vaikka hilkulla siihen suuntaan on jo menty maaliskuun aikana. Näyttää jopa siltä, että vasta tuo ensi viikon lopun mahdollinen lämpöaalto pystyisi aloittamaan ko. kukinnan ja näin melko harvinainen leppien kukinnan alkamisen myöhästyminen huhtikuun puolelle todennäköisesti tapahtuisi... Sama koskee myös pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukintaa.
No comments:
Post a Comment